Erken seçim ne zaman olacak?

2021.07.11 15:46 - Son Güncellenme: 2021.07.11 15:46
A

Türkiye'de bitmek tükenmek bilmeyen bir erken seçim tartışması var.  

Ama bu artık yavaş yavaş ülkemizde erkenden seçim konuşma meselesi haline gelmeye başladı. 

Hatırlarsanız geçen sene yani 2020'de 'Kesinlikle 2021'de erken seçim olacak' diyenler iddialı açıklamalarda bulunuyorlardı. 

Ve 2020 bitti şimdi de 2021'in ikinci yarısına başladık. Bu yıl seçim olacak diyenlerden şimdilik fazla ses seda çıkmıyor. 

Şimdi de yeni bir popüler söylem moda. O da erken seçim 2022'de diye. 

NE ZAMAN OLABİLİR?

Zaten seçim 2023'te. Neredeyse iki yıl bir süre var. En baştan söyleyeyim, erken seçim en iyi ihtimalle gelecek yıl ortasında veya sonbaharda olabilir. Bu da Cumhur İttifakı'nın muhalefetin ısrarlı baskılarına sonunda 'Hadi bakalım o zaman hodri meydan' demesi ile gerçekleşebilir.

Onun haricinde ülkemizde Allah korusun sıradışı kötü bir durum olmazsa seçimler planlandığı tarihte yani 2023 Haziran'da yapılacak.  Ancak bu noktada, tabii ki, gerek Cumhur İttifakı 'seçim 2023'de,  gerekse muhalefette olan Millet İttifakı da kendi erken seçim tezlerini sürekli olarak gündemde tutmaya decam edecek. 

Recep Tayyip Erdoğan hem AK Parti Genel Başkanı şapkasıyla, hem de Cumhurbaşkanı şapkasıyla, Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli de etkin ortak şapkasıyla seçimlerin zamanında yapılacağını defalarca söylediler.  Söylemeye de devam ediyorlar. 

Öte yandan muhalefette ise, Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise erken seçim için her gün bastırmaya devam ediyor. 

Bu ikiliye tabii ki Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlunu da ekleyelim. Bu cepheye ek olarak, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Muharrem İnce ile diğer muhalif isimler de erken seçim isteyenler tarafında olacak.

Siyaset bu aralar çok hareketli. Ortada dolaşan anketlerin bazılarındaki iktidarın hızla oy kaybettiğini gösteren sonuçları referans alan muhalefetin erken seçim için bastırması siyasi retorik açısından gayet normal. Size naçizane tavsiyem anketleri çok yakından, objektif ve sakince değerlendirin. 

Çünkü iktidar tarafının yaptırdığı anketlerde de Cumhur İttifakı'nın oy oranının muhalefetin yaptırdığı anketlere göre çok daha yukarıda olduğu da görülüyor. 

Hangi anket ne kadar doğru şu an tam bilmek zor. Bu açıdan hepsine belirli bir marj ile yaklaşın. 

Köprünün altından daha çok sular akar. Daha önümüzde çok anketler çıkar. HDP'nin kapatma davası ve sonrasında gelişmeler de şüphesiz siyasi denklemlerde çok belirleyici rol oynayacaktır. 

Bana kalırsa;  yakın gelecekte HDP'nin Millet İttifakı'na ne derece destek verip vermeyeceği, aday çıkarıp çıkarmayacağı da bu denklemi çözmemizdeki en önemli parametrelerden olacaktır.

Özetle; en az bir yıl içinde seçim sıradışı bir durum yaşanmazsa çok zor. 

Ama, gelecek Hazirandan yani 2022'nin ortasından itibaren farklı şeyler tartışabiliriz. 

Sağlıkla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları