Uçaklar her an havada olabilir

2021.08.16 01:46 - Son Güncellenme: 2021.08.16 01:46
A

Ve beklenen oldu. En geç bir ay içinde Başkent Kabil dahil olmak üzere Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi beklenen Taliban neredeyse jet hızında sonuca ulaştı. 

Tahminlerin de ötesinde kısa sürede kontrolü tamamen ele geçirdi. 

Dün itibarıyla Afganistan'da mevcut yönetim Cumhurbaşkanı dahil ülkeyi terk etmek durumunda kaldı. Taliban da çok büyük karşı koymalarla karşılaşmadan Başkanlık Sarayı dahil merkeze yerleşti. 

Türkiye'yi de, bu ülkede oluşabilecek kaosun getirebileceği  olası göç dalgası ve Kabil Askeri Havaalanı'nda güvenliği sağlayan askerlerimiz sebebiyle doğrudan ilgilendiren gelişmeler çerçevesinde Afganistan'da yeni ve belirsiz bir dönem kapıda. 

Tüm dünya büyük bir endişe ve gerginlikle olanları izliyor. Başta Amerika olmak üzere tüm batılı ülkeler Afganistan'daki vatandaşları için alarma geçmiş durumda. En kısa sürede oradaki vatandaşların tahliyesi için seferberlik başlattı. 

Afganistan'da 34 vilayetin neredeyse tamamında kontrolü ele geçiren Taliban, Kabil'e girdikten sonra kentte güç kullanmayacağını ve halkın zarar görmeyeceğini söylese de gergin ve korku dolu bekleyiş beraberinde kaçış paniğini de getiriyor. 

Taliban, Afganistan hükümetinin barışçıl bir şekilde teslim olmasını beklediği açıklamalarını sık sık tekrarlıyor. 

ENDİŞE VEREN İDDİA 

Ancak, ABD Kabil Büyükelçiliği güvenlik uyarısında, "Kabil'deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz" denilmesi orada yakında bulunan askerlerimiz açısından yakından izlememiz gereken bir ciddi iddia.

NELER OLACAK? 

İşte bu durumda bizim açımızdan neler olacak diye sizler için araştırdık. 

Buna göre, şu önemli bilgiyi verebiliriz; Afganistan'daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağ salim yurda dönebilmesi için sivil ve askeri uçaklar hazırlatıldı ve kalkmak için talimat bekler durumda. 

Bu çerçevede sayılar ve ihtiyaçlar belirleniyor. Afganistan'daki Türk şirket ve temsilcilikler teker teker arandı. Gelen talepler listelendi. Belki de siz bu satırları okuduğunuzda tahliyeler başlamış olacak. 

Taliban ile yapılan görüşmede Afganistan'daki her türlü Türk varlığının asla hedef alınmaması uyarısında bulunuldu. 

Ayrıca, Kabil'deki askerlerimizin tüm batı ülkeleri çekildikten sonraki durumu ise kısa sürede belli olacak. Bazı kulis bilgilerine göre, Taliban ile yapılacak görüşmelerine bağlı olarak, orada kalış kesin değil görünüyor. Ve de eğer tam mutabakat da sağlanamazsa 72 ile 96 saat arasında bizim de Afganistan'dan dönüşümüz sürpriz olmayabilir.  Hatta kalma opsiyonunda ile risk analizleri yapılıyor. 

Bu ülkeden İran üzerinden transferlerle akın akın gelen sadece ağırlıklı erkek Afgan mültecilere gelince, bu iş ise sınırların tam kontrolünden geçiyor. Batının gazına gelip bunları almak ileride büyük sıkıntıları getirecektir. Evet; biz büyük yürekli ülkeyiz, milyonlarca Suriyeliler başta sığınmacılara kucak açtık ama burası da dünya göçmenleri toplama merkezi değil. Bunu zaten herkes artık görüyor. 

Hata lüksümüz yok güzel ülkemizin geleceği adına. 

Sağlıkla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları