Savunma Sanayii'nde nereden nereye

2021.02.18 08:22 - Son Güncellenme: 2021.02.18 08:22
A

Dikkat ediyor musunuz, bir süredir  yerli ve milli savunma sanayinin başarı öyküsü konuşuluyor. 

Türk Savunma Sanayinin, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası karşılaştığı ambargolar bugün gelinen başarı hikayesinin aslında temellerini oluşturur. Yaşanan sıkıntılar, eksiklikler artık birşeyler yapmamızın yaratmamızın kamçılayan faktörü olmuştur. 

Yıllar boyunca da Türkiye'nin, ulusal güvenliğinden terörle mücadelesine kadar olan süreçte silahlarında, savunmasında yerli ve milli oranı arttıkça yani dışa bağımlılık azaldıkça başarı grafiği de iyice düzelmiştir. 

Bugün de siz değerli okuyucularımız için gelinen bu başarının şifrelerini birlikte çözüp gelinen noktanın detaylı fotoğrafını çekeceğiz. İşte bu konuda uzman ekiplerce hazırlanan özel rapordan o merak edilen yolun hikayesi ve gelinen son nokta; 

NEREDEN NEREYE

• 2002 yılında sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 700'ü aştı. Son 5 yılda yaklaşık 350 yeni proje başlatıldı.

• 2002 yılında yaklaşık 5,5 Milyar Dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık bir artış ile 60 Milyar Dolarlık proje hacmine ulaşıldı. İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 Milyar Doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağımızı öngörüyoruz.
 
• 2002 yılında 1 milyar dolar olan ciro rakamı, 2020 yılında 12 milyar doları aştı.

• 2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2019 yılı itibariyle 4  milyar doları geçti. Sadece 49 milyon dolar olan Ar-Ge harcaması 2020 yılında 2 milyar doları geçti.
 
• 2002 yılında dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında tek bir savunma firmamız bulunmazken, 2020 yılına gelindiğinde dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde (ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, STM, BMC, FNSS, HAVELSAN) 7 firmamız bulunuyor. Son 4 yılda 5 yeni şirketimiz bu listeye girdi.

BAŞLICA PROJELER 

• MİLGEM'ler

Dünyada savaş gemisi tasarlayan, inşa ve idamesini yapan 10 ülkeden biriyiz

Yüzde yüz yerli tasarım, ilk milli savaş gemimiz olan MİLGEM projesinde TCG Heybeliada, TCG Büyükada, TCG Burgazada ve TCG Kınalıada Deniz Kuvvetlerimizin hizmetine sunuldu. ADA Sınıfı Korvetlerimizin devamı niteliğindeki İ-Sınıfı Fırkteynlerin ilki olan MİLGEM Projesinin Beşinci Gemisinin inşasına başladık.

• Amfibi gemiler

Amfibi gemilerimiz Sancaktar ve Bayraktar görevde

Yerli ve milli imkânlarla tasarlanıp, geliştirilen TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemileri amfibi harekât, araç ve personel nakli, ateş desteği ve gerektiğinde doğal afetlerde yardım ile acil destek hizmetleri imkânıyla Türkiye'nin deniz gücünün dünya denizlerinde temsiline katkı sağlayacak. Her iki gemi de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi.

• Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi

ANADOLU Gemisiyle dünyada sayılı ülkelerden biri olacağız

Denizlerimizde asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek Çok Maksatlı Amfibi Hücüm Gemimiz TCG Anadolu'nun inşası sürüyor. Geminin 2021 yılında teslim edilmesi planlanıyor. Türkiye bu hacimde gemiye sahip sayılı ülkelerden biri olacak.

• Yeni Tip Denizaltı

Denizaltı teknolojisinde yeni kabiliyetler ediniliyor

Gölcük Tersanesinde inşa etmekte olduğumuz Yeni Tip Denizaltılarımızdan ilki olan Piri Reis'i havuza çektik, diğer denizaltılarımızın inşası sürüyor. Bu alanda da teknoloji ve bilgi birikimimizi artırıyoruz. Yerli ve milli son teknoloji silah ve sensörler ile donatılmış olan gemilerimiz ve denizaltılarımızla inşallah donanmamız çok daha güçlü ve caydırıcı olacak. 2022'den itibaren her yıl bir denizaltı olmak üzere toplam 6 adet Yeni Tip Denizaltımızı donanmamıza kazandıracağız.

• Diğer Deniz Araçları Projeleri

Denizlerimizde yeni teknolojiler, önemli kabiliyetler

Tuzla sınıfı karakol botları, Denizaltı Kurtarma Ana Gemisi MOSHIP, Süratli Devriye Botları, Yeni SAT botları, Acil Müdahale Dalış Eğitim Botları, MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi gibi platformlarla denizlerimizde yeni teknolojiler ve önemli kabiliyetler kazandık. Ayrıca Test ve Eğitim Gemimiz TCG-Ufuk'un inşa faaliyetleri tamamlandı ve deniz kabul testleri başladı.

• Milli Muharip Uçak

Milli Muharip Uçak çalışmaları sürüyor

Projeyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2030'lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanıyor. Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor. MMU'yu 2023 yılında hangardan çıkarıp bütün dünyaya göstermeyi hedefliyoruz.

• Eğitim Uçakları

Eğitim uçakları: HÜRKUŞ ve HÜRJET

Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi "HÜRKUŞ" kapsamında prototip uçaklar Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı olup, küresel sivil ve askeri havacılığın gelişen eğitim uçağı ihtiyaçlarına cevaben tamamen özgün olarak tasarlanıp geliştirildi. Sayısal kokpitli versiyonu olan HÜRKUŞ-B'nin seri üretim faaliyetleri ile silahlı versiyon HÜRKUŞ-C'nin çalışmaları devam ediyor. Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı kapsamında ise HÜRJET projesi başlatıldı.

• İHA ve SİHA'lar

İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız

Daha önce tamamen yurt dışına bağımlı olunan insansız hava araçları artık yerli olarak tasarlanıyor ve üretiliyor. Taktik ve operatif sınıftaki İHA'lar BAYRAKTAR TB2 ve ANKA'lar silahlı ve silahsız versiyonlarıyla gece ve gündüz, kötü hava şartları da dâhil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevleri icra ediyor. Ayrıca dünyada kendi sınıfında hem en iyisi olacak hem de dünyada bu teknolojiyi geliştirebilen 3 ülkeden biri haline geleceğimiz AKINCI İHA projesi başlatıldı, test uçuşları gerçekleştirilmektedir. AKINCI İHA çok daha fazla faydalı yük taşıyabilecek. Aksungur İHA'nın da test uçuşları gerçekleştirilmekte. Kamikaze mini İHA KARGU'lar, Silahlı İHA SONGAR'lar ve Döner Kanatlı Mikro İHA SERÇE'ler terörle mücadele güvenlik güçlerimizin önemli destekçilerinden biri oldu. Ayrıca GPS'den bağımsız otonom Sürü İHA Projesi KERKES başlatıldı.

• Özgün Helikopter Projesi

GÖKBEY Özgün Helikopterin testleri sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer ihtiyaç makamlarının eğitim helikopteri ve hafif sınıf genel maksat helikopteri ihtiyacının karşılanması amacıyla en zorlu iklim şartları ve coğrafyalarda, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şeklide faaliyet gösterebilen bir helikopterin, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanması ve üretilmesine yönelik GÖKBEY Özgün Helikopter projesi başlatıldı, ilk uçuşu yapıldı ve testleri devam ediyor.

• Taarruz Helikopterleri

Atak Helikopteri ve Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri

Güvenlik güçlerinin "Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri" ihtiyacının karşılanması için geliştirilen ATAK helikopterinin üretimi devam ediyor. Atak helikopterimizde Faz-2 versiyonunu bu yıl içinde ilk kez teslim edeceğiz. ATAK'a göre daha fazla faydalı yük taşıyabilen, son teknoloji hedef takip ve görüntüleme sistemleri, elektronik harp sistemleri, navigasyon sistemleri, haberleşme sistemleri ve silah sistemleri ile donatılmış yeni bir taarruz helikopter platformunu tamamen yerli geliştirmek hedefiyle başlatılan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri projemizi başlattık.

• ALTAY Ana Muharebe Tankı

ALTAY tankı tasarlandı, geliştirildi, seri üretim sözleşmesi imzalandı

Ülkemizin modern ana muharebe tankı ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkan ALTAY Projesi'nde ilk yerli ana muharebe tankı tasarlandı ve geliştirildi. ALTAY tankının seri üretimi için sözleşme imzalandı. Hâlihazırda tankların üretimine yönelik alt yapının kurulum faaliyetleri ve yurtdışı kaynaklı alt sistemlerin yerlileştirilmesi çalışmalarına devam edilmektedir. Milli güç grubu geliştirilmesi çalışmaları eş zamanlı yürütülmektedir.

• Tank Modernizasyonları

Envanterdeki tanklarımız modernize ediliyor

FIRAT M60T Projesi kapsamında envanterdeki tanklarımızın modernizasyonu günün teknolojisine uygun olarak gerçekleştirildi ve tanklarımız M60TM konfigürasyonuna yükseltildi. Ayrıca Proje kapsamında PULAT Aktif Koruma Sistemi kalifikasyon faaliyetleri tamamlandı. Leopard 2A4 tanklarının da günümüz modern muharebe koşullarına uygun olarak yeteneklerinin artırılması faaliyetleri başladı.

• Zırhlı Kara Araçları

Yerli ürünlerimizle dünyanın önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden biriyiz

Askeri birlikler ile güvenlik güçlerinin meskûn mahal ve kırsal alanlar dâhil olmak üzere her türlü bölge ve arazi şartlarında harekât ihtiyaçlarına cevap veren, yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip Kirpi, Kirpi II, Ejder Yalçın, Pars, Vuran, Kıraç gibi çeşitli konfigürasyonlardaki zırhlı araçlar artık Türk savunma sanayii tarafından yerli ve milli olarak üretiliyor. Ayrıca, Türk savunma sanayii dünyanın dört bir tarafına ihraç ettiği ürünlerle dünyanın önde gelen kara aracı üreticilerinden biri oldu.

Silah Taşıyıcı Araç teslimatlarına başladık

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak için KAPLAN ve PARS Silah Taşıyıcı Araçların teslimatlarına başlandı. Araçlar üzerinde yerli ve milli OMTAS tanksavar füzeleri ile envanterde yer alan tanksavar füzeleri için ihtiyaç duyulan kuleler de proje kapsamında geliştiriliyor.

• İKA'lar

İnsansız kara araçlarımız hizmete girmeye başladı

Hafif, orta ve ağır sınıf olmak üzere üç ayrı kategoride insansız kara araçları projeleri başlatıldı. Hafif sınıf insansız kara aracı prototip teslimatları başlamış olup, orta ve ağır sınıf araçlar için çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca düşük ağırlıkta keşif gözetleme, haritalama ve KBRN modüllerine sahip atılabilir insansız kara araçları çalışmaları da sürdürülüyor.

• Motor Projeleri

Yerli platformlar için yerli motorlar geliştiriliyor

Tank, hafif zırhlı araç, helikopter, insansız hava aracı ve füze sistemlerinin motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla projeler başlatıldı. ANKA insansız hava aracı, yerli motorla ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirmiş olup bu motorun farklı varyasyonları üzerinde çalışmalar sürüyor. SOM füzesinde kullanılacak jet motorunun, Gökbey'de kullanılacak turboşaft motorunun geliştirme ve test süreçleri devam ediyor. Tank ve hafif zırhlı araçlarda kullanılacak motor sistemlerinin tasarım süreçlerine ilişkin önemli mesafe kat edildi. Bu projeler sayesinde yerli ve milli platformlarda bu alandaki yurt dışına bağımlılık giderilmiş olacak. 400-650 beygir gücündeki pistonlu motorlarımız hazır hale getirildi. Seyir füzeleri için turbofan motor testleri tamamlandı ve seri üretime geçiliyor.

• Hava Savunma Sistemleri

Yerli Hava Savunma Sistemleri geliştiriliyor

Portatif özelliğiyle kara, hava ve deniz platformlarımıza entegre edilebilecek Sungur Hava Savunma Sistemi geliştirildi ve envantere girmeye hazır hale getirildi. Orta ve yüksek irtifa füzeleri ile uçakları aşarak gelen tehditleri alçak irtifada tespit, teşhis ve tahrip ederek kara birliklerinin hava savunmasını sağlamak için KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemimizi geliştirildi ve seri üretime geçildi. Askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacıyla hava araçlarına, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı Hisar hava savunma sistemleri geliştirildi. Atış test faaliyetlerini başarıyla tamamlayan alçak irtifa hava savunma sistemi Hisar-A+ seri üretime geçiyor. Orta irtifa için geliştirilen Hisar-O'nun Hisar-O+ olarak gelişkin kabiliyetlere ulaşması için çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacının tamamen yerli olarak karşılanması için SİPER projesi başlatıldı, 2023 yılında teslim etmeyi hedefliyoruz.

• Mühimmat ve Füze Projeleri

Her türlü ihtiyaca yönelik mühimmat, füze ve roketler artık yerli ve milli

Stratejik ve taktik düzeylerde satıhtan ve havadan, satha atılabilen füze ve roket sistemlerinin geliştirme ve seri üretimleri gerçekleştirildi. Havadan havaya ve deniz unsurlarından yine satha atılacak füze sistemlerinin geliştirme süreçleri devam ediyor. Orta ve alçak irtifalarda hava ve füze savunma amacıyla kullanılacak füze sistemlerinin geliştirme safhasında önemli mesafe kat edildi. Bunların yanı sıra insansız hava araçları başta olmak üzere faydalı yük taşıma kapasitesi kısıtlı olan platformlardan atılmak üzere mini akıllı mühimmatlar geliştirilerek seri üretime geçtik. Ayrıca, konvansiyonel bombaların, yüksek hassasiyetle hedeflerini bulmaları maksadıyla geliştirilen güdüm kitleri sahada etkin bir biçimde kullanılıyor. Bu kapsamda geliştirilen ve üretilen mühimmatlara örnek olarak Bora, TRLG-230, K+, SOM, SOM-J, Gökdoğan, Bozdoğan, Atmaca, OMTAS, UMTAS, MAM-C, MAM-L, Bozok, Hassas Güdüm Kiti HGK, Kanatlı Güdüm Kiti KGK, Lazer Güdüm Kiti LGK, Teber, Nüfuz Edici Bomba ve Minyatür Bomba verilebilir.

• Lazer Silah Sistemi Projeleri

Geleceğin teknolojileri üzerine çalışmalar

Savunma Sanayii Başkanlığımız koordinasyonunda Lazer Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi kurulmuştur. Yüksek Güçlü Lazer Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen prototip ürünün kabul işlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca mobil bir sistem olarak tasarlanan Araca Monteli Lazer Sisteminin kabulü gerçekleştirilmiştir. ALKA sisteminin kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda farklı platform ve güç seviyelerinde tedarik edilmesi amacıyla Lazer Silah Sistemleri Tedariki Projesi başlatılmıştır.
 
• Elektromanyetik Fırlatma Sistemi Projeleri

Dünyada sayılı ülkede olan sistemlere yönelik projeler

Yurt içindeki mevcut kabiliyetlerin bir araya getirilerek ülke güvenliği için ihtiyaç duyulacak sistemlerin geliştirilmesi ve bu alanda firma/kurumlar arasında oluşturulacak işbirliği ve sinerji ile geleceği şekillendirecek bir misyon üstlenmesi amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığımız koordinasyonunda Elektromanyetik Fırlatma Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi kurulmuştur.
 
• Silah Projeleri

Milli-Yerli-Özgün silah sistemleri

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin isterleri ve taktik sahanın gerekleri doğrultusunda, her türlü arazi ve iklim koşulunda sorunsuz bir biçimde hizmet verebilecek piyade tüfekleri tamamen yerli ve milli imkânlarla tasarlanıp üretildi. MPT-76 tasarımı temel alınarak üretilen çeşitli varyasyonlarının yanı sıra bu tüfeklerle uyumlu, gece ve gündüz harekât etkinliğini sürdürmek gibi ek faydalar sağlayan cihazlar da geliştirildi. Ayrıca yerli ve milli olarak üretilen 5,56 mm Piyade Tüfeği ve Özgün Yerli Tabanca METE'ler geliştirildi ve teslimatları sürüyor. Ayrıca piyade tüfeklerine uyumlu bombaatarların teslimatları sürüyor. Deniz ve kara platformları için uzaktan komutalı silah sistemleri teslimatları gerçekleştirildi. 20 mm döner namlulu burun topunun yurt içinde geliştirilmesi amacıyla 20 mm Top Geliştirilmesi Projesi başlatılmıştır. Ön tasarım aşaması tamamlanan top sisteminin geliştirme faaliyetleri sürdürülmektedir. 25 mm kara platformlarında kullanılan top sisteminin yerlileştirilmesi amacıyla başlatılan 25 mm Kara Topu Projesi başlatıldı.

• Ekipman ve teçhizatlar

Mehmetçiğin teçhizatları yerli ve milli oluyor

Güvenlik Güçlerimizin operasyon sahasında güvenliklerinin arttırılması ve modern araç gereç ve sistemlerle teçhiz edilmesi amacıyla yürütülen projeler kapsamında yerli ve milli olarak geliştirilen ekipmanların teslimatları sürüyor. Daha önce yurtdışından tedarik edilen sistemlerin milli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla yürütülen projeler çerçevesinde; çeşitli tip ve özelliklerde optik sistemler (gece, gündüz ve termal dürbünler, keskin nişancı dürbünü, nişangah vb.), mayın ve patlayıcı tespitinde kullanılan dedektörler, lazer mesafe ölçer, balistik koruyucu başlıklar yüksek miktarlarda üretilerek teslim edilmeye devam edilmiştir. Operasyonlarında fark oluşturacak sistemleri, güvenlik güçlerimizin öneri ve talepleri doğrultusunda geliştiriyoruz. 7.62 ve 5.56 makineli tüfekler için kesintisiz atış imkanı sağlayan Taşınabilir Mühimmat Sistemleri ve muhtelif ergonomik el bombası ekipmanları güvenlik güçlerimizin kullanımına sunuldu.

• Uydu Projeleri

Askeri ve sivil ihtiyaca yönelik uydu sistemleri

Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkan tanıyacak, aynı zamanda orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2 uyduları fırlatılarak yörüngeye yerleştirildi. GÖKTÜRK Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Projesi kapsamında Yörüngede Kabul - 3 aşaması tamamlandı.

• Uzay Projeleri

Türkiye artık uzay liginde

Türkiye'nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla geliştirilmekte olan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) ile 100 kilogram ve altındaki ağırlığa sahip mikro uyduların, irtifası en az 400 kilometre olan alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilmesi kabiliyeti kazanılacak. Hibrit Uzay Roket Motoru (HURM) Projesi kapsamında ilk yerli sonda roketi 130 kilometre irtifaya çıkarak, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisini aştı ve uzaya çıkan ilk Türk aracı oldu. Katı, sıvı ve hibrit yakıtlı roket motoru geliştirme çalışmalarımız başarıyla devam ediyor. Roketsan Uydu Fırlatma, Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi, ülkemizin uzaya erişim çalışmalarının yanı sıra stratejik silah, mühimmat ve füze sistemleriyle ilgili çalışmalar ve geliştirdiği teknolojilere katkı sağlayacak bir merkez olarak açıldı.Türkiye artık uzaya insan göndermekten bahseder hale geldi. 

• Radar ve Elektronik Harp

Elektronik harp ve radar sistemlerinde ileri teknoloji seviyesine ulaşılıyor

KARASOJ projesiyle düşman hatlarındaki elektronik haberleşme ve radar sistemlerini köreltme anlamında önemli kabiliyetler kazandırdı. Uçak entegrasyonunun başlatıldığı HAVASOJ projesiyle de bu alanda dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete ulaşacağız. Çok uzun menzilde su üstü ve hava hedeflerinin tespit ve takibini gerçekleştirecek ve gemide bulunan mermiyi hedefe yönlendirecek Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar-ÇAFRAD sistemi yerli ve milli imkânlarla geliştiriliyor. Türkiye, artık sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu yüksek teknoloji radar geliştirme ve üretme yeteneğini yakalamış oldu. Savaş uçakları için tasarlanmış ASELPOD Gelişmiş Hedefleme Podu Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi teslimatlarına başlandı. F-16 uçaklarımıza Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi (IFF Mod-5) entegre edildi. F-16 AESA Burun Radarı Geliştirilmesi Projesi başlatıldı. Muhtelif projeler kapsamında elektronik destek ve elektronik taarruz sistemleri ile dinleme ve kestirme sistemlerinin teslimatları sürüyor. Mini/Mikro İHA Tespit Radar Sistemleri de güvenlik güçlerimizin kullanımında.

• EYP ile mücadele

Terörle mücadelede EYP tehdidine karşı yerli çözümler

Yurtiçi ve yurtdışı terörizmle mücadele faaliyetlerindeki en dinamik tehdit türlerinden biri olan el yapımı patlayıcılar (EYP) ile mücadele kapsamında farklı teknik özelliklerde araç, sırt ve çanta tipi karıştırıcı/köreltici sistemlerin teslimatları gerçekleştirildi. Ayrıca EYP yüklü mini/mikro İHA'lara karşı etkili taşınabilir karıştırıcı sistemleri ile tespit almaçlarının teslimatları yapıldı.

• AR-GE faaliyetleri

Kritik ve stratejik teknolojileri millileştiriyoruz

Savunma Sanayii ürünlerinin ileri teknoloji alanlarında yerlilik oranının arttırılması, ihtiyaç duyulan kritik sistem ve alt sistemlerin teknolojilerinin yerlileştirilmesi amacıyla yürütülmekte olan Ar-Ge faaliyetleri kapsamında; katmanlı imalat teknolojileri, kızılötesi teknolojileri, lazer ve elektromanyetik, elektro optik ve kameralar, yapay zeka ve otonomi, geniş bant mobil haberleşme ve harp sistemleri, enerjik malzemeler ve KBRN teknolojileri üzerine çalışmalar sürüyor. Savunma sanayiimizde muhtelif teknolojilerde 100'den fazla AR-GE projesi yürütmekteyiz.

• Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri

Yerli ve milli 4,5 G Baz İstasyonu ULAK devrede

Artan askeri ve sivil veri haberleşmesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 4.5 G haberleşme sistemi milli yazılım ve donanım bileşenlerinin geliştirilmesi hedeflenmekte olup 4.5 G teknolojilerine yönelik milli imkân ve kabiliyetler artırılarak mobil haberleşme teknolojilerine yönelik dışa bağımlılığın azalması bekleniyor. ULAK Projesi ile geliştirilen baz istasyonları, ülke çapında hizmet vermeye başladı ve şu ana kadar 1250 sahada kullanıma sunuldu.

• Siber Güvenlik

Siber güvenlik ihtiyaçlarına yerli-milli çözümler

Kamu ve özel, askeri ve sivil siber güvenlik alanındaki bütün ihtiyaçların yerli ve milli çözümlerle karşılanması için SSB koordinasyonunda Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi kuruldu. Kümelenmeye üye 170 firma bu alanda yerli-milli çözümler üretiyor. Ayrıca mesleki liselerde öğrenci ve öğretmenlere siber güvenlik eğitimleri veriliyor. Çeşitli yarışma ve programlarla kabiliyetli öğrencilere ve başlangıç seviyesindeki firmalara destek sağlanıyor.

• İnsan Kaynağı

Nitelikli insan kaynağı ihtiyacımız için yeni projeler

Savunma sanayiimizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını gidermek için oluşturduğumuz Vizyoner Genç, Savunma Sanayii Akademi ve Roboik gibi platformlarla bu alana ilgi duyan lise ve üniversite çağındaki gençlerimize yönelik çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca paydaşı olduğumuz TEKNOFEST'le gençlerimizin bu alana duyduğu ilginin artmasına destek olunmuştur. Mesleki ve teknik eğitim liselerinde öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitimler verilmiştir. Savunma sanayiine yönelik Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ilk kez eğitim-öğretim programlarına başlamıştır.
 
• Sanayileşme Faaliyetleri
EYDEP ve YETEN'le savunma sanayii ekosistemimizi destekleyerek genişletiyoruz
Sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın yetkinliğini değerlendirmesi ve desteklenmesini sağlamak için Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı-EYDEP hayata geçirilmiştir. Sektörün insan kaynağı, envanter, ürün ve altyapı bilgilerini tek bir merkezde toplayıp, her tür analiz ve değerlendirmeyi otomasyonla yapabileceğimiz Yetenek Envanteri-YETEN Portali başlatılmıştır.'


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları