50 bin hemşire açığımız var

50 bin hemşire açığımız var

Gündeme dair soruları cevaplayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de 50 bin hemşire açığının bulunduğunu söyledi...

2013.05.09 21:52 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:52 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
50 bin hemşire açığımız var

Müezzinoğlu, Türkiye'nin hekim açığı olduğunu belirterek, "Hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın kolay kolay çözemeyeceği temel sorun burada. Şu anda bütün uğraşımız mevcut hekimimizi çok daha verimli kullanabilmek ve verimli hizmete sunabilmek. Yani ne kadar enerjisi varsa ondan azami istifadeyi sağlamamız gerekir ki talebi karşılayabilelim" dedi.


Yabancı hekim konusun da anlamlı bir çözüm getirmediğini dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlıkta dışarıdan hekim getirmenin de bedeli var. İlk şartımız Türkçe bilmesi, ikinci şartımız YÖK'ten denkliğini alacak, çalışma iznini alacak. Kamu olarak bu sorumluluğu üstlenemedik. Yabancı hekim tıbbi bir hata yaptı ve 'Ben ülkeme dönüyorum' dedi. Peki vatandaşın hak ve hukukunu kim koruyacak? Bunu özel sektöre söyledik. Özel sektöre bu anlamda 500-600 civarında bir başvuru oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin 50 bin de hemşire açığı olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Önümüzdeki yıl 20 bin kişi gelecek. Her yıl bu oranda gelecek. Orada daha umutluyuz, daha kolay çözüyoruz. Ama hekim açığını kolay kapatamıyoruz. 21 bin aile hekimimiz var. İdeal bir sistemi kurmak için 40 bin aile hekimine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, "Sağlıkta Serbest Bölge" uygulamasıyla ilgili de bilgi verdi. Hekimlerin ve hemşirelerin büyük çoğunluğunun yabancı olacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Orada Türkçe bilme şartını aramayacağız. Amerika, Almanya bizim hekimlerimizden istifade ediyor" dedi. Müezzinoğlu, yurtdışında görev yapan hekimlerin de Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili bazı düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.

YÜZEN HASTANE PROJESİ

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, programda Türkiye kazandırmayı planladıkları hastane gemisiyle ilgili de konuştu. Şu an proje çalışmasının sürdüğünü, hastane gemisinin Türkiye'ye ne zaman geleceğini 2 ay içerisinde belli olacağını söyleyen Müezzinoğlu, "Önce projenin, daha sonra da geminin ihalesine çıkacağız. Yerli bir üretim olsun istiyoruz. İlk aşamada 2 hastane gemi planlıyoruz" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 21:52 - Son Güncellenme: 2013.05.09 21:52 - HABER MERKEZİ
A