AB sürecindeki tıkanma aşılmalı

AB sürecindeki tıkanma aşılmalı

Başbakan Erdoğan, "Bazı üye ülkelerin engelleri yüzünden AB'ye üyelik sürecimizde yaşanan tıkanmanın aşılması, Türkiye'nin de AB'nin de yararına olacaktır" dedi.

2013.05.09 12:06 - Son Güncellenme: 2013.05.09 12:07 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
AB sürecindeki tıkanma aşılmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.


Erdoğan, AB'nin temellerinin, 1951 yılında Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa,İtalya ve Hollanda'nın bir araya gelerek, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu kurmasıyla atıldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin, tarihi ve coğrafi bakımdan Avrupa ailesinin doğal bir parçası olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu düşünceden hareketle bizler, ülkemizin, AB'ye katılım sürecini yeniden hızlandırma konusundaki kararlılığımızı koruyor, AB'ye tam üyelik hedefimizin, ahdi taahhütler çerçevesinde gerçekleşmesi için üzerimize düşenleri yapıyoruz.

Buna karşın bazı üye ülkelerin siyasi kaygılarla ortaya koydukları engeller yüzünden AB'ye üyelik sürecimizde bir tıkanma yaşandığı da ortadadır. Bu tıkanmanın aşılması, hem Türkiye'nin hem AB'nin yararına olacaktır.

Geçtiğimiz 10 yıl zarfında siyasi ve ekonomik alanda önemli reformlar gerçekleştirmiş olan Türkiye bugün, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında halkına en yüksek norm ve standartları sağlama hedefi doğrultusunda önemli aşamalar kaydetmiştir.

Bu çerçevede, AB'nin, kurucu liderlerinin cesur vizyonunu yeniden hayata geçirerek Türkiye'yi tam üye olarak Birliğe dahil etme kararlılığını göstermesini bekliyoruz.

Türkiye'yi içine alacak bir AB, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında şüphesiz çok daha donanımlı olacaktır. Daha müreffeh yarınlara hep birlikte erişmek temennisiyle Avrupa Günü'nü kutluyorum."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 12:06 - Son Güncellenme: 2013.05.09 12:07 - HABER MERKEZİ
A