Müjdeyi beklerken

2020.08.20 07:11 - Son Güncellenme: 2020.08.20 07:11
A

Dün öğlen saatlerinde Türkiye'de gündem birden değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yeni bir dönemi açacak olan bir müjde vereceklerini söyledi. 

Bunun üzerine kulisler birden hareketlendi. Döviz kurları düştü, borsa yükseldi. Petkim ve Tüpraş hisseleri fırladı. 

Ardarda bu müjdenin ne olacağına dair bilgiler iddialar ve teoriler ortaya atıldı. 

İki ana başlık dikkati çekti. İlki bloomberg haber ajansından da geçince müjdenin ne olabileceği biraz netleşti. 

Habere göre Türkiye Karadeniz'de enerji yatakları keşfetmişti.

Bloomberg News'un doğrudan bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye Karadeniz'de bir enerji kaynağı keşfetti. Bu kaynak da muhtemelen doğal gazdı.

Kulislerden bize ulaşan bilgilere göre de, gerçekten Türkiye Karadeniz'de zengin enerji kaynaklarına ulaşmıştı. Ereğli açıklarında ve diğer bağlı bölgelerde Türkiye'ye uzun yıllar yetecek doğal gaz kaynakları ve petrolden bahsediliyordu. 

REZERV BULUNMUŞ 

Bu konulara yakın isimlere sorduk, gerçekten de ciddi bulguların olduğunu söylediler. Ancak hala rezervin miktarının ne olduğunun üzerinde çalışıldığını ve cuma gününe kadar yani Cumhurbaşkanı'nın müjdeyi açıklayacağı süreye kadar bu rezervin miktarının önemli ölçüde netleşeceğini belirttiler.

Bu arada, dolar/tl de %0,9'a varan günlük düşüş kaydedildi. Borsa İstanbul ise günlük %2 yükseliş kaydetti. Borsa'da, enerji devleri Tüpraş %8,1, Petkim %9,9 arttı.

ÇİN İŞİ Mİ? 

Öte yandan bu süreç yaşanırken bir de, Türkiye'nin Çin ile yeni bir swap anlaşması yaptığı iddiası ortada dolaşmaya başladı. Buna göre,  Çin ile Türkiye arasında yıllık ve uzun dönem olmak üzere on milyarlarca hatta yüz milyarlarca dolarlık bir swap anlaşması olabilir iddiaları ortaya atıldı. 

Ancak bazı kaynaklar, Çin ile Türkiye arasındaki mevcut swap anlaşmasının 1 milyar dolar civarında olduğunu iddia etti. 

Ayrıca, Çin ile Türkiye arasında stratejik bir dizi anlaşmanın olabileceği de konuşulmaya başlandı. Buna göre Çin, Türkiye'de askeri ve ticari anlamda limanlardan faydalanacak ticari kolaylıklardan istifade edecek ve Doğu Akdeniz'de de Türkiye'nin donanmasının yanında mevcut gerginlikte boy gösterecekti. Bana kalırsa bu paragrafta ki bazı iddialar çok ileri. Olması uluslararası konjonktür açısından o kadar kolay değil. Türkiye'nin askeri anlamda Çin'e limanlarını açmak anlamında bir yola gireceği pek yüksek ihtimal değil. 

Ancak ticari anlamda ittifak olması daha yüksek ihtimal. Yine de bunların hepsi teyide muhtaç. Bu açıdan cuma günü yani yarın Sayın cumhurbaşkanı açıklamalarını beklemek ve ona göre değerlendirme yapmak en önemlisi. 

İşte tam bu noktada siz değerli okuyucularımızdan, bir başka açıdan konuya bakmasını tavsiye edeceğim. Evet enerji kaynaklarına sahip olmak, Türkiye'nin her yıl milyarlarca dolar ödediği bu enerji eksikliğine bir çare bulmak müthiş bir şey. İnşallah olur. İnşallah güzel haberler gelir. 

Ama bunu yaparken, Türkiye'nin büyük şirketlerinin, sanayisinden, üretim yapan dev holdinglerine, küçükten büyüğe sanayi üretimine katkıda bulunan her ticari yapısının da en güçlü hale gelmesi bizim için çok önemli. 

Evet TİM öncülüğünde ihracatçılarımız canla başla çalışıyor. Ancak halen 170 milyar $ civarında olan yıllık ihracatımızın bu ülkenin kapasitesi düşünülünce çok daha yukarılara çıkması gerekiyor. 

Dünya markaları yaratmamız gerekiyor. Tırlar dolusu mal satıyoruz, ama teknoloji üreten ve bundan para kazanan ülkeler ile kıyaslandığında çok gerilerdeyiz. Bu konuda dün bu haberler ajanslardan akarken ve bu iddialar ortada dolanırlen, bir haber arada geçti gitti. 

BİR DE BUNU UNUTMAYALIM

O da Apple firmasının tüm dünyada nasıl bir noktaya ulaştığı ile ilgiliydi. 

Gelin bu haberle sizi kısa süre başbaşa bırakayım; 

''Yıl başından bu yana hisseleri yüzde 60'a yakın değer kazanan Apple'ın hisse değeri fiyatı, çarşamba itibarıyla yüzde 1,2 artarak 467,97 dolara yükseldi.
Böylece teknoloji devi Apple'in piyasa değeri 2 trilyon dolara ulaştı ve dünyanın en değerli şirketi oldu. 

Piyasa değeri ilk kez 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon doları bulan Apple, bu yılın 2. Çeyrek kanul edilen nisan-haziran dönemi bilançosunda pandemi sürecine rağmen rekora gitti. Geliri 59,7 milyar dolara ulaştı. Apple'ın, iPhone satışları 26,4 milyar dolara, iPad satışları da 6,6 milyar dolara ulaştı. Mac serisi satışları da aynı 7,1 milyar dolar oldu.'

Evet aynen böyle. Belki Apple bizim için şimdi çok uzak ve uç bir örnek gibi görünebilir. Ama en uçtaki en güzel örneği kendimize referans alarak bir yerden başlayıp, artık teknoloji üreten alt yapımızı da dünya rekabetine iyice sokmamız lazım. Bu potansiyel biz de var. 

İşte durum böyle, dediğimiz gibi İnşallah cuma günü Sayın Cumhurbaşkanı açıklayacağı müjdeyle uzun süreden beri ihtiyacımız olan o morali hepimize verir. Kimbilie belki de bambaşka birşey de açıklar.

Ülkemizle ilgili ne olursa olsun güzel her şeye mutlu oluruz. 

Mesela bu ülkenin güzel çocuklarına gelecekte güzel bir gelecek bırakmak. 

Sağlıkla kalın. Türkiye güzel şeyleri hak ediyor


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları