'Konuşamaz' dediler, 23 enstrüman çalıyor!

Otizmli Rabia Aytek 25 yaşında bir müzisyen. Doktorların "Konuşamaz" dediği Rabia Aytek, aralarında ud, gitar, piyano, ukulele ve kemençenin de olduğu tam 23 enstrümanı rahatlıkla çalabiliyor. Özel yetenek sınavıyla girdiği liseyi üstün başarıyla tamamlayan Aytek'in en büyük hayallerinden biri engelli bireyler için müzik okulu açıp burada burslu öğrenciler yetiştirmek.

'OTİZM FARKINDALIĞINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILIYOR'

Annesi ve Rabia Aytek'in geçtiği yollar başkalarına da umut oluyor. Onların herkese örnek gösterilecek anne-kız ilişkisini haberlerden, sosyal medyadan okuyan herkes onlarla iletişime geçiyor. Canan Hanım aldıkları tepkilerden ötürü çok mutlu olduğunu şöyle anlatıyor: "Türkiye'nin her yerinden aileler bize ulaşıp nasıl başardığımızı soruyorlar. Elimden geldiğince yol göstermeye çalışıyorum. Sonuna kadar da ardımızdan gelen diğer ailelere ışık olmaya devam edeceğiz."

Otizm farkındalığı konusunda Canan Çatal güzel adımların atıldığına yürekten inanıyor. İçindeki umudu şu şekilde paylaşıyor: "Üsküdar Belediyesi'nin açtığı Üsküdar Otizm Merkezi tıpkı Rabia gibi nice kuzuların yetişmesine vesile olacak. Galiba başarıyoruz. Bu konuda her geçen gün daha da ciddi adımlar atılmaya başlanıyor. Son olarak mesela bir hayal olarak gördüğümüz Türkiye Otizm Meclisi kuruldu. Arkadaşlarımın çalışmalarını görünce gözlerim doluyor. Ben umutluyum. Ardımızdan yürüyenler için her şey daha güzel olacak."
'BENİ EN ÇOK ÜZEN CÜMLELER...'

İnsanlar otizmli bireylere iyi niyetli olduğunu düşündüğü ama insanı ve ailesini yaralayan birçok kelime ve cümle sarf edebiliyor. 'Otistik' kelimesinin hakaret olarak kullanılması gibi. Canan Hanım ise kelimelere hiç takılmadığını şöyle anlatıyor: "Kelimelere hiç takılmıyorum çünkü benim için kızıma otistik veya otizmli denmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Kızım otizmli ve bu ne olursa olsun değişmeyecek." Rahatsız olduğu sorular elbette var. Mesela kızının otizmli olmasının sebebinin akraba evliliği olup olmadığının sorulması gibi. Rabia Aytek'e "Kızın normal gözüküyor" denmesi de yine Canan Hanım'ın şaşkınlıkla karşıladığı cümlelerden. Onu en çok yaralayan ise kızının evlenip evlenmeyeceğine yönelik sorular. Bu üzüntüsünü şöyle paylaşıyor Çatal: "Biz ölünce çocuğumuza ne olacak sorusunu acı bir şekilde kendimize sorarken üzerine bir de evlilik ile ilgili anlamsız sorular geliyor. Maalesef evlilik olayı bizler içim imkânsız bir şey." Ötekileştirilmekten da rahatsızlık duyduğunu paylaşan Canan Hanım. "Bizi yormasınlar, bizi ötekileştirmesinler. Bizi sevip arkadaş olmayı, tanımayı denesinler yeterli."

Eklenme: 2021.09.24 16:36
Son Güncellenme: 2021.09.24 17:04
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Wednesday hayranlarına müjde: Çekimlere başl...
Wednesday hayranlarına müjde: Çekimlere başl...