O kritik güne doğru

2019.10.31 07:15 - Son Güncellenme: 2019.10.31 07:15
A

TÜRKİYE'YE yönelik garip şeyler oluyor. Haklı ulusal güvenlik gerekçeleri ve terörün sınırların ötesine itilmesi amaçlı Barış Pınarı  Harekatı sonrasında hem ABD hem de Rusya ile imzalanan mutabakatlarla ilgili süreç devam ederken Washington'da siyasi dehlizlerde kurgulanan oyunlarla bel altı vuruşlar gelmeye başladı. 

GÖRÜLMEMİŞ DURUM

ABD'de 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde harekat nedeni ile yaptırımlar ile sözde Ermeni soykırımı tanınması başlıklı iki ayrı tasarı ardarda 400'ün üzerinde oyla onaylanarak geçti. Görülmemiş bir organizasyon ve süratle. 

Onaylar çok ciddi bir sandalye sayısı içeriyor. Bu sonrasında onay için gelecek Amerikan Senatosu'nda da aynen geçeceğine yönelik sıkıntılı bir beklenti yaratıyor. 

SENATO SIKINTISI 

Eğer 100 sandalyeli senatoda 2/3 çoğunluk olursa ABD Başkanı Donald Trump'ın bile onayına gerek olmadan tasarılar yasalaşacak. Malum Ankara bu gelişmelere her seviyede en sert tepki gösterdi. 

Burada asıl sıkıntının ve perde arkasındaki gerilim yaratma amacının ne olduğuna gelelim. 

ASIL AMAÇ

Ve açıkça söyleyelim; 

Amerikan müesses nizamı böylece hem içten içe yıpratmak istediği ve Türkiye ile göreceli olarak nispeten daha iyi ilişkileri olan ABD Başkanı Trump'ı köşeye sıkıştıracak. 

Ayrıca Türkiye'nin de sinirlerini yıpratarak hem kendi iç kamuoyuna jest yapacak; aynı zamanda da PYD-PKK terör eksenine de, ' Bakın size çekilin diyorum ama Türkiye'ye de neler yapıyorum' mesajı verecek. 

NİHAİ HEDEF 

Ancak asıl hedefte ise, 13 Kasım'da ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Washington'da planlı o çok kritik görüşmesini baltalamak var. 

Türkiye'ye yönelik tasarıda Erdoğan ile ilgili maddenin de yer alması aslında bu konuda görüşme iptali ihtimali endişelerini de arttırıyor. 

Ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye bu tasarıların ardından gidip gitmeyeceği yönündeki soruya net olmadığını söyleyip, 'Bazı soru işaretleri var' şeklinde verdiği yanıt da bu endişelerin içini dolduruyor. 

Şu anda kesin şu ya da bu olur demek zor. Çünkü bu diplomasi. Dengeler her an yeni gelişmeleri beraberinde getirebilir. 
 
Ama Kasım'da önümüzdeki görüşmeye dek olan 13 günü gergin geçireceğimiz ortada. Sonuçları ekonomi ve kurlar dahil olumsuz yansımaları beraberinde getirebilir. 

Bu açıdan şu söylenebilir; Görüşme önemli ama olmayabilir de. Herşey ABD'deki Senato ve siyasi kadronun tavrına bağlı. Ciddi aleyhte lobilerin maalesef çok iyi çalıştığı gerçeği de ortada bu oylama rakamlarına bakınca. 

Bekleyelim görelim ama bu süreçte birlik içinde hareket etmenin de önemini aklımızda çıkarmayalım. 

En güzel günlerin sizlerin ve ülkemizin olması dileğiyle


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları