Duhok'ta oyun içinde oyun

2019.01.31 09:41 - Son Güncellenme: 2019.01.31 09:41
A

GEÇEN hafta Kuzey Irak'ın Duhok kentinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir Askeri Üs Bölgesi önünde bir gösteri düzenlendi. Ardından da eş zamanlı olarak; üsse yönelik daha önce bu bölgede benzerine neredeyse rastlanmamış gösteri süsü ile garip bir saldırı gerçekleşti. İçinde askerlerimizin bulunduğu Üs tahrip edilip ele geçirilmeye çalışıldı. Sonrasında Türk jetleri alçak uçuşla göstericileri olaylar büyümeden dağıttı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi güçleri de askerlerimizle koordine ile olaylara müdahale etti. Olay kapandı. 

Garip diyoruz çünkü sürece yakından bakınca sivil görünümlü bu gösteri saldırı karışımı hareketin ardında sonradan nasıl provokatif bir resmin olduğunu bugün siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız. 

O gün ilk haberler PKK terör örgütüne yakın ya da güdümündeki yayın organlarında yer aldı. Tabii ki batı basını ile koordineli olarak. Kasıtlı art niyetli senaryo haberlere göre; Türk savaş uçakları bölgeye hava harekatı gerçekleştirmiş, yerleşim merkezlerini vurmuş, sivil kayıplarına neden olmuştu. Bu affedilemezdi. 

Halbuki, İKBY Lideri Necirvan Barzani bile TSK harekatında PKK terör hedeflerinin vurulduğunu ve burada olmaması gereken sivillerin oralara neden gittiğini anlamadıklarını söylemişti. Ayrıca resmi kaynaklar mesnetsiz kayıp meselesinde de abartı ve saptırmalar olduğunu belirtti. Yani 1.ağızdan iddialar yalanlanmıştı. 

Irak kuzeyinde Peşmerge IKBY kontrolündeki Duhok kenti PKK kamp varlığı ve hareketliliği ile biliniyor. Duhok, yeni Kandil diye bilinen Sincar kampından sonra Suriye sınırına en yakın kamp noktalarından biri. Bu nedenle sık sık TSK burada harekatlarla teröristlere nefes aldırmıyor. Hedefler de sivil hassasiyeti merkezli seçiliyor.

O zaman sivil halk görünümlü bu gösterilerin arkasında ne vardı ve amaçlandı? 

İşte; kirli oyunun neden ortaya konduğu ve buna karşı Ankara'da yapılan durum tespitlerine dair dikkatle okumanız gereken satırlar; 

Öncelikle çok iyi çalışılmış bir provokasyon bu. Sadece Irak değil Suriye'de de böyle provokasyonlar olabileceği şeklinde duyumlar var. Gerekli tedbirler alınmış durumda. 

Bu PKK'nın TSK'nın yoğun operasyonları alınan ağır darbeler sonrası yeni geliştirmeye çalıştığı bir taktik. Orada doğrudan terörist bir yuvalanma var ve TSK'nın bir operasyonu, harekatı söz konusu. Peki ne oluyor? Bunun üzerine orada yaşanan tablo sonrasında herşeyin saat saat planlandığı saat gibi süreç tıkır tıkır işletiliyor. Sonrasında da Üs bölgemizin kapısına çok sayıda sivilin gönderilmesi gibi bir tablo ortaya çıkıyor.

Böylece içine kadın ve çocukların da yerleştirildiği bilinçli kalabalık askerlerimizin kampına doğru yürüyüşe geçerek askerlerimizi içeri girmek için provoke etmeye çalışıyor. Son noktada ise ateş açtırmak zorunda bırakarak yaralanma ve ölümlere yol açtırarak ardından da tüm dünyaya 'Bakın Türk askeri sivil halkı katlediyor' görüntüsünü algısını vermeye çalışıyor. Ama oyuna gelinmiyor. O sırada PKK'ya yakın medya organlarının da kayıtta olması sizce tesadüf mü? 

Bu nedenle ileri dönemde Irak ve Suriye'de benzer provakasyonlara dikkat etmek lazım. Yani sivil görüntülü bu tür olaylara. 

Önümüzdeki süreçte; TSK'nın, PKK'ya ağır darbeler vuran daha da yıldıran bir bir kaç dizi operasyonun devam edeceğini söylemek mümkün. 

Türkiye'nin Suriye'de büyük bir harekatının gündemde olduğu bir dönemde birden Irak'ta böyle bir olayın ortaya çıkması ne kadar manidar. 

Bu bölge dünyada en pis oyunlarının oynandığı bir yer haline geldi. Dikkatli olmak lazım. Milli konularda ortak paydada durmaya devam. 

Sağlıcakla kalın.. Güzel günler sizlerle ve Türkiye ile olsun. 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları