Bursa veya Manisa'ya dev Alman yatırımı yolda

2019.04.18 15:03 - Son Güncellenme: 2019.04.18 15:03
A

BİR SÜREDEN beri İstanbul'da ve Ankara'da hem devlet hem de özel sektör bazında kritik perde arkası toplantılara katılıyorum. Önemli konulara da tanıklık ediyorum.

Yakın zamana dek bilinmesine rağmen konunun hassasiyetine binaen pek seslendirilmeyen ama Bursa başta tüm ülkemiz için önemli olacak bir gelişme artık dillendirilmeye başlandı. 

Alman otomotiv devi Volkswagen'ın (VW) yeni fabrikasının nerede kurulacağı meselesi. 

Yatırımın yapılacağı en güçlü iki aday Türkiye ve Bulgaristan. Konunun şimdi yeni detaylarını da sizlerle paylaşayım. Siz Türkiye kaybetti diyenlere bakmayın. Süreç Almanlardan aldığım sinyallere göre aynen devam. Ama dikkatli ve akıllı olmak lazım. 

Bendeki bilgilere göre, aylar önce VW, potansiyel aday ülkelerde her açıdan en ideal olarak hangi bölge ve ülkelere yatırım yapılır diye gizli bir çalışma başlattı. 

Çekya, Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye başta olmak üzere hedef ülkeler öne çıktı. Ve sonunda Türkiye ve Bulgaristan her açılardan ideal finalist oldu. 

Türkiye'de iki bölge de rakiplerini geride bıraktı. Bursa ve Manisa. 

Baştan söyleyeyim, yatırımın nereye yapılacağı kasım ayına dek netleşecek. Nisan sonunda VW Denetleme Kurulu'nun toplantısında da ele alınacak. Ancak; kesin karar da kasımdaki toplantıda verilecek. 

Ücret maliyetleri, lokasyon, coğrafi kolaylık, altyapı, ulaşım, nitelikli işçi, dağıtım yapısı ve otomotiv üretim tecrübeleri açısından Türkiye'nin şansı yüksek görünüyor. En azından hak ediyor. 

Hatırlarsak, VW, Türkiye'deki Ford fabrikalarında minibüs üretilmesi konusunda ocak ayının ortasında anlaşmaya varmıştı. 

VW, geçen kasımda da elektrikli araçlar, otonom sürüş ve dijital teknolojiler için gelecek beş yıl için 44 milyar euro yatırım yapılacağını açıklamıştı. Bunun yaklaşık 30 milyar eurosunun elektrikli araçların geliştirilmesi için ayrılacağı belirtilmişti. 

İşte tüm bu şartlar altında yani Türkiye'ye kredilendirme kuruluşları yatırım yapmayın derken şu an yapılması gereken ayağımıza dek gelen bu fırsatı tepmemek. 

Böylece, Türkiye'ye yatırım yapma konusunda kafası karışık olanların zihnini netleştirmek, iç ve dış piyasalara moral ve güven vermek mümkün olacak. 

En az 5 milyar euroluk bir yatırım, yılda zaman içinde yüzbinlerce araç satacağı 10 milyar dolara varacak satış hacmi, bölgede yaratacağı alt sektör imkanları doğrudan ve dolaylı iş imkanları ve daha nicelerini düşünün. 

Almanlar bazı kolaylıklar, teşvikler, özel liman, çalışma ödemeleri ile ilgili bazı haklar istiyor. Görüşülüp gereken uygun görülen ne varsa verilmeli. 

Akılla, vatanseverlikle, mantıkla ve ülkesini düşünerek bu konuda ilgili herkesten özel özen bekliyoruz. Yatırım yatırım deniliyor. İşte kapıda. Kaprislerden komplo teorilerinden uzak akıllla bakalım ve kazanalım. 

Bu fırsat kaçmasın. Bursa kazansın, Manisa kazansın. Türkiyemiz kazansın.

Sağlıcakla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları