Kıbrıs'ta geri sayım

2021.07.05 08:04 - Son Güncellenme: 2021.07.05 08:04
A

Malumunuz, Türkiye'nin Libya'dan, Suriye'ye, Doğu Akdeniz-Ege'den, Irak'a ve Azerbaycan'a dek uluslarası eksende hayati askeri stratejik öneme sahip ve doğrudan ulusal güvenliğini ilgilendiren meseleleri var. 

Tabii ki bunlarla birlikte bir hayati başlığımız daha mevcut. Türkiye'nin Kıbrıs Davası. Dava;  çünkü bu noktada ve Doğu Akdeniz ekseninde dünya devlerinin cirit attığı bir yerdeki kurtlar sofrasından bahsediyoruz artık. 

Daha da açalım; Hata yaptığınızda, soydaşlarımızın, kardeşlerimizin hakkı olan toprakları ellerinden almak için bir anda hamleler yapma adına ağzının suyu akan bir kurtlar sofrasından bahsediyoruz. 

Ada'da barış olsun bahanesi ile Rumlara KKTC'yi peşkeş çekmeye hazırlanan AB, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gerçekleştireceği planlanan ziyarete dair şimdiden 'Geziyi yakından izleyeceğiz. Buradaki tutum Türkiye-AB ilişkilerini belirleyecek' diye konuşacak kadar işi tehdit boyutuna götürdü. 

Ama şimdiden söyleyeyim; AB'yi de, ABD'yi de ve diğer tüm kafasında hesaplar içinde olanları da büyük sürprizler bekliyor. 

Bu sürprizler arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarına ilişkin bir müjdesi, bir bölümü ziyarete açılan Maraş'ın tamamen açılmasına yönelik bir çıkışı ve İHA ve SİHA'larla donatılan Geçitkale Üssü'nün daha da kapsamlı hale getirilmesi yönünde bir açıklama olabilir. Türkiye'nin Ada'da mevcut askerlerine ek olarak bir deniz üssü kurma paralelinde de bir çalışması olduğunu hatırlatalım. Bunu da yadırgamayalım, şu an ABD, Rusya ve Fransa bile Rumlardan bir askeri üs kapma peşinde. Malum zaten İngilizlerin garantör olarak F-35 savaş uçaklarının bile olduğu iki dev askeri üssü mevcut. 

KKTC'ye dair bir kez daha eşit egemen devlet kararlılığını seslendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan iki hafta önce bir açıklamasında çok kritik mesajlar vermişti ve aynen şöyle söylemişti;

'İnşallah 20 Temmuz'da ben Kıbrıs'ta olacağım ve Kuzey Kıbrıs'tan gerekli mesajları tüm dünyaya inşallah oradan vereceğim ve onun için Kuzey Kıbrıs'ta olacağım. Çünkü Kuzey Kıbrıs'ta bizim bulunmamız, Kuzey Kıbrıs'tan bizim vereceğimiz mesajlar sadece adayı değil tüm dünyayı ilgilendiriyor ve eğer siz bu kararlılığınızı göstermezseniz, bu duruşunuzu ortaya koyamazsanız, kimse sizi adam yerine koymaz. Şimdi havaalanı olarak iki tane havaalanı var Kıbrıs'ta; birisi işte Türkiye'de tüm vatandaşlarımın bildiği Ercan, birisi de tabii daha önce orada bulunan, ama biz orayı da şimdi bir değişikliğe sevk etmek suretiyle yeni bir isimle ve daha çok SİHA'larımızın ve İHA'larımızın yer aldığı alan. Bunları niye acaba bu denli hareketlendiriyoruz, sebep? Bölgede olabilecek herhangi bir saldırıda güçlü olmamız lazım. Güçlü olmak için de havada, karada, denizde her şeyinle var olacaksın. Peki, var mıyız? Evet, varız. Kaldı ki hepsini koy bir kenara, biz zaten şuradan hemen Anamur'dan, Mersin'den uçaklarımızı kaldırdığımız zaman, Adana'dan kaldırdığımız zaman, uçaklarımız anında nerede? Oradalar. Yani bizim için zaman mefhumu burada zaten yok. Bütün mesele nedir? Siz yere sağlam basacaksınız, özgüveniniz olacak. Türkiye olarak biz varız. "

Evet aynen böyle; 20 Temmuz'da herkesin gözü kulağı KKTC'de olacak. 

Asıl mesele ne biliyor musunuz? 

Geçitkale Üssü oraya daha da güçlendirilerek açılmak zorunda. Çünkü, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Akdeniz'deki gözü ve kulağı olacak. KKTC'nin güvenliği ve bizim için gereklidir. Öte yandan, KKTC'de kirli bir istihbarat propagandası, beşinci kol faaliyeti de yürütüldüğü biliniyor. Orada halka çeşitli kamuoyu yoklamaları adı altında, Türkiye ile mi olmak istersiniz, yoksa AB çatısı altında Rumlar içinde kardeşlik içinde mi yaşamak istersiniz?' şeklinde kafa karıştırmaya yönelik tehlikeli sorular soruluyor. Türkiye bu konuda oyuna gelmez, KKTC de farkında, o da gelmez. Ama, çok dikkat etmek lazım. 

Doğu-Batı Akdeniz şu an dünyanın en kritik bölgelerinden. Atlantik'ten gelip Cebelitarık'tan girdiğinde Akdeniz karşılıyor, Süveyş'ten Orta Doğu'ya iniş çıkışlarda Akdeniz karşılıyor, Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'ya hakimiyet, İsrail'e bakış, Suriye karasuları düşünüldüğünde Kıbrıs inanılmaz bir merkez. 

Bu merkezde Türkiye her açıdan rol alacak. Orada KKTC'nin olması birinci sebep. İkincisi de Türkiye'nin uluslararası menfaatleri. Kıbrıs bizim stratejik gözümüzdür.

Sağlıklı günler...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları