2 önemli başlık

2021.04.30 14:20 - Son Güncellenme: 2021.04.30 14:21
A

Tam kapanma tam çıldırma olmasın

Aşı işi can sıkmasın 

Ve Türkiye sonunda 17 günlük tam kapanmaya doğru yelken açmış durumda. 2-3 günden beri neredeyse korkunç bir panik ve kaos yaşanıyor. Sebebi ise kısıtlamadan muaf olacak vatandaşlar İçişleri Bakanlığı'nın başvuru sitesine hücum etmiş durumda. 

Ayrıca bu kadar uzun süreli kapanma söz konusu olunca da, vatandaşın bir bölümü yazlığına, bir bölümü de memleketine, arkadaşlarının, yakınlarının yanına gitmek için büyük bir göç başlatmış durumda. 

Ancak ilk günkü tablolara bakıldığı zaman yollarda özellikle İstanbul'da ciddi anlamda bir trafiğin olduğunu görüyoruz. 

Hayatın zorunlu devam etmesi gereken bölümleri ötesinde insanlar tam kapanmaya uymaya çalışırken, öte yandan da hayatlarını idame ettirecek işlerini de bir şekilde sürdürmeye gayret ediyorlar. 

Bu işte uzmanların söylediklerine tabii ki uyuyacağımız durumlar söz konusu ama öbür tarafta da maalesef hayatın gerçekleri durumu var. 

Herkesin kendine göre haklı olduğu gerekçelerle bu tam kısıtlama süresince elinden geldiği kadar kısıtlamadan kurtularak ekmek parası için çalışabileceği ara yolları bulma gayreti de var. 

Burada kalkıp kimseye bir şey diyemezsiniz. Tabii ki önlemlere uymak, kısıtlamaya elimizden geldiği kadar riayet etmek durumundayız. Ama durumu bu şekilde olanların da sorunlarına kulak vermek şart. 

Dediğimiz gibi ciddi bir panik ve kaos havası var. Herkes sağa sola koşturup kendi durumuyla ilgili iyileştirmeler peşinde. Kulaklar bir yandan da hükümetten gelecek yardım ve iyileştirme paketlerinde. Her sektörün durumuna göre düşük faizli kredilerden yardım paketlerine kadar bir çok atılacak adımla ilgili açıklama bekleniyor. 

KORKU VAR 

Tıpkı dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi. Ayrıca, bu süreci atlattıktan sonra bir de insanların işten çıkarma yasağı bitince, 'Acaba bu çalıştığım şirketin durumu iyi olmadığı için beni de işten çıkarırlar mı?' korkusu var.

Bu da  çok doğal, çünkü hayat sanayi üretim ve tedarik ekseninde devam ediyor ama sıkıntılar da doğrudan çalışanlara yansıyor. 

Aldığım haberlere göre, önümüzdeki dönemde yeni iki paket üzerinde çalışılıyor. İnşallah gecikmez. 

AŞI KARMAŞASI 

Bir de bu kapanmaya neden olan pandemi sürecinde en etkili silahlardan biri aşı meselesiyle ilgili de kafa karıştıran gelişmeler yaşanıyor..

Malum, Alman BioNTech ile ABD'li Pfizer ortaklığında geliştirilen Covid-19 aşısı, Türkiye'de başlamıştı. Vatandaşların bir bölümü ilk dozlarını yaptırmıştı. 

Ancak; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen Bilim Kurulu sonrası "Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor. Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir" diye açıklama yapınca işler karıştı. Çünkü, ilk uygulamada birinci ve ikinci doz arası 4 hafta olması gerekirken bu süre birden açıklama ile 6-8 haftaya çıktı. 

Hatta randevu e nabız bilgilerinde akşam güncellemelerde, 1. doz Biontech aşısı olan vatandaşların mayıstaki 2. doz randevuları Haziran'a ertelendi. Bu durumla karşılaşan yani 1. doz aşısını olup 2. dozu sıkıntıya giren vatandaşlar da  tepki gösterdi. İş iyice büyüdü. 

Ardından da, Sağlık Bakanlığı geri adım atarak randevuları eski tarihlerine çekti ve 'Yeni randevu alacaklar için bu süre dikkate alınacaktır' denildi.

Peki bu açıklama yapılmadan önce ve sonrasındaki sürece baktığımızda kim, nerede ve ne yanlış yaptı. 

Bakanlığın gelen tepkiler üzerine ikinci dozların zamanında yapılacağı açıklaması kafaları karıştırıyor. 

Eğer aşı yoksa ve zorunlu olarak ikinci dozlar erteleniyorsa tepki gelince nasıl ikinci dozlar zamanında yapılabiliyor. 

Ya da, ilk açıklamasında Sayın Bakan Fahrettin Koca'ya bu sözleri kimler söyletiyor. 

Çünkü Sayın Bakan'ın söylediklerinden aşıda teminde sıkıntı olduğu ve ikinci dozun gecikeceği anlaşılıyordu.

Ama sonra tepkiler olunca da zamanında açıklaması geldi. Bakanlık o gece oturup laboratuvarlarda alelacele aşı üretemeyeceğine göre, Biontech yurtdışından ekstra bir anda gelemeyeceğine göre bu açıklamayı Bakana, kim, neden  ve nasıl yaptırdı? 

İnşallah bu aşı meselesi nereden hangi aşı olursa olsun ülkenin ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde en kısa sürede çözülür.

Bundan sonra insanların bir tam kapanmaya daha tahammülü dayanma gücü her açıdan olur mu ? Bu en zor soru. O nedenle aşılar bir an önce hayata geçişte tamamlanmalı.....

Sağlıkla kalın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları