16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Bursa'dan farkındalık yorumu!

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Bursa'dan farkındalık yorumu!

Günümüz dünyasında insanoğlu bir yandan hızlı nüfus artışı sonucu yaşanan yetersiz beslenmeyle, diğer yandan bilinçsiz ve yanlış gıda tüketiminin yol açtığı çeşitli sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışıyor. Her yıl bir milyara yakın insan ise yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybediyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, "Artan gıda fiyatları toplumun en önemli gündem maddesi haline geldi. Gıda fiyatları her geçen gün daha da artıyor. Geçtiğimiz gün kırmızı ete ve Ayçiçek yağına tekrar zam geldi. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 'Eylemlerimiz geleceğimizdir' dedi. Gerçekten çok doğru ama eylemler bireysel yapılacak eylemler değil. Dünyada her gün 9 kişiden biri yatağına aç olarak giriyor. Ülkemizde, nüfusumuzun yüzde 22'si yetersiz beslenme ve açlık sınırında, yüzde 8 buçuğu ise aç ve açlık sınırında sağlık riskleri taşıyor. Bunun yanı sıra; bütün dünyada 1.3 milyar ton gıda her gün israf oluyor. Dünyanın 800 milyonluk nüfusuna etki edecek ve bu kadar insanı doyurabilecek bir yere sahip olan gıda her gün israf ediliyor. Dünyanın bir tarafı obeziteyle ve yüksek gelirle mücadele ederken, bir tarafı ise açlıkla mücadele ederek hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Böyle bir süreçte bizim bugüne dair söyleyebileceğimiz tek şey; adaletli ve herkese eşit miktarda gıdanın dağıtılması için çaba sarf etmek, politika üretmektir" dedi.

2021.10.16 12:03 - Son Güncellenme: 2021.10.16 12:29 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Bursa'dan farkındalık yorumu!
03:39 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Bursa'dan farkındalık yorumu!

İLGİLİ VİDEO

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde Bursa'dan farkındalık yorumu!

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN 

16 Ekim, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş tarihi olarak biliniyor.

Her yıl ayrı bir tema ile düzenlenen etkinliklerle birlikte, tüm dünyada yaşanan açlık, yoksulluk, gıda tüketiminde eşitsizlik gibi konulara dikkat çekiliyor. 

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nün bu yılki temalarına değinen Bursa Valisi Yakup Canbolat internet sitesinde şu mesajı verdi:

"Bu yılki Dünya Gıda Günü de "Attığımız adımlar, geleceğimizdir- Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam" teması ile değerlendirilecektir. Çöpe atılan gıda maddelerini en aza indirgemek için herkesin "Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz." emrine uyarak hareket etmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Gıda Günü gibi etkinliklerin başta beslenme olmak üzere yaşanan sorunlara gerçekçi ve sürdürülebilir çözümler getirmesi ve tüm insanlığa daha yaşanabilir bir dünya bilincinin geliştirilmesi için uygulanabilir yeni kararlara zemin teşkil etmesini temenni ediyorum."



"GIDA FİYATLARI HER GEÇEN GÜN DAHA DA ARTIYOR"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, "Artan gıda fiyatları toplumun olduğu kadar, siyasi ve Tarım Bakanlığı'nın da ilk gündem maddesi haline geldi. Gıda fiyatları her geçen gün daha da artıyor. Geçtiğimiz gün kırmızı ete ve Ayçiçek yağına tekrar zam geldi. Bunun en önemli etkenlerinden bir tanesi; İtalya'ya dayalı bir gıda ve tarımsal üretime sahip olmamız. Dolar, euro yani kur endeksimizin artmasıyla, özellikle ekonomide yaşanan çalkantılar, gıda fiyatlarına ve maliyetlerine etki ederken, her geçen gün ise biraz daha artıyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Buradaki temel problem; üretimin yetersiz ve verimli olmamasının yanı sıra piyasa denetimlerinin etkin ve doğru şekilde uygulanamaması dolayısıyla son 30 yıldır tarımsal üretimde gerilememizin bugünlere açığa çıkmış bir sonucu olarak değerlendiriyorum. Covid-19 süreci ve ekonomik piyasalardaki olumsuz etkiler bunu biraz tetikledi. Zor bir süreç. İnşallah doğru politikalar, doğru kararlar alınarak bu süreci aşarız" ifadelerini kullandı.



"DÜNYADA HER GÜN 9 KİŞİDEN BİRİ YATAĞINA AÇ OLARAK GİRİYOR"

16 Ekim Dünya Gıda Günü hakkında önemli detaylara yer veren Durmuş, "Bugün Birleşmiş Devletler, Tarım ve Gıda Örgütü'nün kuruluş yıl dönümü. Biz her yıl bugünü kutluyoruz ama buna kutlama yerine bir farkındalık günü diyebiliriz. Bu zor süreçte, Dünya Gıda Günü'nü kutlayacak, ne morel ve motivasyon, ne de alt yapımız söz konusu. Bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 'Eylemlerimiz geleceğimizdir' dedi. Gerçekten çok doğru ama eylemler bireysel yapılacak eylemler değil. Bunlar toplumsal, hatta siyasilerin ve hükümetlerin yapacağı eylemler olarak belirlenirse ve bir politikaya dönüştürülebilinirse gerçek anlamda çok önemli, çünkü dünyada her gün 9 kişiden biri yatağına aç olarak giriyor. Ülkemizde, nüfusumuzun yüzde 22'si yetersiz beslenme ve açlık sınırında, yüzde 8 buçuğu ise aç ve açlık sınırında sağlık riskleri taşıyor. Bunun yanı sıra; bütün dünyada 1.3 milyar ton gıda her gün israf oluyor. Dünyanın 800 milyonluk nüfusuna etki edecek ve bu kadar insanı doyurabilecek bir yere sahip olan gıda her gün israf ediliyor. Dünyanın bir tarafı obeziteyle ve yüksek gelirle mücadele ederken, bir tarafı ise açlıkla mücadele ederek hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Böyle bir süreçte bizim bugüne dair söyleyebileceğimiz tek şey; adaletli şekilde herkese eşit miktarda gıdanın dağıtılması için çaba sarf etmek ve politika üretmektir. Ülkemiz açısından değerlendirdiğimizde ise; 30 yıl içerisinde kaybetmiş olduğumuz tarımsal üretim alt yapımızı, özelliğimizi, bizi biz yapan hatta milli egemenlik sebebimiz olan gıda ve tarım alanı tekrar gözden geçirilip, kalıcı politikalar oluşturulmasıdır. Eğer biz bunları yapmazsak, gelecek nesillerde özellikle gıda, tarım, su ve toprak alanında ciddi sıkıntıların bizi beklediğini zaten bilim insanları söylüyor. Buna yönelik eylem planı bir an evvel hayata geçirilip, paylaşılması lazım" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.16 12:03 - Son Güncellenme: 2021.10.16 12:29 - HABER MERKEZİ
A