Ve Libya'da perde açılıyor! Asker en kısa sürede Libya yolcusu

2020.01.02 08:38 - Son Güncellenme: 2020.01.02 08:42
A

Tam tahmin ettiğimiz gibi süreç giderek netleşiyor. Türkiye'nin Libya ile Doğu Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması merkezli güvenlik  ve askeri işbirliğini de içeren kritik anlaşmasında yeni yılın ilk günlerinden itibaren artık yeni bir boyuta giriliyor. 

Malum, son olarak anlaşmayı imzaladığımız Libya'daki Milli Mutabakat Hükümeti, isyancı ve Türkiye karşıtı Hafter güçlerinin saldırıları sonrası Ankara'dan asker istemişti. Ve bugün öğlen itibarı ile de olay resmiyet kazanacak. 

Çünkü, diğer partilerden de destek isteyen Hükümet büyük ihtimalle Meclis'te bugün Libya'ya asker gönderme tezkeresini geçirecek. 

NE GEREKİYOR? 

Tezkerenin kabulü için, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabul oyu vermesi gerekiyor. TBMM, normalde yapacağı seçimler dahil bütün işlerde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. TBMM, Anayasa'da başka bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verilir. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından altta olmamalıdır.

GEÇER

Bu da demektir ki; sandalye sayısına bakıldığında tezkere onayı artık neredeyse kesin gibi. 
Ama bugün Meclis'te sert tartışmaları da bekleyin. 

Eğer Libya'da Trablus'ta son haberlere dikkat ettiyseniz,  arkasına doğrudan ya da dolaylı Rusya, Fransa, Mısır, Suudi Arabistan, Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni alan Hafter şehri yani meşru hükümeti kuşatmaya çalışıyor. Bu saldırılarını da Türkiye'nin anlaşma imzalaması sonrası arttırması dikkat çekici. 

O nedenle bu tezkere beraberinde en kısa sürede Libya'ya gitmesi beklenen Türk askerinin karşı müdahale ve savunma amaçlı elinin tetiğe gitmesi ihtimalini getirir mi? Getirir. Irak ve Suriye'den sonra 3.sıcak cephe olarak Libya olur mu? Olur. 

ÖNEMLİ DETAY

Ama sürecin içinde ve güvenilir kaynaklara dayanarak sizlerle şunu paylaşabilirim ki; 
Türkiye kesinlikle ve kesinlikle bir taraf gibi sıcak çatışmanın içinde aktif olmak istemiyor. Asıl amaç; psikolojik etki ve varlık ile bir kalkan oluşturma, askeri eğitim ve danışmanlık ve lojistik destek. Mecbur kalmadıkça tabii ki. 

Bunu da neden söylüyoruz; çünkü Hafter ve arkasındakiler, Türkiye'yi oyuna çekmek için her tür numarayı çekeceklerdir. Türkiye'nin ayrıca Libya'da varlığı terör örgütlerinin de yuvalanmasının önüne geçecektir.

2020'nin en sıcak konularından biri yarın resmen tedavüle giriyor. Sürprizlerle dolu zorlu yol. Ama unutmayın, çünkü bilerek söylüyoruz; Türkiye'nin oyunu bozacak karşı hamleleri ve misafirleri olacaktır. 

Derdimiz ve tarafımız Türkiye... Hep iyi olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları