82 milyon yıldır can alıyor

82 milyon yıldır can alıyor

Hepatit B virüsü Dünya üzerinde dinozorlar dolaşırken de vardı. 82 milyon yıldan daha eski olan virüs nedeniyle günümüzde yılda 500 bin kişi hayatını kaybediyor.

2013.05.02 09:05 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:05 - Sağlık
A
82 milyon yıldır can alıyor

Münster'den bilim insanlarına göre, dünya genelinde en çok rastlanan virüs enfeksiyonlarından biri olan Hepatit B, 82 milyon yıl öncesinde de vardı. Vestfalya Wilhelms Üniversitesi ve Westfalen-Lippe bölgesi Belediyeler Birliği Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar, kuşlar üzerinde yaptıkları gen incelemeleri sonucunda Hepatit virüsünün çok eski izlerine rastladı.


Sonuçları Nature dergisinde yayınlanan araştırma, kuşlar ve memeli hayvanlarda Hepatit B virüsünün ilk evrimini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, bulgularından yola çıkarak Hepatit B virüsünün memeli hayvanlarda, kuşlardan memeli hayvanlara konak değişimi sırasında ortaya çıktığını tahmin ediyor.

Araştırmacı Alexander Suh, "Virüslerin kendisi geçmişleri hakkında bilgi verebilecek herhangi bir fosil bırakmaz" diyor.  Bu nedenle çalışmayı yürüten bilim insanları, kuşların genlerindeki fosil virüs dizilerinin kalıntılarını araştırdı. Kuşların genlerindeki Hepatit B virüsü diziliminin içeriği çok yavaş değişiyor. Araştırma grubunun yöneticisi Jürgen Schmitz, bu nedenle milyonlarca yıllık virüs kalıntılarını tespit etmenin mümkün olduğunu kaydediyor.

Alexander Suh ise "Moleküler bir fosil olarak 82 milyon yıldan daha eski veredeyse eksiksiz bir virüs genine rastlamak sansasyonel bir keşifti" şeklinde konuşuyor. Bu keşif gezegen üzerinde dinozorların yaşadığı döneme denk geliyor.

Hepatiti B virüsü cinsel ilişki ya da kanama aracılığıyla insandan insana bulaşabiliyor ve ağır karaciğer rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 240 milyon fazla kişi kronik Hepatiti B virüsü taşıyor. Yılda 500 bin kişi Hepatit B virüsünden kaynaklanan rahatsızlıklardan hayatını kaybediyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.02 09:05 - Son Güncellenme: 2013.05.02 09:05 - boş7
A