'Türkler yapardı'

2019.10.24 07:52 - Son Güncellenme: 2019.10.24 07:54
A

TÜRKİYE'NİN Barış Pınarı Harekatının ardından önce ABD ardından da Rusya ile 5 günde toplam 11 saatte varılan iki mutabakat herhalde siyasi tarihin unutulmazları arasına girdi. 

Bu mutabakatlar ABD ile 13, Rusya ile 10 maddeden oluştu ve sadece Türkiye'nin, 32 km derinlik ve 444 km uzunlukta Suriye sınırı içinde PKK-PYD terör yapılanmasının dışarı çıkarılması değil aynı zamanda da bölgede de kartların yeniden dağıtılması anlamına geliyor. 

DİKKATLİ  İYİMSERLİK 

Bundan sonrasında her ne kadar ABD ve Rusya ile mutabakatlar nedeni ile bahar havası psikolojisi hakim olsa da; hem ABD hem de Rusya ile bahse konu genişlikteki alanda ilişki yönetiminde dikkatli iyimserlik tanımlı politikayı bizim için zorunlu kılıyor. 

Çünkü bizimle işbirliği yaparlarken her iki aktörün de aynı zamanda PYD-PKK ile işbirliğini sürdüreceğini unutmayalım.

Ancak; her iki ülke ile Kamışlı'nın hariç tutulması dahil bazı mutabakat maddeleri tartışmaya ya da manipülasyona açık olsa da dışarıda malum çevrelerde yarattığı infial, Barış Harekatı ve sonrasında yaşanan sürecin genel toplamda başarılı olduğunu da söylemeyi bir vicdani sorumluluk haline getiriyor. 

O ÇARPICI DETAY

Ama bunu anlamak için gözlerden kaçan bir önemli detayı siz değerli okuyucularımızla paylaşmakda fayda var. Son dönemde gördüğüm ülkemizle ilgili en çarpıcı tespit ve hatta itiraflar; 

O da başından beri Ankara'da belki de en çok Türk heyetleri ile temasta bulunan ve aynı zamanda Amerika'nın eski Ankara Büyükelçisi olan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Washington'da açıklamaları. 

EN İYİ TANIYAN 

Kendisi Türkiye'yi çok iyi tanır; çok iyi Türkçe bilir. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in geçen haftaki ana ekibinde 4 isimden biriydi. 

KONGRE'YE ŞOK 

Jeffrey dün Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki terör koridorunu yok etmek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin soruları ABD Kongresi'nde özel oturumda yanıtladı. Biz de açıklamalarını izledik. 

Cumhuriyetçi Parti etkili Senatörlerinden Mitt Romney ile arasında öyle bir diyalog geçti ki unutulacak türden değil.

Romney, Jeffrey'e, "Yani, Erdoğan ABD Başkanına telefon açıp 'biz geliyoruz, önümüzden çekilin' dedi ve biz hemen çekildik öyle mi?" diye sordu.

Ve bakın Jeffey ne yanıt verdi;

 "Bir nevi öyle. Çekilen birliklerimiz Türklerin gireceği yerdeydi. Ateş ortasında kalmamak adına yapılmış mantıklı bir hamleydi."

ASIL BOMBA 

Asıl bomba ise ardından geldi; 

Demokratik Parti Senatör Ben Cardin aklınca can alıcı soruyu Jeffrey'e yöneltti: 

 "ABD çekilmeseydi Türkiye hala bu harekatı yapabilir miydi?" 

Cevap unutulacak türden değildi; 

"Evet. Türkiye bunu uzun zamandır söylüyordu. Yaparlardı." sözleriyle yanıt verdi.

'Evet yaparlardı.' .... Evlatlar yapardı. Milletinin evlatları. 

Daha ötesine söz söylemek cephedeki kahraman evlatlarımızın hakkını yemek ve vicdansızlık olur. 

Güzel günler sizlerle ve güzel ülkemizle olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları