Yazarlar
Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comSeçim zammı hayırlı olsun...
2023.05.09 19:15 - Son Güncellenme: 2023.05.09 19:17Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçi için zam pazarlığı sonuçlandı.
Hükümet teklifini 12 bin lira taban ücret ve yılın ilk 6 ayında yüzde 40 zam olarak güncellemiş, kamu işçisi tarafının talebi ise 15 bin taban maaş ve yüzde 45 zam olmuştu.
Yüzde 45'lik zam oranıyla en düşük kamu işçisi maaşı 15 bin lira oldu.
Bu bakımdan diğer sözleşmeleri de yakından ilgilendiriyor.
Kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da temmuz mesajını verdi.
"Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammında çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuzda enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıklarımız var" dedi.
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos'ta başlayacak.
Seçim öncesi vitesi artırdı.
Seçim zammı hayırlı olsun...
Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret ile ilgili açıklaması vardı.
"Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" dedi.
Emekli maaşlarına ise kademeli zam uyguladıklarını, 7 bin lira üzerinde olan maaşları 10 bine kadar belli bir oranda artıracaklarına değindi.
Temel konu; zamların erimemesi, enflasyona ezilmemek, zamların hayat pahalılığını artırmaması...
Enflasyonist ortamda alım gücünün gerilemesi çalışan açısından asgari ücret artışı zorunlu hal alsa da, yeter mi yetmez mi sorgu sualini de beraberinde getiriyor.
Herkes alacağı ücrete odaklanırken, işverenler ise bu durumun kendilerine olan maliyetini hesaplamaya başladı.
İşveren de, ücretli kadar çözüm istiyor.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre...
Bekâr bir çalışanın aylık toplam yaşama maliyeti ise Nisan'da 13 bin 165 TL'ye ulaştı.
Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı mart ayında 9 bin 590 TL iken, Nisanda 10 bin TL'yi aştı.
Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise Mart'ta 31 bin 240 TL iken, Nisan'da 33 bin TL'ye yükseldi.
Asgari ücretliye aşağı yukarı 500 dolarlık zam müjdesi, yani bugünkü güncel kur değerleri üzerinden hesaplama yapıldığında asgari ücret aşağı yukarı 10 bin TL'ye dayanıyor.
Şimdi çalışan kesim, aylık toplam yaşama maliyeti 13 bin TL'yi aşmışken tahmini oran karşısında nasıl davranacak?
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Birleşik Metal İş Sınıf Araştırmaları Merkezi tarafından ortak hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2023 Dönem' raporuna göre 2023 Ocak ayı açlık sınırı 8 bin 782 TL olarak hesaplanmıştı.
01.01.2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılan asgari ücret; aylık brüt 10.008 TL ve aylık net 8.506,80 TL...
Enflasyon, 455 doların üzerinde yapılan düzenlemeyi de asgari ücreti de emekli maaşlarını da eritti.
Görünen o ki; asgari ücrete ve emekli maaşlara yapılan zamlar geçici süreliğine soluk aldırırken, çok kısa sürede de etkisiz hale geliyor.
Bu bakımdan zam talepleri yeniden yükselecek gibi...
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? 21 Ekim 2026 Çarşamba, 20:52
- Avrupa 'Made in Europe' diyor, Türkiye nerede? 20 Ekim 2026 Salı, 23:35
- Sanayinin bilançosu yemekhanede! 19 Ekim 2026 Pazartesi, 21:03
- Bursa'da otomobil alıcısı neden bekliyor? 16 Ekim 2026 Cuma, 21:52
- Sanayi politikası şart mı? 15 Ekim 2026 Perşembe, 22:01
- Bursa'nın meselesi... 13 Ekim 2026 Salı, 18:10
- Petrolün varili, faturanın yükü! 12 Ekim 2026 Pazartesi, 20:26
- Şimdi gözler Bursa Ticaret Borsası'nda... 09 Ekim 2026 Cuma, 19:30
- Bursa savunmaya hazırlanıyor! 07 Ekim 2026 Çarşamba, 20:25
- Fabrikaların yeni işçisi! 05 Ekim 2026 Pazartesi, 20:33
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'nın o mahallesinde toplam 23 kişi yaşıyor Hasan Yalçın
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Sizin de pul koleksiyonunuz var mı? Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz