'Konuşamaz' dediler, 23 enstrüman çalıyor!

Otizmli Rabia Aytek 25 yaşında bir müzisyen. Doktorların "Konuşamaz" dediği Rabia Aytek, aralarında ud, gitar, piyano, ukulele ve kemençenin de olduğu tam 23 enstrümanı rahatlıkla çalabiliyor. Özel yetenek sınavıyla girdiği liseyi üstün başarıyla tamamlayan Aytek'in en büyük hayallerinden biri engelli bireyler için müzik okulu açıp burada burslu öğrenciler yetiştirmek.

Peki Rabia Aytek'in müzikle tanışması nasıl oldu? Canan Çatali "Rabia'ya müziği sevip sevmediğini sordum, bana direkt gitar istediğini söyledi. Hatta bana kaç teli olduğunu, perdelerini, gitarın ağacını ve daha birçok detayı peş peşe anlattı. Bu kadar çok detayı nasıl öğrendiğini anlamamıştım. Müzik öğretmeni olan dayımın oğlunun da önerisiyle Pendik Belediyesi'nde enstrüman kursu başvurusunda bulundum. Kısa bir kulak testinin ardından sevgiyle kızımı kabul ettiler. Böylece Rabia gitar kursuna başladı."
'BANA KIZIMI ÇOK YORDUĞUMU SÖYLEDİLER'

Canan Çatal, kızının yapacaklarının sınırını keşfetmek için yoğun bir çaba sarf etmiş. Hatta bu konuda çevresinden kendisine tepkiler geldiğini bile söylüyor. Çatal, "Rabia hem okula gidiyor hem de günde 4 saat müzik çalışıyordu. Kızımın sınırının nereye gideceğini merak ettim. Keman, piyano ve şan derslerine başladı kızım. Bu yoğun tempo nedeniyle çevremden büyük tepkiler de aldım. Birçok kişi kızımı çok yorduğumu, hırslarıma kurban ettiğimi söyledi" diyor. Çevresinden gelen tepkilere aldırmadığını belirten Çatal, "Keman hocamız Alper Bey onu çok sevdi ve destekledi. Rabia yıllarca günde 10 saat enstrüman çalıştı. Ben hep onun yanında oldum. Bu başarı ikimizin başarısı. Kızımı sosyal yaşamın içinde tuttum, sadece özel derslere değil aynı zamanda topluluk çalışmalarına da dahil ettim. Bu sayede nerede nasıl davranması gerektiğini görüp yaşayarak öğrendi."

Eklenme: 2021.09.24 16:36
Son Güncellenme: 2021.09.24 17:04
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Geçmişten günümüze Bursa Büyükşehir Belediye...
Geçmişten günümüze Bursa Büyükşehir Belediye...