Kritik 2 başlık!

2020.03.05 07:07 - Son Güncellenme: 2020.03.05 07:07
A

VE evet sonunda beklenen tarih geldi. 5 Mart. 

Suriye'nin İdlib bölgesinde Esad rejiminin Türk ordusuna yönelik bir ayda 57 şehit verdiğimiz alçak saldırılarının ardından Türkiye Rusya ilişkileri ve Suriye'nin geleceği dahil sürecin kaderini belirleyecek toplantı bugün Moskova'da gerçekleşiyor. 

Bildiğiniz gibi bu alçakça saldırılar sonrasında bölgede 12 gözlem noktası ile çok sayıda ileri karakolu bulunan Türkiye, Rusya'nın da destek verdiği Esad rejimine misli ile çok sert yanıt  vermişti. 

Ayrıca, Ankara Moskova ilişkileri de Türkiye'nin Rusya'ya bu ikili yaklaşımlarından dolayı tepkileri nedeni ile kopma noktasına gelmişti.  

Ardından da, Türkiye'nin 9 gözlem noktasını ihlalleri ile çeviren Başar Esad yönetiminin 2018 Eylül Soçi sınırlarına geri çekilmesini sağlama amaçlı ''Bahar Kalkanı Operasyonu" başlatılmıştı. 

UZUN TOPLANTI 

Programa göre, toplantı bugün TR saati ile 14 sıralarında Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek. Uzun bir toplantı olması bekleniyor. 

PEKİ NE BEKLENİYOR? 

Türk halkının şehitlerinden dolayı kızgınlığı tepkisi ve bu zirveden beklentisi büyük. 

Aynı zamanda bu toplantı, dünyada da, sonuçları Türkiye ile ilişkiler açısından kendisine de yansıyacak ABD'de de, piyasalarda da, genel psikolojilerde de merakla bekleniyor. 

Şu ana dek hem Ankara hem de Moskova, ilk günlerdeki gerginlik yerine daha itidalli olumlu sinyaller veren açıklamalar yapıyorlar.  

NE BEKLENİYOR? NE ÇIKAR? 

Aldığımız öncü heyet görüşmeleri izlenimlerinden sonuç kötü olmayacak. 

Yüksek ihtimalle bir ateşkes çıkacak. Rusya'nın bölgede kritik konumdaki M4-M5 karayollarında kontrolü devralacağı ve bu hattı ve daha aşağısını güvenlik hattı olarak üstlenmesi de ihtimal dahilinde. 

KRİTİK OLAN 

Ancak, Esad'ın bizim 9 gözlem noktamızı da içine alacak şekilde bulunduğu şu anki pozisyondan 2018 Soçi anlaşmasına göre geri çekilmesini şart koşan Türkiye'ye karşı Rusya sadece bu çözümle Şam üzerinde sonuca gidebilecek mi bunu göreceğiz. Kısacası zirve Rusya tarafının içten bir samimiyetine bağlı. 

Ayrıca toplantıdan çıkacak sonucun hayata geçirilmesi de diğer izlenecek hususlardan. 

Bugün sabahtan itibaren ülkemiz askerleri ve hedeflerine yönelik süreci baltalama amaçlı provokatif saldırı girişiminlerine de dikkat. 

Ümit edelim, ülkemizin hayrına bir sonuç çıkar. 

Sağlıcakla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları