Ada'da büyük kumpas

2021.02.12 07:29 - Son Güncellenme: 2021.02.12 07:29
A

Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm amacıyla son haftalarda artık giderek gündeme oturan 5 + 1 bazlı Birleşmiş Milletler öncülüğünde bir toplantıdan bahsediliyor. 

Batı dünyasına göre bu toplantı Ada'da Türk ve Rum tarafları arasındaki sorunları çözecek ve tıkanmış sürecin önünü açacak. 

Türkiye'de bazı analistler de bu 5 + 1 merkezli toplantıya büyük önem veriyor. İddialarına göre böyle bir fırsat kaçırılmazmış. 

ASIL DURUM 

Durum gerçekten böyle mi diye Rum ve Yunan basını ile diğer Avrupa ülkelerinde yazılanları inceledim. 

Ve bakın 5 + 1 toplantısında yani garantör ülkeler olarak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye ek olarak Rumlar ile KKTC'nin ev sahibi olarak katıldığı, Birleşmiş Milletlerin de çatı konumda bulunduğu bu toplantıda karşı tarafın kafasında neler var? 

BU TEKLİFLERİ KİM KABUL EDER? 

Gelin bakalım bize neler teklif edecekler ve siz bunlara nasıl tahammül edebilirsiniz!

Öncelikle federasyon yani Türkiye'nin temelden karşı çıktığı bir teklif var. Ki, KKTC ve Ankara iki ayrı devlet tezinden asla taviz vermeyecektir. 2si, Kıbrıs'tan derhal Türk askerinin çekilmesi. 3. Maraşın tekrar kapanması. Ki, bu konuda artık Maraş bölgesi KKTC ekonomisinin parçası olacaktır. 4. KKTC'nin yurtdışına mal satışının yani ihracatının önünün açılması anlamında hellim satışı konusunda kolaylık sağlanması. Yanlış okumadınız hellim yani o meşhur peynir. Bu konuda yardımcı olacaklarmış. Şaka gibi. 5. de Türkiye'nin Ada'da işgalci pozisyonun sona edilmesi amacıyla tamamen geri adım atması. Nasıl? 

Aslında bu konuda Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis'e teşekkür etmek lazım. En azından bunları Kıbrıs'taki planlanan 5 + 1 toplantısında masada ortaya çıkarabilir, dillerin altındaki baklayı seslendirebilirlerdi. 

Ama sağolsun, kendini tutamadı ve resmi açıklamalarında Türkiye'yi Ada'da işgalci bir konumda tanımlayarak yaklaşan 'tarihi' müzakereler öncesinde en büyük amaçlarının ne olduğunu belirtti. 

Hatta Miçotakis kendini aşan bir performans göstererek bir de Türkiye'nin adadan derhal askerlerini çekmesini istedi. 

İyi mi? Kıbrıs'ta Rumlar Amerikalardan askeri eğitim ve teçhizat desteği alıyor, İngilizlerin iki tane adanın %3 güne tekabül eden askeri üssü var ve buraya F-35 uçaklarını getireceklerini açıkça söylüyorlar. 

Yetmedi Fransa Rumlardan deniz üssü almaya çalışıyor. Daha bitmedi.  Türkiye'den de buna karşılık Ada'dan gitmesini istiyorlar. 

Size göre bu nasıl bir barış görüşmesi olacak ve bazı aklı evvel analistlere göre nasıl bir fırsat olarak görülecek.

Hep dediğimiz gibi Yunanistan Türkiye'nin sabrını tüketip hırçın çıkışlara provoke ettirerek, ABD ve AB ile karşı karşıya getirmek için elinden geleni yapacak. 

Vatan ne güzel bir kelimedir değerini bilenlere...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları