Yaklaşan senaryolar 

2021.08.09 07:17 - Son Güncellenme: 2021.08.09 07:17
A

Afganistan'dan ABD birliklerinin çekilmesinde geriye sayım devam ederken beklenenler de teker teker gerçekleşiyor. 

Batının desteklediği Afgan resmi hükümeti ile onu devirerek iktidarı ele geçirmeye ant içmiş Taliban arasında artık resmen yüksek yoğunluklu iç savaş durumu var.  

Ama, her geçen gün Taliban'ın gücünü iyice pekiştirdiği, yayıldığı başkent Kabil'e yürüdüğünü ilan ettiği bir iç savaş. 

Yine de bu noktada son gelişmeler çok da uzun olmayan bir dönemde ABD'nin karadan çekilse de, havadan (tıpkı dün Amerikan B-52 bombardıman uçaklarının Taliban mevzilerini vurup yüzlerce militanı öldürmesi örneğinde olduğu gibi) Taliban ile yeni bir savaşa gireceği izlenimini veriyor. Tabii bütün bu olaylar karşımıza tedirgin edici durumları de getirebilir. Bunlara hazırlıklı olmak lazım.

Malum, Taliban son olarak ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Takhar vilayetinin merkezi Taloqan'ın kontrolünü ele geçirdi. Böylece, ülke genelinde kontrol sağladığı eyalet merkezi sayısı 5'e yükseldi. Ve bunlar kısa sürelerde gerçekleşti. 

SÖZLER NE ANLAMA GELİYOR? 

Şimdi ülkede Kunduz bölgesinde bir resmi yetkilinin sözlerine bakalım; 

"Dün öğleden sonra şiddetli çatışmalar başladı, tüm hükümet binaları Taliban'ın kontrolüne geçti. Hükümet güçleri havaalanına çekildi" 

İşte bu ne demek biliyor musunuz? İleride de eğer Taliban en büyük hayali olan başkent Kabil'e de girerse, aynı şekilde batının tüm güçleri çekildikten sonra korumaya devam edeceğimiz Kabil Havalimanı'nda benzer gelişmeler yaşanabilir. Bir anda Havaalanında yüzlerce sığınacak Afgan hükümet askeri olabilir. 

Ayrıca, Taliban'ın ülkede devam eden ve giderek de yayılan etkinliği beraberinde daha büyük göç dalgalarını getirebilir. Bu da,  Türkiye'ye daha çok göçmen yansıması anlamına gelecektir. 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Amerika'nın karadan çekilse de havadan Taliban'ı bombalamaya devam etmesi Afganistan'daki savaşı başka bir boyuta taşıyacaktır. 

Yani bir başka deyişle; Taliban Amerika'nın darbeleriyle geri çekilse de yeni boyutlu savaşta farklı kaotik durumlar ortaya çıkacak. 

Bu da yine göçü tetikleyecektir. Her durum ve sonuçta Afganistan'daki yollar pek de kolay kolay istikrara ya da, Talibanla tam bir mutabakatla barışa doğru gitmeyecek gibi görünüyor. 

Düşünsenize Taliban ile barış yaptığını söyleyen batı dünyası çekilirken öte yandan da havadan bombalamaya devam ediyor. İşler giderek karışıyor. Türkiyemizin bu açıdan şüphesiz Kabil Havalimanı'nı koruma konusunda bazı stratejik avantajları olacaktır. 

Bununla birlikte, burada karşılaşabileceğimiz senaryolar da bu şekilde. Hepimizi kahreden, ülkemizi kasıp kavuran orman yangınları inşallah elbirliği ile tamamen bitecek

Ondan sonra hata yapmadan stratejik yangınlara karşı tamamen hazır olmalıyız. Derdimiz Türkiye'mizin hep iyi olması. 

Sağlıkla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları