İlginç gelişmeler kapıda

2019.11.07 09:23 - Son Güncellenme: 2019.11.07 09:25
A

Türkiye Barış Pınarı'nı Harekatı'nı yaptıktan sonra bugüne dek görmediği ve asla haketmediği bir kara propaganda ile karşılaştı. 

Öncelik şunu belirtelim; Türkiye'nin, Suriye'deki operasyonların tamamı, ulusal güvenlik endişeleri merkezli,  terör yapılanmalarını sınırlarının ötesinde durdurmayı amaçlayan ve de Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51. Maddesinin kendisine tanıdığı meşru müdafaa hakkından kaynaklanıyor. 

Ama neredeyse tüm batı ve hatta Arap dünyası bunu görmemezlikten geliyor ve asılsız bir şekilde Türkiye'nin Kürtlere karşı saldırıya geçtiği gibi bir yalanı savunuyor. 

Nacizane tavsiyem batının bu oyununa gelinmemesi. 

ASIL SEBEP

Çünkü, bu patırtının asıl sebebi Türkiye'nin bu harekatları yaparken aslında bölgede ikinci İsrail olarak tanımlanacak bir devlet oluşumu girişimlerini de engellemesi. Mesele buradan kaynaklanıyor. 

O KRİTİK DETAY 

Ancak, işte tam bu noktada bir önemli detay gözden kaçmasın. Öyle tüm bölgede Kürtler karşı falan da değil. 

Bölgede etkin Kürt isimler arasında Türkiye'nin önemli ölçüde yanında olanlar da var. Farkı görenler var. 

Yani, konuyu, Türkiye'nin sorununun asla Kürtlerle olmadığı aksine sadece PKK terörü ile olduğu şeklinde görenler mevcut. 

BARZANİ HATTI 

Hem de Barzani ailesinden. Gelin; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'nin son 3 günde yaptığı o açıklamalara bakalım; 

Türkiye ile Erbil ilişkilerinin normal seyrinde devam ettiğini söyleyen Barzani; hem de Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmesinden hemen sonra tarihe geçecek önemli tespitlerde bulunuyor. 

Bir diğer deyişle; zamanında PKK ile yakın görünmekten çekinmeyen bu coğrafyada Iartık sağduyu daha hakim olacak gibi görünüyor. Ya da Türkiye'nin en azından şimdilik iyi niyeti ve önemi kavranmış görünüyor. 

Barzani; Türkiye ve Erbil'in  ilişkilerinin Barış Pınarı Harekatı sonrası nasıl olacağı gibi hassas bir soruya bakın ne yanıt veriyor; 

"Türkiye, bizim komşumuz olan bir ülke. Türkiye ile ilişkilerimiz normal seyrinde devam ediyor. İki taraf arasındaki ilişkilerde herhangi bir değişiklik olmadı.'

Daha bitmedi. Bir başka toplantıda ise daha da öte ifadeler kullanıyor. 

SORUN PKK İLE 

Türkiye'nin sınırının güneyinde PKK paçavralarına tahammül etmeyeceğini defalarca tekrarladığını ifade eden Kürt Lider, Türkiye'nin Kürtlerle değil, PKK ile sorunu olduğunun çok açık olduğunu söylüyor. 

Ve Barzani, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri PKK ile aralarına mesafe koymaları konusunda uyardığını da açıkça seslendiriyor. PKK'nın Kürtler üzerinden kendini meşrulaştırmaya çalıştığını da ekliyor.

ÖNEMLİ ÇIKIŞ 

IKBY'nin Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim olarak Kürtler ile PKK'yı ayrı tanımlaması tarihi bir çıkıştır. Bu konjonktürde bu açıklamalar önümüzdeki dönemde değişecek dengelerde yeni gelişmeleri beraberinde getirecektir. Hem de çok ilginç gelişmeleri, hatta PKK'nın Irak'ta izolasyonu dahil gelişmeleri. 

Gerçi burası Ortadoğu ve her an dengeler oyunlar değişebilir. Ama bu açıklamalar sonrası bölgeyi yakından izlemekte fayda var. 

En güzel günler sizinle ve ülkemizle olsun.

Sağlıcakla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları