O saldırıyı kim yaptı?

2019.09.19 08:26 - Son Güncellenme: 2019.09.19 08:31
A

Dünyanın en büyük 2 petrol üreticisinden biri olan Suudi Arabistan'daki iki büyük petrol tesisine hafta sonu Yemen'deki Hutsilerce yapıldığı iddia edilen saldırılar sonrası ortalık toz duman. 

Petrolün varili yüzde 15-20'lere kadar inişli çıkışlı artışla 70 dolarları zorluyor. 100 dolar olur mu korkusu var. Suçlamalar iddialar havada uçuşuyor. 

HAYATI VURUYOR

Artışlar hayatımızda petrolün olduğu her ürüne daha dün 35 kuruşluk benzin zammı gibi hemen yansıyor

Kim yaptIysa planladıysa herkesin birbirini suçlayabileceği ve sonuçları açısından rahatlıkla menfaatlere göre kullanılabileceği şekilde gizemli şekilde tasarlanmış. 

İran da olağan şüpheliler listesinde ilk sırada ve ABD'nin hedefinde. İran da ABD'yi suçluyor.

Saldırı üzerine malum Saudi Aramco, global petrol üretiminin yüzde 5,5-6'sına tekabül eden günlük 5,7 milyon varil petrol üretimini geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

Suudi Arabistan'ın tesislerine yapılan saldırı ile petrol fiyatları yüzde 20'ler civarında arttı. Bu, son 40 yılda yaşanan en büyük anlık yüzdesel yükselişlerden biri demek. 

ABD'den sonra Suudi Arabistan, dünyadaki en büyük 2. petrol üreticisi. Dünyada yıllık tüm üretimin yüzde 13'ünü sağlıyor ve en büyük ham petrol ihracatçısı.

İlk sırayı yüzde 16,5 ile ABD alıyor.

Takip eden ülkeler ise; Rusya, Kanada, İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin, Kuveyt ve Brezilya.

Venezuela ise hem ambargolar, hem yaptırımlar hem de petrolün çıkarma maliyeti nedeni ile büyük rezervlerine karşı sırada değil.

ABD RAHATSIZ 

ABD her ne kadar iyi ilişkilere sahip de olsa Suudi Arabistan'ın bir süreden beri petrol ile ilgili tehditkar politikalarından rahatsız. Petrol varilinin 50 dolarlara inmesi de ayrıca tüm petrol üreticilerinin endişesi. 

Artması işlerine geliyor. Yani saldırı aslında bir yandan da bizim gibi petrol bağımlısı ülkeleri etkiliyor ama onlara yarıyor. 

Nasıl ama? Oyun içinde oyun. Herkes şüpheli.

Bu Ortadoğu'da kimsenin aklının ermeyeceği işler dönüyor. Mesele Suriye'de de petrol meselesinde de diğer konularda da aynı.

Yani; ülkemiz açısından azami dikkat gerekiyor. Oyuna gelmeyelim... Ama önce birbirimizi yemeyelim. 

Sağlıcakla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları