Mesele gerçekten F-35 uçakları mı yoksa Amerikan kafa karışıklığı mı?

2019.07.18 08:52 - Son Güncellenme: 2019.07.18 08:52
A

VE sonunda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma füzelerini almasının ardından misilleme olarak merakla beklenen Amerikan adımı netleşti. 

Bir bakıma beklenen gerçekleşti de denilebilir. ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemdeki, 'Türkiye'ye haksızlık yapılıyor' açıklamalarına rağmen dün akşam saatlerinde hem Beyaz Saray ve hem de Pentagon'dan S-400, F-35'ler ve atılacak adımlara dair peş peşe açıklamalar geldi. 

Beyaz Saray açıklamasında, "Türkiye'nin S-400 satın alması F-35 programına katılımını imkansız kılıyor. ABD Türkiye'nin hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor" ifadesi kullanıldı. Pentagon ise, "Türkiye F-35 projesini riske etti. F-35 programında askıya alındı" denildi.

BEYAZ SARAY BAŞKA DİĞERLERİ BAŞKA 

Beyaz Saray Sözcülüğü, Türkiye'nin S-400 alımına dair bir yazılı açıklama yaptı.
Diğer Amerikan derin yapılarına göre, daha yumuşak tonu ile dikkat çeken açıklamada, ''F-35, ileri kabiliyetlerini öğrenme amacıyla kullanılabilecek bir Rus istihbarat toplama platformuyla(S-400) bir arada bulunamaz. ABD, meşru hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için hava savunma çözümleri sunmak amacıyla Türkiye ile aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim, Patriot hava savunma sistemlerini alması için Türkiye'ye birçok öneri yapmıştır. Türkiye uzun süreli ve güvenilir bir ortaktır ve 65 yılı aşkın süredir NATO müttefikidir fakat S-400'leri alması, NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzak durmak için birbirine yaptığı bağlılık vaadine zarar vermektedir. ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkilerimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35'lere bağlı değildir. Silahlı kuvvetlerimiz arasındaki ilişki güçlüdür. Türkiye'de S-400 sistemlerinin varlığının farkında olarak, Türkiye ile yoğun bir şekilde iş birliği yapmaya devam edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Dikkat ederseniz, köprüleri tam atamayan, çıkışları araya sıkıştırmaya çalışan bir tonda açıklama. 

Ancak Pentagon'dan gelen açıklama ise bu tondan farklı. Bakın neler diyor;
''Türkiye F-35 projesini riske etti. Türkiye F-35 programında askıya alındı. Kaçınmak için çok çaba sarf etmiştik. İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyoruz. Ama Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz 

Pentagon Müsteşar Yardımcısı Ellen Lord, F-35 programı için eğitim gören Türk personellerinin 31 Temmuz'a kadar ülkeden ayrılacağını duyurdu.
Türkiye'nin program dışı kalma maliyetinin 500-600 milyon dolar olacağı vurgulandı. Pentagon yetkilisi ayrıca, Türkiye'nin ödediği miktarın (ki 1.3 milyar dolar civarında) geri verilmesinden emin olmadığını söyledi.

Aslında Amerika'da, ABD'nin hasımları ile yaptırımlarla mücadele yasası gereği otomatik olarak devreye girecek sistematikte bazıları işin bu derece tırmanıp tüm F-35 projesinden Ankara'nın çıkarılacağını beklemiyordu. Özellikle Trump'ın çıkışı ardından. 

Bazıları ise bu sürecin zaten bu şekilde yürüyeceğini ve bu adımların sürpriz olmayacağı iddiasındaydı.

BİZE KALIRSA 

Bize kalırsa ve özellikle Amerikan devlet dinamiklerinin yaptığı açıklamalara bakılırsa,  F-35'den ihraç ve diğer yaptırımlarla ilgili hala ortada gri alanlar var. Yani neyin ne olacağı, Amerika'da devlet kurumları arasında Türkiye üzerinden devam eden kavganın nereye varacağı belli olmaz. 

Daha da ötesi ortada Amerikan devlet sistematiğinin nasıl birbirinden ayrı farklı bir yaklaşım içinde olduğu da görülüyor. Türkiye ile daha akıllıca ilişki yürütelim diyen Trump mı yoksa Evangelist ve Musevi lobilerinin de etkisi ile iyice köprüleri atalım diyen gruplar mı galip gelecek göreceğiz. 

Türkiye doğru olanı yapmıştır. Zaten milli duruş adına da tehditlere asla boyun eğmemek egemenlik adına da önemliydi. 

Evet tatsız yaptırımlar olsa da egemenlik herşeyden ötedir. Yeter ki birlik içinde milli meselelere bakmayı öğrenelim. Gerisi zaten kolay...

Sağlıcakla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları