Babacan'ın yeni partisi ne durumda?

2019.08.15 08:29 - Son Güncellenme: 2019.08.15 08:29
A

Öncelikle geçmiş bayramınız kutlu olsun. İnşallah sizlerin ve ülkemizin her bayramı güzel, sağlıklı ve mutlu olur. 

Bayramlar aslında birlik ve beraberlik için de bir vesiledir ama biz ülke olarak her bayramda kavga edecek ve kamplaşma yaratacak bir şeyler buluyoruz. Tıpkı bu bayramda olduğu gibi. Üzülüyoruz. Ama maalesef bu günleri de bu hale getirmeyi başardık.

Bunda da şüphesiz en önemli rol siyasetin kavgacı, ötekileştiren diline düşüyor. Kimse karşı tarafı dinlemediği ve olağan şüpheli modunda gördüğünden her konu her bayram bir saatli bombaya dönüyor.

Şimdi bayram sona erdi ve tekrar kaldığımız yerden gündeme döneceğiz. Bıraktığımız bıçakları alıp yine bilemeye başlayacağız. İç ve dış siyasette o kadar sıcak konu var ki.

Bunlardan biri de ciddi merak konusu. O da geçtiğimiz günlerde açıklamaları ile kurucusu olduğu AK Parti'ye karşı resmen bayrak açan Ali Babacan'ın ne yapacağı. 

Daha doğrusu kurmayı düşündüğü yeni parti hakkında detaylar. Bu iş bazılarına göre önemli. 

En büyük önem de Ali Babacan'ın olası siyasi hareketinin eski partisinden ne koparıp ne koparamayacağı detayında saklı. Babacan'ın; Başarı ya da başarısızlığı, AK Parti'nin seçimlerde alacağı oy oranı düşmesi ve dolayısıyla iktidar olma gücünde zayıflama yaratabilmesi açılarından diğer siyasi partiler yönüyle de hayati. 

Sizler için bu konuyu araştırdık ve bazı detayları hazırladık. İşte madde madde son durum; 

⁃ Babacan'ın bir kere kesinlikle Ahmet Davutoğlu ile beraber hareketi söz konusu değil.

⁃ Parti hazırlıkları tamam ancak bir kaç ay erteleme olacak. Sebebi ise Türkiye'nin sonbahardaki ekonomik performansını görmek. Partisinin mali ve organizasyon gücünü arttırmak. 

⁃ Geçtiğimiz günlerde bir grup yabancı piyasa yapıcı ve kritik uzmanlarla da bir araya gelmiş.

⁃ Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son görüşmesinde ekonomide gördüğü aksaklıkları anlatmış. Ancak görüşmede ayrılma kararından telkinlere rağmen vazgeçmemiş.

⁃ Halen ekibinde bazı ekonomist ve akil insanların yanısıra, Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Nihat Ergun, Hüseyin Çelik, Salih Kapusuz gibi eski AK Partili önemli isimlerin de olduğu belirtiliyor. 

⁃ Babacan'ın başarısı Türkiye'nin ekonomisindeki gidişata da bağlı. Sorunu azalan bir süreç onun bu yolculuğunu sekteye uğratabilir. 

⁃ Halen Başkanlık sisteminin revizyonu ve anayasa değişiklikleri üzerine de ayrı bir çalışma yürütüyor.

⁃ İş dünyasından ve AK Parti'den de bazı görevdeki kritik isimlerle de görüşmüş. 

⁃ Yakın çevresine göre ekonomide acı bir reçete için de alternatifler hazırlıyormuş.

⁃ Mehmet Şimşek ise bu oluşumda yer almayacak ve özel sektörde çalışacak. En azından bir kaç yıl. 

Durum şimdilik bu. Bazı diğer AK Partili küskünler de Babacan ile kulise başlamış. Ama unutmayın Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir karşı atakla Ali Babacan'ın bu hareketini boşa çıkarmak için adım atacaktır. 

Renkli, hareketli ve aynı zamanda da taktikler savaşlarının yaşanacağı bir sonbahara doğru ilerliyoruz. 

Sağlıcakla kalın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları