4 üründen 1'inde büyük tehlike: Markaları açıklarız

4 üründen 1'inde büyük tehlike: Markaları açıklarız

İnternette yerel markalı ve 'bitkisel içerikli' denilerek satılan 63 üründen 19'unda bakteri ve zararlı patojenler tespit edildi.

2021.05.11 08:53 - Son Güncellenme: 2021.05.11 08:56 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
4 üründen 1'inde büyük tehlike: Markaları açıklarız

Bebek ve çocuklar için piyasada satılan kozmetik ürünlerin mikrobiyolojik laboratuvar incelemesinde endişe verici sonuçlara ulaşıldı. Özellikle internette 'doğal' ya da 'bitkisel' diye pazarlanan bazı ürünlerde yüksek miktarda bakteri tespit edildi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloi Anabilim Dalı'ndan Sibel Döşler'in öncülüğünde Ruhiye Koç tarafından, 63 kozmetik numunenin laboratuvar analizlerinde özellikle yerel markalı ve internet yoluyla 'bitkisel içerikli' denilerek satılan ürünlerdeki bakteri içeriği araştırıldı.

4 ÜRÜNDEN BİRİNDE BAKTERİ ÇIKTI

İstanbul Üniversitesi bünyesindeki laboratuvarlarda mikrobiyolojik limit testi yapılan 63 üründen 19'unda bakteri ve zararlı patojenler tespit edildi. Örneğin 4 üründe izin verilen limitlerin üzerinde zararlı bakteri tespit edilirken, bir üründe mantar sayısının yoğun olarak yeraldığı anlaşıldı. Analizler kapsamında bir bebek şampuanında candida parapsilosis adı verilen zararlı maya mantarı, bir diğer numunede ise  photobacterium damselae adı verilen mantar türünün ihtiva ettiği  anlaşıldı. Araştırma kapsamında çocuklara özel üretilen 1 diş macununda enterobacter amnigenus adı verilen bakteri, 1 pudra ve 1 adet güneş kreminin ise yoğun olarak  staphylococcus aureus bakterisi içerdiği belirlendi. Ayrıca araştırmanın koruyucu etkinlik testi sonuçlarına göre test edilen ürünlerden 9'unun içinde bulunan koruyucuların mikroorganizmalara karşı etkisiz olduğu anlaşıldı.

'MARKALARI PAYLAŞIRIZ'

Analiz sonuçlarını Milliyet ile paylaşan, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloi Anabilim Dalı'ndan Sibel Döşler şunları söyledi: "Piyasadan satın alınan şampuanlar, pişik kremleri, pudralar, yağlar, ıslak mendiller, losyonlar, güneş kremleri, diş macunları ve pişik önleyici kremleri içeren dokuz gruba ait numuneleri inceledik.

Bu ürünler üzerinde Amerikan Farmakopesi (USP) 24'te bildirilen esaslara göre mikrobi-yolojjik limit testi yaparak ürünlerin toplam bakteri ve mantar sayıları ile ürünlerde bulunmaması gereken patojenlerin varlığını araştırdık. Maalesef mikrobiyolojik limit testi yapılan 63 üründen 19'unda bakteri ve zararlı patojenler tespit ettik. Gerekli resmi birimler talep etiği takdirde firmaların isim ve analiz sonuçlarını kendilerine iletebiliriz."

'EGZAMA VE KANSERE YOL AÇMA RİSKİ VAR'

Kozmetiklerin günlük yaşamda bebek ve çocuklar için yaygın kullanılan ürünler olduğuna dikkat çeken Döşler; şunları anlattı: "Bebeklerin  ciltlerinin daha hassas ve bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle, bebekler için kullanılan ürünlerin tamamı rutin analizlerden geçmeli. Ebeveynler ekonomik durumlarına göre bilindik, kaliteli güvenli ürünleri tercih etmeliler. Çalışmamızda özellikle yerel markalı kozmetik ürünler ile internetten doğal veya organik diye pazarlanan bebek kozmetik ürünlerinin yoğun bakteri içermesi bizi endişelendirdi. Bakteri veya patojen içeren ürünlerin bebek ve çocuklarda ciltte rahatsızlık, ağızda pamukçuk adını verdiğimiz sorunlar ile egzama ve cilt kanserine yol açma riski bulunuyor."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.05.11 08:53 - Son Güncellenme: 2021.05.11 08:56 - HABER MERKEZİ
A