ABD, GDO'ya sıfır toleranstan rahatsız!

ABD, GDO'ya sıfır toleranstan rahatsız!

'GDO yok, bulaşma var' diyen ABD, Türkiye'ye tepkili

2013.04.15 07:08 - Son Güncellenme: 2013.04.15 07:09 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
ABD, GDO'ya sıfır toleranstan rahatsız!

"GDO'lu pirinç yok" diyen ABD, Tarım Bakanlığı'yla görüştü. ABD'li tarım yetkilisi: "Sizin testler trilyonda 1 toz zerreciği bile olsa, 'GDO var' diyor."

Mersin'de yapılan pirinç operasyonu yeniden, GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) tartışmasını alevlendirirken, pirinçlerin ithal edildiği ülke ABD'den Türkiye'ye tepki ve uyarı geldi. ABD'li üst düzey tarım yetkilisi, sözkonusu pirinçlerin GDO'lu olmadığını, yapılan analizlerde bulunan GDO'nun kesinlikle 'bulaşma' kaynaklı olduğunu savundu. ABD'li firmaların rahatsız olduğunu da vurgulayan yetkili, Tarım Bakanlığı ile görüştüklerini ve Türkiye'nin sıfır tolerans politikasından vazgeçmesini talep ettiklerini de açıkladı.

'Bizde hiç üretilmedi'

Üç gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulunan üst düzey tarım yetkilisi, ABD'de hiçbir zaman GDO'lu pirinç üretimi yapılmadığını vurguladı. Yetkili, şunları söyledi: "Aslında dünyanın başka ülkelerinde de ticarete konu GDO'lu pirinç üretimi yapılmıyor. Ama şunu da bilin, zerre miktardaki bulaşıklığın önlenmesi de mümkün değil. Örneğin ABD'de Kuzey Batı'da elma ağaçları bu dönemde çiçek açar. Eğer o bölgeden başka bir ürün yüklü kamyon geçerse, o ürüne polenler rahatlıkla bulaşır ve bu da kolayca tespit edilebilir. Eğer o ürün Türkiye'ye geliyorsa, bu durum 'ABD'den Türkiye'ye GDO'lu ürün giriyor' anlamına gelmez. Tartışmalara konu olan durumda da GDO'lu pirinç yok, bulaşma var."

VATAN

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.15 07:08 - Son Güncellenme: 2013.04.15 07:09 - HABER MERKEZİ
A