Aşılamada son durum ne?

2021.06.28 01:42 - Son Güncellenme: 2021.06.28 01:42
A

Neredeyse 18 aydır dünyayı allak bullak eden pandemi felaketinde gerçekten denildiği gibi aşılama önemli ölçüde iyileşme sağlıyor. 

Tabii ki aşılanmaya karşı olanlara saygımız sonsuz. Herkesin kendine göre bir gerekçesi var. Bunlardan kimileri kişisel haklı gerekçelere bağlıyor, kimileri ise çevredeki söylentilerden etkilenerek aşı yaptırmamayı tercih ediyor. 

Ama sonuçta dünya genelindeki verilere bakıldığında, gelişmiş ülkelerin istatistikleri incelendiğinde ortaya çıkan tablo aşılamanın hayatı ciddi anlamda normalleştirdiği ve kolaylaştırdığı şeklinde. 

Kabul edelim; uzunca bir süre Sağlık Bakanlığı aşı konusunda elinden geleni yapsa da ciddi bir bocalama devresi geçirdi. 

Verilen sözler tutulamadı, yurt dışında yapılan anlaşmalar sonrası söz verilen aşılar yurda getirilemedi. Taahhütler havada kaldı. Hızla başlanan aşılamada birden neredeyse durma noktasına gelindi. 

Ama bu eleştirilere karşın şimdi de Sağlık Bakanlığı'nın hakkını vermek gerekiyor. 

Az önce Sağlık Bakanlığından önemli bir isimle konuştum. Buna göre, Türkiye, nüfusu 1,5-2 kez aşılama yapacak kadar bir stok için anlaşmış durumda. 

Hatırlarsanız bir ara yurda gelen aşı sayıları hakkında bilgi verilmesine ara verilmişti. 

Ardından da aşıların yeterli olmadığı konusunda spekülasyonlar artmıştı. 

Şimdi ise, Alman Biontech, Çin Sinovac ve Rus Sputnik aşıları için teslimatlar hızla devam ediyor. Bu hızla giderse eylüle kadar tablo çok farklı olacak. Artık 18 yaş altı aşılamayı konuşuyoruz. İtiraf edeyim, ben buna ihtimal vermemiştim. Gerçekten helal olsun. Tabii ki hakkı ödenmez sağlık çalışanlarının fedakar gayretlerine de. 

Bir de öte yandan artık son aşamasına gelen yerli aşı konusunda da somut adımlar atılırsa hayırlısıyla bu pandemi belasından önemli ölçüde kurtulacağız. 

Ülkede bu hastalık döneminde gerek psikolojimiz, gerekse ekonomimiz ve normal hayatımız ciddi anlamda sekteye uğradı.      

İnşallah planlandığı gibi gider ve bu beladan tamamen kurtuluruz. Aslında yavaş yavaş başlayan bu hareketliliği şehirlerarası seyahatlerden, otobüslerin, trenlerin ve uçakların doluluğundan da hissedebiliyoruz. Piyasalar da yavaş yavaş hareketleniyor. 

PANDEMİ PAHALILIĞI 

Ancak bu süreç içinde artık can yakmaya başlayan hayat pahalılığı ile ilgili de ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. 

Sabit gelirlilerin giderek artan hayat pahalılığında gıdadan sağlığa dek bir çok noktada yaşadığı sıkıntı hepimizin malumu. 

Sağlık Bakanlığı yetkilisinin verdiği bilgilere göre, aşılama son sürat devam edecek ve stoklarda yeteri kadar aşı mevcut.

50 MİLYONA GİDİLİYOR

Hafta sonu itibarı ile de, yapılan birinci doz aşı sayısı 32 milyon 5 yüzbini geçti, ikinci doz aşı sayısı ise 15 milyona yakıştı. 

Böylece ülke genelinde uygulanan toplam doz miktarı, 47,5 milyonlara ulaştı. Kovid-19'la mücadelede, son bir haftada ise birinci ve ikinci doz toplam 6 milyon aşı uygulandı.

İyi gidiyor. İnşallah herşey ülkemiz ve insanlık için daha iyi olsun. 

Sağlıkla Kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları