Bayram 9 gün olmasa da acılar aynı

2019.08.22 10:54 - Son Güncellenme: 2019.08.22 10:54
A

Kurban Bayramı tatilinin ilk günü sonrası trafik kazası bilançosu haberleri basında genelde şöyle yer aldı: 

'Bayram arefesinde yurt genelindeki şehirler arası ve şehir içi yollar ile kırsal yerleşim birimlerinde meydana gelen trafik kazalarında 10 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.' 

Bu kadar. 

Sonrasında teker teker araştırdık. 

Ama maalesef basınımızın Türkiye'nin bu en ciddi meselesi hakkında 
oldukça özensiz davrandığını gördük. 

Çünkü her bayramda 9 günlük bayram bilançosunu detaylı yazan basınımız bu kez bayram herhalde daha kısa diye işi biraz savsaklamış. 

Sonuçlar tutarsızca verilmiş. Basını destekleyecek verilerle resmi kurum açıklaması da doğru dürüst yok. 

FARK MUAMMASI 

Bir de, farklı basın kuruluşları arasında bayramda hayatını kaybeden vatandaş sayımız arasında 30 kişi farklılık var. Hem de aynı gün periyodu açısından. Kimi 32, kimi 50 bir başkası ise 60 hatta 70 demiş. 

Ayrıca, bayram 9 gün değil sadece resmi tatil olan cuma- çarşamba akşam aralığında hesaplanarak. Pazara kadar da yoğunluk vardı aslında. 

Kaba bir hesapla rakamın üzülerek söylüyorum 90'ın üzerinde olduğunu söylemek mümkün. Katliam gibi maalesef. 

Hadi bu özensizliği geçtik. Analiz de yok. Çünkü; Baktık ki aslında kaza ve kayıp oranı kesinlikle düşmemiş hatta artmış. Geçtiğimiz 9 günlük resmi tatilli Ramazan Bayramında kayıplarımızın sayısı 85. Yani aynı tablo kötüleşerek devam. 

O kadar uyarı tedbire rağmen. Nasıl olacak bilmiyorum gerçekten. Daha geçen gün ben 120 km süratle giderken yanımdan jet gibi geçen yolcu otobüsünü anlayamadığım gibi. 

Sorun ya da başarı kriterimiz hep söylüyorum; birbirine marifetmiş gibi trafikte giderek artan kural tanımazlığı 'Abi ne alem milletiz ya trafikte' diyerek anlatmak değil. Sorun bu sorunu halledememek. 

Yanan otobüsler, duble yollara rağmen azaltamadığımız kayıplarımız, yaralılarımız kazalarımız. Dikkatsizlik kural tanımamazlık, yayaya saygısızlık, aşırı sürat ve daha niceleri. Herhalde çok azımız ideal sürücüyüz. Ben de bazen kendime kızdığım ne hatalar yapıyorum. 

Gelin önümüzdeki bayramda değil bugünden itibaren kendimize söz verelim. Dünya işleri gelir geçer. Ama yaşamak gibisi varken daha dikkatli olalım. 

Ve sevdiklerimizle daha çok yaşayalım. 

Çünkü bu acı hayatımıza yakınımıza dokunana dek anlayamıyoruz. 

Anlayınca da çok geç oluyor. Geç olmadan insanca yaşamak adına biraz daha dikkat. 

İyi olun, sağlıcakla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları