SSB Başkanı başarının sırrını açıkladı

2021.05.24 08:30 - Son Güncellenme: 2021.05.24 08:31
A

Geçenlerde çok ilginç bir rapor yayınlandı. Dünyada ülkelerin silahlanmasına dair araştırmalarda önde gelen kuruluşlardan Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü - SIPRI, son beş yılda Türkiye'nin silah ithalatının önceki beş yıllık süreye göre yüzde 59 düştüğünü açıkladı. Kuruluş gerekçe olarak da Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma füzelerini satın alması sonrasında ABD'nin F-35 savaş uçakları teslimatını durdurması olduğunu açıkladı. 

Araştırmada, SIPRI önemli bir not da düştü ve Türkiye'nin yerli silah üretimini artırdığını böylece ithalata bağımlılığını kademeli olarak azalttığına dikkat çekti.

HASSAS SİLAHLAR 

Türkiye, son yıllarda savunma sanayisinde yerli ve milli adımlarla global eksende dikkat çekiyor. Sadece kendisine üretimle değil dışarıya da hassas silahların satışına başlar duruma gelmesi yakından izleniyor. 

Hem de NATO içlerine bile nüfuz ederek adımlar atılıyor. Geçtiğimiz günlerde NATO üyesi Polonya'ya da çok kritik bir satış açıklandı. Polonya Savunma Bakanlığı, Türkiye'den 24 adet Bayraktar TB2 S/İHA'sı satın alma anlaşmasını resmen duyurdu. 

Polonya resmi haber ajansı geçtiği haberde, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak'ın, SİHA'lar için "Gerçek bir silah. Avrupa'nın doğusunda, savaşlarda kendini kanıtladı' sözlerini aktardı.

Bu konuda geçenlerde Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir ile bir program nedeni ile konuşma imkanım oldu. 

BAŞARININ SIRRI 

Çok önemli bir tespitte bulundu: 'Türkiye savunma sanayinde kendisine getirilen engellemeler ve örtülü ambargolar sayesinde her geçen gün kendi yerli ve milli atılımlar anlamında daha çok motive oluyor. Bu bizi daha kamçılıyor.' 

Aynen böyle oluyor. Eskiden Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'den sağlanan limitli İHA görüntüleri ile idare eden Türkiye'den bugün o İHA ve SİHA'ları NATO üyesi ülkelere bile satan bir Türkiye'ye gelmek büyük başarıdır. 

Savunma Sanayi Başkanı Demir şu önemli bilgileri de paylaştı;

'Daha önce tamamen yurt dışına bağımlı olunan insansız hava araçları artık yerli olarak tasarlanıyor ve üretiliyor. Taktik ve operatif sınıftaki İHA'lar BAYRAKTAR TB2 ve ANKA'lar silahlı ve silahsız versiyonlarıyla gece ve gündüz, kötü hava şartları da dâhil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri icra ediyor. Ayrıca dünyada kendi sınıfında hem en iyisi olacak hem de dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline geleceğimiz AKINCI İHA projesinde seri üretime geçildi. 2021 içinde teslimatlarına başladığımız AKINCI İHA çok daha fazla faydalı yük taşıyabilecek. Aksungur İHA  da seri üretimine devam ediyor. Kamikaze mini İHA KARGU'lar, Silahlı İHA SONGAR'lar ve Döner Kanatlı Mikro İHA SERÇE'ler terörle mücadele güvenlik güçlerimizin önemli destekçilerinden biri oldu. Ayrıca GPS'den bağımsız otonom Sürü İHA Projesi KERKES başlatıldı. Mini, Taktik, Operatif ve Stratejik sınıf İHA ve SİHA'larımız ile sürü sistem görevlerinin icrasına yönelik projelerimiz de önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek.'

Durum böyle. Gurur verici. Türkiye'de siyasi kavgalar ve çekişmelerden ortalık toz dumanken iyi şeyleri de paylaşmak bu yolda gece gündüz çalışan vatan evlatlarının da hakkını teslim etmek gerekiyor. 

Sağlıkla kalın...

Hepimizin derdi Türkiye...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları