Türk kozmonot mümkün mü? 

2019.08.28 08:25 - Son Güncellenme: 2019.08.28 08:28
A

ÖNCEKİ gün herkesin merakla beklediği Moskova'da yapılan Türkiye Rusya zirvesi önemli konuların masaya yatırıldığı bir süreç oldu. 

Başta Suriye İdlib'teki gözlem noktalarında Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi dahil kritik görüşmeler gerçekleştirildi. 

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Mevkidaşı Vladimir Putin görüşmesi sırasında çok ilginç bir gelişme yaşandı. 

Dikkat çeken bir zamanlama ile Rusya Federal Uzay Ajansı (ROSCOSMOS) Başkanı Dmitriy Rogozin bir çıkış yaptı. 

Rogozin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uzaya Türk astronot yani Rusların deyimiyle kozmonot göndermeyi teklif etti.

Görüşmede, uzaya Türk bir kozmonot göndermek arzusunda olduklarını belirten Rogozin aynen şunları söyledi; 

SİZE BİR TEKLİFİMİZ VAR

"Size ortak bir teklifimiz var; O da; Cumhuriyetinizin 100'üncü yılını yörüngeye Türk bir astronot göndererek kutlamak. Kozmonot Eğitim Merkezi buna hazır." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu sürpriz teklife olumlu yaklaştı ve 'Saygıdeğer çalışmalarınıza katılacağız. Ülkemiz adına teşekkür ediyorum" dedi.

MÜMKÜN AMA...

Biz de sizler için bu işin nasıl olabileceğini Ankara'da ilgili isimlere sorduk. Yanıtlara göre süreç mümkün ama o kadar da kolay değil. 

Uzaya gidecek bir insanın eğitimi ile ekip koordinasyonu bile yıllar alıyor. 

Öncelikle bu konunun Türk Uzay Ajansı bünyesinde bir start alması gerekiyor. Aday isimler ise sivil kaynaklarla Türk Hava Kuvvetleri bünyesinden seçilecek. 

Ayrıca sadede pilotluk değil ilgili alanlarda uzay çalışmalarına bilinçli şekilde katılabilmek için uzman mühendislik eğitimi de gerekecek. Bu da yıllar demek. 

İçinde değerli isimler olsa da; Türk Uzay Ajansı da ülkemizde eski bir maziye sahip değil. Yani doğal olarak bu kurum da bu tip bir şeyle ilk kez karşılaşacak. 

Yine de içinde uzay geçen her proje insanı heyecanlandırır. Kimbilir belki de ABD bu kez de S-400 füzeleri krizi benzeri, 'Rusları boş verin, bizim NASA'ya gelin' diyebilir. 

Tabii bu işin şakası ama eğer iş ciddiye binerse daha yeni kurulacak Türkiye Uzay Ajansı'nı oldukça zor bir dönem bekliyor. 

Hayırlı olması dileğiyle...

Sağlıcakla kalın..


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları