Sizce bunlar ne demek?

2021.02.25 11:22 - Son Güncellenme: 2021.02.25 11:22
A

En değer verdiğim şeylerden biri de siz değerli okuyucularımızın gelişmeler hakkında değerlendirmeleridir. 

Özellikle karmaşık konuların içinde boğulmuşluğumuzda verdiğiniz naif açılar çok kıymetlidir. Yeni ufuklara gidilebilinir.

Bugün sizinle Yunanistan üzerinden tezgahlanan ve ardı arkası kesilmeyen şüpheli işbirliklerinin neyi hedeflediğini konuşmak istedim. Ama işler gerçekten çok esrarengiz bir hal aldı. Bu kadar gelişme tesadüf olamaz. 

Bana göre gerçekten Atina merkezli ama uçları dünyanın Türkiye aleyhine çalışan tüm mekanizmalarına ulaşan bir girdabı masaya yatırıyoruz. 

HAKLI DEĞİL MİYİM? 

Dediğim gibi ben işin merkezinde yani daha doğrusu hedefinde Türkiye'nin olduğuna dair şüphelere sahibim.

Sizlerle de ısrarla bir kaç kez paylaştım. Yunanistan Türkiye'nin sabrını tüketip hırçın çıkışlara provoke ettirerek, ABD ve AB ile karşı karşıya getirmek için elinden geleni yapacak. Ve uluslararası alanda ne kadar Türkiye karşıtı yapı ve ülke varsa hepsi ile işbirliklerini daha da geliştirecek. 

VE O DEDİĞİMİZ OLDU

İşte bir kaç gün önce tam dediğimiz gibi oldu ve Türkiye, dört Yunan F-16'sının Çeşme araştırma gemisini taciz ettiğini duyurdu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Yunanistan'a gerekli karşılık verildiğini söyledi. 

Türkiye bu hafta Ege'de Mavi Vatan tatbikatı başlatıyor. Çok önemli. Neden mi? Çünkü, sürekli diri, aktif ve güçlü olduğunuzu hissettirmeniz gerekiyor. 

VİRÜS GİBİLER

İnanın; bünye zayıfladığında anında vücuda girmeyi planlayan virüsler gibi Türkiye'nin gözünün içine bakılıyor. O nedenle kaç cephede olursa olsun Ankara buna çok dikkat etmeli. Bunu siyasetin üstünde söylüyorum. Vatan meselesi olduğu için anlatıyorum. Bakın şimdi size finalde ardarda ve hiç de tesadüf olmayan tedirgin eden gelişmeleri basından toparladım ve altalta sıralıyorum. Takdiri de size bırakıyorum. 

- Daha önce Doğu Akdeniz krizinde açıkça Atina tarafı olan ve Yunanistan'a 18 Rafale savaş uçağı satan Fransa, müttefikine yine destek ve Türkiye'ye mesaj için Doğu Akdeniz'e uçak gemisi Charles de Gaulle'ü gönderiyor.İkisi
birlikte tatbikat planlıyor. 

- Türkiye düşmanı Arap ülkelerinin hepsini 15 gün önce Atina'da 'Dostluk Forumu' adı altında toplayan Abu Dhabi ile özel savunma anlaşmaları imzalayan Yunanistan, Suudi Arabistan'dan da Patriot almak için harekete geçti. Tabii ki, üretici Amerika'nın özel izni ile. Sizce Yunanistan bu füzeleri kime karşı alıyor. Ve kendisine 'niye Rusya'dan S-400 aldın' diye tepki gösterilen ve F-35'leri iptal edilen Ankara'ya bu haksızlık olmuyor mu!?

- Yunanlıların Atina'da Türkiye düşmanlarını topladı derken konuyu biraz açalım. Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in de bulunduğu birçok ülkeyi 11 Şubat'ta Atina'da toplayan Yunanistan'ın bu toplantılarında tabii ki
ABD, Fransa ve Rum Kesimi de yer aldı. Katılımcılar ne ilginç değil mi? Zaten Atina'daki toplantıyı 'Türkiye'nin hasımlarının buluşması' olarak ben değil, ünlü Amerikan haber ajansı AP. Bu o kadar açık ki. 

- Libya dahil her yerde Türkiye'nin altını oyan Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan'la seri tatbikatlar yaptı. Doğu Akdeniz krizinin zirveye çıktığı yaz aylarında Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne savaş uçakları gönderdi. 

- Malum, Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de aynı safta bulunan Mısır, Atina yönetimiyle deniz yetki alanları anlaşması imzaladı. İki ülke ayrıca son bir yılda birlikte birçok tatbikat gerçekleştirdi, tatbikatlara Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa da katıldı.

İNANILMAZ GELİŞMELER 

- Yunanistan Doğu Akdeniz'deki ABD ile de tatbikatlarına devam ediyor. ABD, USS Porter destroyerinin Yunan hava ve deniz unsurlarıyla birlikte bir tatbikat yaptığını açıkladı. 

- Yunan To Vima haberine göre, Washington Atina'dan 'Ortak Savunma ve İşbirliği Anlaşması'nın bir yıl yerine beş yıl boyunca yenilenmesini istiyor. 

- Atina yönetimi, Türkiye'nin tarih yazan SİHA ve İHA'larını görünce İsrail'den bir drone sürüsü almaya karar verdi. Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den satın alınacak insansız hava araçlarıyla bir drone üssü kuruluyor. İsrail ile Doğu Akdeniz enerji bölgeleri ile savunma işbirliği anlaşmaları imzalayan Yunanistan ayrıca Kalamata Havalimanı'nda İsraillilerle bir pilot eğitim merkezi kuruyor. 22 yıl geçerli olacak anlaşmanın maliyeti 1,4 milyar euro. Kalamata'daki eğitim programında yalnızca Yunan Hava Kuvvetleri pilotları değil diğer ülkelerden pilotlar da eğitim alacak. Yunan medyası ayrıca C-130 askeri nakliye uçaklarının bakımı ve İsrail üretimi Spike / NLOS güdümlü tanksavar füze sisteminin görüşüldüğünü de yazdı. Yunanistan'ın İsrail'in ürettiği hava savunma sistemi Iron Dome'a (Demir Kubbe) ilgi gösterdiğini belirten medya, bir adım daha ileri giderek sistemin Türkiye'nin SİHA'larına karşı başarılı olup olamayacağını haberleştirdi.

- Türkiye'ye karşı Fransa'dan altısı yeni 18 Rafale jeti satın aldığını hatırlattığımız Yunanistan, ayrıca donanmanın modernize edilmesi için Paris yönetimiyle görüşüyor. Yunan medyası, Fransa'nın Belharra fırkateynlerinin satışı için Atina'ya yeşil ışık yaktığını duyurdu. Haberlere göre, Fransa silahsız dört Belharra için 3,5 milyar euroluk bir teklif sundu. Atina'nın teklifi kabul etmesi halinde silahlar ve füzelerle birlikte ödeyeceği toplam fatura ise 5 milyar euroyu bulabilir. Yunan medyası, Atina'yla fırkateyn pazarlığında olan diğer ülkelerin Almanya, ABD, İspanya, Hollanda ve İngiltere olduğunu bildiriyor.

- İngiliz uçak gemisi Queen Elizabeth Yunanistan'ın bağımsızlığının 200. yılı kutlamaları için Haziran ayında Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nde olacak ve Doğu Akdeniz'de gerçekleşecek tatbikata katılacak. Kathimerini, Yunanistan'a fırkateyn satmak isteyen İngiltere'nin yıllar sonra ilk kez uçak gemisi Queen Elizabeth'i Doğu Akdeniz'e gönderdiğine dikkat çekti.

- Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldıranlara ABD de katıldı. Washington ayrıca uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

- Hatırlayalım, ABD Dışişleri eski Bakanı Mike Pompeo da giderayak Yunanistan'a özel bir ziyaret yapmıştı ve rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.

- Veeee, Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos canlı yayında hava kuvvetleri için yeni savaş uçakları satın alacaklarını duyurdu. 40 yeni savaş uçağı programının 18 Rafale jetinin alınmasıyla başladığını belirtti ve ABD'den beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını da isteyeceklerini ilk kez resmen açıkladı. Yunan medyası, daha önce Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazmıştı. Haberlere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacaktı.

Merak etmeyin, Türkiye bunun da hakkında gelir. Sağlıkla...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları