Doğu Akdeniz'de kavga koparan rezerv ne kadar? 

2020.01.09 13:25 - Son Güncellenme: 2020.01.09 13:25
A

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin Libya ile Deniz Yetki Alanları'nın Belirlenmesi ve Askeri İşbirliği Mutabakatına kadar giden kritik bir süreç başladı.  Kavga giderek büyüyor.

Ama bu sürecin önünü açan enerji yatakları rezervlerine dair çok farklı bilgiler var. Ancak resmi çalışmalara dayanan rezerv bilgileri yok. Ama spekülasyon çok.  

Peki gerçekten bu rezerv toplamı ne? Nerede ne var? Sizler için resmi devlet çalışmalarını araştırdık. 

İŞTE O RAPOR

Ve karşımıza Türkiye'nin çalışmalarını ve stratejisini hangi plana ve araştırmaya göre hazırladığını gösteren şöyle bir tablo çıktı; 

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (United States Geological Survey/USGS-2010) tarafından yayımlanan rapora göre;

1- Filistin/İsrail, Kıbrıs, Lübnan ve Suriye arasında kalan Leviathan Havzası Afrodit bölgesinde 3,45 trilyon m3 doğalgaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.

2- Nil Delta Havzası için yaklaşık 1,8 milyar varil petrol, 6,3 trilyon m3 doğalgaz ve 6 milyar varil sıvı doğalgaz rezervi olduğu öngörülmektedir.

3- Kıbrıs Adası'nın çevresinde 8 milyar varillik petrol rezervi olduğu, Girit Adası'nın güney- doğusunda kalan ve Heredot olarak adlandırılan bölge ile Kıbrıs Adası etrafındaki bölgede ise, toplamda 3,5 trilyon m3'lük doğalgaz bulunduğu tahmin edilmektedir.

4- Doğu Akdeniz'in toplam enerji rezervinin yaklaşık 30 milyar varil petrole eşdeğer olduğu öngörülmektedir. Bunun toplam tahmini piyasa değeri ise 1,5 trilyon doları bulmaktadır.

5- Ayrıca; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arama izinleri ile bölgede çalışmalar yapan Noble Energy adlı şirket, şimdiye kadar yaklaşık 40 trilyon m3 gaz tespit ettiğini belirtmektedir. Doğuya uzanan bölgede ise 3 trilyon m3 doğalgaz tespit edilmiştir.

6- Akdeniz'de toplam değeri 3 trilyon dolar olan 60 milyar varil petrole eşdeğer hidrokarbon rezervi var.

7-Bu Türkiye'nin 572 yıllık, Avrupa'nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak bir miktar anlamına gelmektedir.

8-İsrail'in Leviathan ve Tamar sahalarında ispatlanmış doğalgaz miktarı yaklaşık 700 milyar m3'tür. Bunun 1,8 trilyon m3'e kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir.

9- Sadece Leviathan sahasındaki ispatlanmış 453 milyar m3'lük doğalgaz miktarı 25 Avrupa ülkesine 6 yıl yetecek büyüklüktedir. Bu oran, sadece İsrail'in Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içinde kalan doğalgaz miktarı için geçerlidir.

Gerçekten ilginç rakamlar. Yani; kavganın çıkmasının sebepleri net olarak ortada. Bu açıdan enerji savaşları hem ekonomi hem de jeostrateji ekseninde ülkelerin ve bölgelerin kaderini etkileyecek. 

Yaklaşan sürece dikkat.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları