Yazarlar
Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comNe altın ne dolar! Adres değişti...
2023.09.13 18:29 - Son Güncellenme: 2023.09.13 18:29Neredeyse her gün borsada yeni bir halka arz şirketine hoş geldin coşkusu başladı.
Açıkçası bu coşkunun nereye ulaşacağı merak konusu oldu.
En azından bende ortaya nasıl bir şey çıkacak çok merak ediyorum.
Peki, halka açılmak bu kadar kolay mı?
Elbette kolay değil, yerine getirilmesi gereken bir dizi işlem var (dı).
Yılın ilk 8 ayında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı yaklaşık 42 milyona ulaşmış ve yatırımcıdan toplanan tutar 45 milyar TL'yi aşmış.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 31 Ağustos tarihine kadar 32 şirket halka arz olmuş ve görünen o ki bu sayı daha artacak.
Halka arzı planlanan diğer şirketler de gelecek dönemde de talep toplayıp borsaya girmeye başlayacak.
Peki, halka arzlar devam edecek mi?
Tanıdığım yatırım uzmanlarından biri, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) onay bekleyen çok sayıda şirket bulunduğu söylüyor.
Geçtiğimiz günlerde E-bebek, Kuzu Grup gibi şirketlerin rekor halka arz yatırımcısı elde etmesiyle birlikte Borsa İstanbul'da gong Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ için çaldı.
Türkiye merkezli teknoloji firması Reeder'ın halka arzında talep toplama başladı.
Hat-San Tersanesi, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) halka arz onayının ardından 14- 15 Eylül 2023 tarihlerinde halka arz oluyor.
Türkiye'de defter, kırtasiye, ofis ve promosyon alanlarında üretim yapan Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi, halka arz kapsamında talep toplamaya başladı.
Borsadaki çılgınlık sürerken, bu yıl Türkiye halka arzlarda birçok ülkeyi geride bırakacak gibi...
Riskleri yok mu?
Daha çok küçük ve orta ölçekli şirketler ağırlıklı olarak halka arz ediliyor.
Piyasalardaki süren coşkunun, sermaye piyasalarında düşük kaliteli şirketleri çekebileceği endişeleri var.
Uzun zamandır hisse senedi piyasalarına ilgi daha da artmıştı.
Biliyoruz ki, ekonomik koşullarda çoğu şirket finansmana erişim zorlaştığı için yatırımları ertelemek zorunda kaldı.
Finansmana erişimi zor olan şirketlerin sermaye ihtiyacı için halka arzlar bir yol olarak öne çıktı.
Yatırımcının da kazanç kapısı olarak gördüğü halka arz coşkusunun ileriki dönemler de piyasa dengesini bozabilir.
Aslında piyasa dinamikleri için endişe oluşturuyor.
"Birikmişim var, altın mı ya da dolar mı alayım?" sorusuna cevap olarak ilerleyen günlerde daha da hissedeceğiz sanırım.
Ne altın ne dolar! Yatırımcıların yeni gözdesi halka arz...
Halka arz olan şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanlarının değerlendirmelerini izledim.
Çıkan ortak sonuç ise, pazar payını artırmak ve güçlü yatırıma vurgu yapılıyordu.
Örneğin;
Reeder Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Saral'ın açıklaması şöyleydi:
"Türkiye'de bir konuda bu kadar güçlü çıkış yapabilen firma olması önemli bir şey ama orada kalabilmek için atmamız gereken adımlardan bir tanesi de halka arzdı. Pazar payımızı ilk etapta Türkiye'de birinci sıraya çıkaracak şekilde halka arzdan gelecek gelirlerle ciddi atılım yapmak istiyoruz. İhtiyaç duyduğumuz gücü halka arzdan almamız gerekiyordu. Ürünü ulaşılabilir hale getirmek halka arzla birlikte bizim için daha mümkün olacak."
Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret AŞ içinde durum farklı değil. Şu açıklama yer alıyordu:
"Halka arz ile yeni yatırımlara ağırlık verilmesi, şirket kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi, şirket değerinin ortaya çıkması, şirkete değer yaratacak yatırım fırsatlarının fonlanması, bilinirlilik ve tanınırlığın pekiştirilmesi, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin daha güçlü uygulanması ile yeni yatırımlara ağırlık verilecektir."
Halka arzdan elde edecekleri gelirin tamamının şirketin öngördüğü yeni yatırımların yapılmasında kullanılacağını söyleyen Hat-San Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmed Halid İsmail Pepe, "Halka arzdan sonra hedeflerimizden bir tanesi şirketimizin kurumsallaşmasını nihayetlendirmek, sonrasında uluslararası pazardaki bilinirliğimizi artırmak ve yeni pazarlara ulaşmak" şeklinde değerlendiriyordu.
Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Fehmi Şendil de, ""Halka arzın bizi daha ileriye taşıyacağını düşünüyoruz, kurumsal yapımızı daha artıracağını düşünüyoruz. Global marka olmaktan uluslararası marka olmaya yönelik bir hedefimiz var. Ürün kalitemiz noktasında, özellikle son yıllarda, Avrupa pazarında, Amerika pazarında çok ciddi araştırmalar yaptık. Yaptığımız yenilikler noktasında buralarda rahatlıkla boy gösterebileceğimizi görüyoruz " diyordu.
Kısaca ortak örnekler çoğalıyor.
Şirketlerin yatırım hedefleri yüksek. Şimdi borsaya milyonlarca kişi davet ediliyor.
Asıl endişe sonrası için...
Davete katılan milyonlarca kişi yani küçük yatırımcı nasıl korunacak?
Yazarın diğer yazıları
- Okul alışverişi gerçekten 'ucuz' mu? 07 Eylül 2026 Pazartesi, 21:15
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? 04 Eylül 2026 Cuma, 22:16
- Tencerede lezzet, ekonomide sınav! 03 Eylül 2026 Perşembe, 22:20
- Ar-Ge'ye bütçe var da, peki eğitim? 08 Ağustos 2026 Cumartesi, 00:34
- Bursa kentsel dönüşüm kredisini bekliyor! 05 Ağustos 2026 Çarşamba, 22:06
- Bursa ihracatta neden geriliyor? 04 Ağustos 2026 Salı, 21:45
- Lojistikte maliyet baskısı! 03 Ağustos 2026 Pazartesi, 20:54
- Turizmde asıl kazanç nerede? 31 Temmuz 2026 Cuma, 21:16
- 2,2 milyon işsiz ödeneksiz! 30 Temmuz 2026 Perşembe, 21:51
- Bursa sanayisinde yangınlar ve patlamalar! 28 Temmuz 2026 Salı, 21:45
Yazarlar
- CHP-Yeni Parti denkleminde yeni arayışlar, B... Hasan Boztürk
- Bursa'da yakılan meşale sönmüyor! Gençlere d... Hasan Yalçın
- Okul alışverişi gerçekten 'ucuz' mu? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa'yı yakından ilgilendiren kabine kulisi! İsmail Arslan
- Bursa'da 1 milyon kişiyi buluşturan festival... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamızın huzur dolu mekanları Prof. Dr. Murat Taş
- Atanın iyi değil çok iyi olunca bir puan değ... Çetin Sabırlı
- TFF'nin cezaları ve futbolun çilesi! Cevdet Altınel
- Yıldırım "Hanımeli Çarşısı" kadınlara güç ka... Aylin Tekir
- Dışı kıpkırmızı ama içi yemyeşil çıkan domat... Binay Kazan
- Bursa'yı bekleyen paslı kuşak tsunamisi Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Milyonlarca Bağ-Kur'lunun beklediği düzenlem... Ferdi Sönmez
- Festival üç gün, gastronomi 365 gün Ramazan Başan
- Anaokulları Uyum Haftası Bugün Başladı Yeşim Mutlu
- KPSS 2026 lisans analizi: Beklentiler ve pla... Tolga Bahadır Şimşek
- Hakaret suçu Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz