S-400 meselesinde ne olacak?

2019.06.06 19:04 - Son Güncellenme: 2019.06.06 19:04
A

ARTIK aylardır merak edilen Amerikan yönetiminin, 'Alırsanız kıyamet kopar, yaptırımlar gelir, ekonominizi çökertiriz, ilişkiler kopar' diye haddini aşan tehditler savurduğu Rus S-400 hava savunma füzeleri meselesinde son aşamaya geldik. 

Bir süreden beri yabancı basın kaynaklı  Türkiye'nin S-400'lerin alımını ertelediği yönünde iddiaları görüyorsunuz. 

DOLARDA ETKİ YARATTI

Hatta bu iddilaların doların 6.25'lerden 5,70'li seviyelere inmesinde de rolü olduğu konuşuluyor. 

Fakat resmi açıklamalar ve bizim konuştuğumuz halen görevdeki etkin kaynaklar bu durumun söz konusu olmadığını, Rusya'dan alım ve teslimat konusunda geri adım atılmayacağını söylüyor. Öte yandan, Ruslar da 'biz ABD ile ilişkilerinize karışmayız' deseler de alttan alta Türkiye'ye Suriye İdlib ve Esad rejimi üzerinden bize karşı sıkıntılar çıkarıyorlar. 

PEKİ NE OLACAK ?

Sonuçta şimdiden söyleyeyim bu S-400'ler konusunda gelişmeye göre ya ABD ya da Rusya ile bir sıkıntılar yaşayacağız. 

Peki; S-400 meselesinde ne olabilir? Doğru ya Amerikan Başkanı Donald Trump da Temmuz'da Türkiye'ye gelmeyi planlıyor. E Türkiye S-400 alacaksa, ABD de kesinlikle buna karşıysa nasıl Trump gelecek ki? Demek ki hala enteresan sürprizler olabilir.

İşte bu noktada, şunu açıkça söylemek lazım; yıllarca Patriot füzelerini almak için uğraşan ve ABD'den yanıt alamayan Türkiye kendisine satışta sorun çıkarmayan Rusya'dan taktik acil ihtiyaç anlamında S-400 almakta haklıdır. S-400'ler de Amerikan Patriot hava savunma sistemlerinden teknoloji ve fiyat anlamında daha avantajlıdır. 

Ama; Türkiye duruşunu bozmadan ABD ile de pek büyük bir kriz yaşamak istememekte. 

O nedenle, bundan sonra ya bu füzeler biraz gelişi sarkıtılarak, NATO ve ABD ile ortak bir komisyonla incelenir ve devam ettirilir. Bazılarına göre, bu komisyon işi ile aylarca krizi soğutacak bir yeni zaman yaratılır. 

Kimileri de, Türkiye'nin bu süreçte; Amerikan Patriot'ları almasının da ihtimal dahilinde olacağını söylüyor. Ancak, 400 km menzili düşünüldüğünde coğrafi anlamda ilginç bir konuşlanma çözümü de gelebilir. 

ASIL DERT 

Ama; mesele F-35 uçaklarının kodunun Rus füzelerince çözülmesi gibi görünse de asıl dert Amerikan savunma sanayinin bu füzelerin dünyada kendine rakip olmasını engelleme çabası. 

HİNDİSTAN DA AYNI SORUNU YAŞIYOR

Aynı durumda S-400 alacağım diyen Hindistan'a da ABD'nin benzer tehditlerde bulunup 'Patriot al' demesinde ısrardaki gibi.

Yerli ve milli savunma sanayini olabildiğince geliştirip bağımlılığı azaltmak  bu dertlerin aslında tamamını kökten çözecek. Yılmadan çalışmak lazım.

Bu açıdan liyakatli, ortak akılda buluşabilen bir Türkiye en önemlisi.

Sizlere ve ülkemize nice güzel bayramlar dileklerimle... 

Sağlıcakla kalın...

Her durumda resim en geç bir ay içinde netleşecek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları