Bir Libya eksikti

2019.07.04 09:24 - Son Güncellenme: 2019.07.04 09:24
A

NASIL bir coğrafya nasıl bir arızalı eksense artık Türkiye dış sorunları sarmalında büyük bir mücadele içinde iken neredeyse her gün yeni bir boyuta geçiyor.

Doğu Akdeniz, Ege, Suriye, Irak, İran, Kıbrıs, S-400 ekseninde Amerika ve Rusya uzantısında gerginliklere ek olarak içeride ve dışarıda her tür terör grubu ile mücadele derken şimdi de bir de Kuzey Afrika taraflarından Libya meselesi ortaya çıktı. 

Libya doğusundaki Libya Ulusal Ordusu adlı silahlı grup lideri Halife Hafter kendi kendine Türkiye'ye kafa tutmaya kalktı. 

Ankara'nın tanımlaması ile haddini aşarak, korsanlık yaparak Türk vatandaşlarını rehin alarak tehditler savurdu. Türkiye'ye ait herşeyin hedef olacağını söyledi. 

Nedeni de, Nisan başında Libya'daki gruplar barış müzakerelerine hazırlanırken, süreci bozup Trablus'u ele geçirmek için harekete geçen Hafter'in başkentteki uluslararası tanınır olan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nce UMH) durdurulmasının sorumlusu olarak Türkiye'yi tutması.

Halife Hafter'in sözcüsü Ahmed Buzeyd el-Mismari, Kuvvetleri'nin, ülke karasularına yaklaşan tüm Türk gemilerini düşman hedefleri olarak gördüğünü ve Libya'daki yatırımları olan Türk şirketlerine de yaptırım uygulanacağı iddia etti. 

Buna UMH karşı çıksa da tepki gösterse de, ardından Hafter, 6 Türk vatandaşını rehin almaya kalktı. Türkiye'nin 'ayağını denk al, gerekirse vururum' uyarısı sonrasında ise geri adım attı ve serbest bıraktı. 

Peki bu cüreti Hafter nereden alıyor ve işin azmettiricileri kimler? 

Türk devlet değerlendirmelerine göre; Tabii ki başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Ve bu iki ülkenin arkasında ise hangi batılı ülkeler olduğu da malumunuz. Her yerden Türkiye'nin dikkatini, gücünü dağıtmak. Odak problemi yaratmak. 

Kısacası oyun aslında diğer mücadele verdiğimiz Suriye coğrafyasından farklı değil. Oyuncular da aynı. Sadece her yeri taşeronlarla deniyorlar. 

O nedenle de yapılacak şey çok basit; ortak akıl ve birlik. 

Kimsenin şakası yok. Ama biz hala birbirimizi yemeye devam ediyoruz.

Temennimiz bu ulusça girdiğimiz akıl tutulmasından bir an önce çıkmak. 

En güzel günler sizlerle ve güzel ülkemizle olsun.

Sağlıcakla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları