F-35'ler gelirse şaşırmayın

2019.09.26 08:08 - Son Güncellenme: 2019.09.26 08:15
A

Bildiğiniz gibi, ABD, Rusya'dan S-400 füzeleri almamıza kıyameti koparmış, ardından da ambargo yaptırım başta olmak üzere tehdit üstüne tehdit savurmuştu. 

Ancak, Türkiye kararlı duruşunda geri adım atmamış ve füze parçalarının teslimatı bile başlamıştı. 

Sonrasında ise, Washington, Türkiye'nin kurucu ortak olmasına rağmen yeni nesil F-35 savaş uçağı programından çıkarıldığını açıklamıştı. Hatta devam yaptırımları da gelebilir imasında bulunmuştu. 

Buraya kadar malumunuz. Ama sonrasında ilginç gelişmeler yaşandı. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Türk Amerikan tarihinde eşi görülmemiş şekilde ülkemize tarihi uzun bir ziyaret yaptı. Tam 5 gün kaldı. Görüşmediği kalmadı. 

VE O HABER

Sonra da bu haber geldi;

'ABD yönetimi, Türkiye ile 100 milyar dolar ortak ticaret hacmi hedefi paralelinde kapsamlı bir paket için hazırlıklara başladı. 

Pakette, birçok kalemde yeniden düzenlemeye gidilecek. Çelik ve alüminyum başta Türkiye'ye uygulanan gümrük vergileri yeniden olumlu şekilde düzenlenecek.'

Ve buraya dikkat; 

'Pakette, F-35 ve Amerikan hava savunma sistemi Patriot'lara da yer verilmesi planlanıyor.'

Sonra da;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York ziyareti öncesi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield de hazırlanan bu ekonomi paketi hakkında ilgili makamlara bilgi verdi. Resmi bilgilendirme de yakında gerçekleşecek. 

FARKLI SÜREÇLER 

Türkiye'nin Amerikan müesses nizam ile ilişkileri ile Fırat'ın doğusunda süreci nasıl olur bilinmez ama Başkan Donald Trump ve yakın ekibi ile ikili ilişkiler yolu ayrı işliyor. 

Türkiye ve ABD ilişkilerinde enteresan şekilde birbirinden bağımsız işleyen negatif ve pozitifin aynı anda olduğu bir süreç yürüyor. 

Bu nedenle F-35'lerin tekrar sisteme dönmesi dahil tüm olasılıklara şaşırmayın. Türkiye-ABD-Rusya arasında her gün ilginç bir ilişki dinamiği yaşanacak gibi görünüyor.

Güzel günler sizlerie ve ülkemizle olsun.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları