Washington'da 24 saatin ardından

2019.11.14 11:56 - Son Güncellenme: 2019.11.14 11:56
A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın merakla beklenen kritik Washington ziyareti tamamlandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da saatler süren bir toplantı serisi gerçekleştirdi. 

Görüşme, temel sorunların tamamının çözülmesi ve herşey güllük gülistanlık gibi bir sonucu getirmese de genel anlamda iki ülke arasındaki tansiyonun düşürülmesi anlamında önemli oldu. 

Aynen tahmin ettiğimiz gibi bu görüşmenin olmaması için uğraşan her tür lobi, terör örgütü ve siyasi mihrak son ana dek elinden geleni yaptı. 

Bu görüşmenin gerçekleşmesi aynı zamanda bu mücadele veren, Türk Amerikan ilişkilerinin kopması için çalışanlarının da heveslerini kursaklarında bıraktı. 

İnisiyatif tekrar önemli ölçüde sağduyunun, aklın eline geçti. Ancak şüphesiz; bundan sonra mevcut sorunlarda dikkatli endişeli iyimserlik modunda olunacaktır. Çünkü ciddi meseleler sık sık karşımıza kriz noktası olarak gelebilir. Mesela, PYD-PKK terör ekseninin ABD tarafından kollanmasında ya da eksenin lideri Abdi Şahin'in ABD'de yeniden ağırlanması yeni rahatsızlıkları getirebilir. 

100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma anlamında da görüşmelerin sürmesi de olumlu beklentiler arasında olacaktır. Görüşme için şu değerlendirmeleri toparlayabiliriz; 

⁃ Beklenenden uzun. Normalde 3,5 saat planlanan görüşme 5 saati geçti. Beyaz Saray yabancı liderler ağırlama ritüellerinde pek görülen bir durum değil. Uzun sürmesinin nedeni her kritik başlığın üzerinden detaylandırılarak geçildi.

⁃ Yüksek tansiyon en azından yine makulun birazın üzerinde bir seviyeye indirildi. Lindsay Graham gibi tamamen Türkiye karşıtı isimler geri adım attı. İlk işaret olarak büyük farkla ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan sözde Ermeni soykırım tasarısı Senato'da bloke edildi. Diğer Barış Pınarı Harekatı Tepki Tasarısı da Senato'da durdurulabilir. 

⁃ S400 meselesi bakanlıklar ortak çalışma grupları ile zamana bırakıldı. Nisan'a dek en azından düşük seyirde gidecek gibi görünüyor. Ancak, sonrasında ne olur kestirmek zor. Çünkü eç Nisan'da tam aktivasyon planlı. F-35 uçaklarını hem teslim alma hem de yedek parça üretimi de bu çerçevede Nisan'a dek aynı şekilde seyreder. 

Şimdi bundan sonrasında sırada Rusya var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Lideri Vladimir Putin ile telefonda görüşecek. Sonra da belki yüzyüze. 

Çünkü, Erdoğan'ın dediği gibi Rusya da, PYD-PKK terör gruplarını aynı şekilde kolluyor ve Ankara bundan ciddi olarak rahatsız. O nedenle daha iş çok ve yol uzun. Unutmayalım ki, tarafımız da sadece Türkiye.

Dün görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Fahrettin Altun'un yanıbaşında bulunan dosyadaki 'Turkey's fight against terrorism' başlığı gibi bu bizim yani Türkiye'nin kavgası. 

Ve milli meselelerde başarı da el ele olacaktır. 

Güzel günler sizlerle ve ülkemizle olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları