Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Mustafa Bozbey'den 'müteahhitler' ne bekliyor?

2024.04.05 18:50 - Son Güncellenme: 2024.04.05 18:50
A

Dün akşam İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (İMSİAD) iftar organizasyonuna davetliydik.

Kimler yoktu ki...

Bursa'nın yeni yerel yöneticilerinden siyasilere, akademik odalardan inşaat sektörü temsilcilerine, iş dünyası ve STK'lara kadar ilgi oldukça yüksekti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yerel seçim öncesi İMSİAD ziyareti ve "Bursa'mızı geliştirecek projeleri ortak akıl ile hep birlikte üreteceğiz, hep birlikte hayata geçireceğiz" sözleri inşaat sektör paydaşları tarafından olumlu karşılanmış gözüküyor ki...

Beklentiler, talepler ve planlar derken organizasyonun gündemi yoğundu.

Tabi inşaat sektörüne ilişkin beklentiler yüksek...

Çünkü kronik sorunlar çözülmek için sırada bekliyor.

İnşaat sektörü temsilcileri tarafından o sorunların ifade edildiği ve önerilerin paylaşıldığı pek çok beklenti Başkan Mustafa Bozbey'in bilgi notunda birikmeye başladığını tahmin etmek zor değil.

İşte onlardan bir tanesi de arsa...

İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir konuşurken, sektörün ortak kaygılarını yansıtan bazı cümleleri de not ettim.

"Kuvvetli alkış beklentilerinde çok yüksek olduğunu gösteriyor, onu da göz önünde bulundurmak lazım" sözleriyle konuşmasına başlayan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, Başkan Mustafa Bozbey'e seslendi.

Şeref Demir, Bursa'daki müteahhitlerin destek beklediklerini ifade ederek, "Maalesef inşaat sektörü en canlı ve en hızlı olması gereken bir dönemde hızlı bir şekilde ivme kaybetmeye devam ediyor. Ne yazık ki inşaat sektörü satışların durma noktasına geldiği bir dönemden geçiyor ve büyük bir durgunluk yaşıyor. İnşaat, bünyesinde 250 alt sektörü barındıran ve ülke ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunan bir sektör. Bu durgunluk tüm alt sektörleriyle birlikte her alanda inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Devamında inşaat sektörünün durumunu özetleyen mesajlar şöyle:

"İnşaat sektörünü diğer sektörlerden ayıran en bağımsız özelliklerden biri de istihdam ettiği kesim. Maalesef sektör durduğu zaman istihdam edilen kesimi neredeyse başka bir sektörde istihdam etme şansınız yok. İstihdam edilme açısından da sektörün devamlılığı ve canlı tutulması çok önemli. Bizlerin ticari ve sosyolojik kaygılarımız ve endişelerimiz var. Olası Marmara depreminde yaşanacak sorunların, önlem almazsak beka sorunu olarak karşımıza çıkacağını biliyoruz. Sektörümüzün durgun olması, özellikle kentsel dönüşüm konusunun ön planda olduğu bu dönemde kabul edilemez. İnşaat sektörünün her dönem canlı tutulması gerekiyor. Belediyeler, akademik odalar ve tüm sektör paydaşlarımızla beraber çözüm üretmek zorundayız. Bizler sektör paydaşları olarak elimizden geleni yapmaya hazırız."

"Çimentodan betona kadar emtia fiyatları artmaya devam ediyor. Öte yandan arsa konusu... Sektörümüzün yaşadığı sıkıntılardan olan arsa girdileri çok yüksek... Arsa fiyatlarının yüksek olması konusunda özellikle tarım alanlarının dışında bize yeni alanlar gösterilmeli, hem depreme hazırlık hem de barınma sorununu çözmek için mutlaka başarılı olmalıyız. Sektörün Bursa'da tekrar ayağa kalkması için yerel yönetimler ve diğer paydaşlarla ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey başta olmak üzere diğer ilçe belediye başkanlarımız, akademik odalarımızın başkanları ve diğer paydaşlarımızla el ele vererek tekrar iyi duruma gelmek zorundayız."

"Ülke nüfusunun yüzde 46'sı henüz konut sahibi değil. Her ne kadar bir kısmı kamu lojmanlarında ya da ebeveynlerinin yanında kalsalar da yüzde 30'a yakını kirada. Şuanda kira kriziyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla tüm sorunlara çözüm bulunması için arsa sorununun çözülmesi gerekiyor. Müteahhitler olarak bizlerde yeşil bir şehirde yaşamayı ve tarım alanlarını koruyup kollanmasını arzu ediyoruz, fakat tarıma uygun olmayan alanları da imara açarak konut yapılarına açılmasını sağlamamız gerekiyor."

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir'in konuşması bu şekilde...

Sektörün kaygılarını buradan sizlere aktarmış olayım.

Peki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey beklentileri nasıl değerlendirdi derseniz...

Öne çıkan notlar da şöyle:

"İnşaat sektörü son yıllarda inanılmaz bir durgunluk yaşıyor. Ortak akılla tüm sorunların üstünden gelinecektir."

"Bursa'da 7 civarında aktif fay hattı var. Bunların bir kısmı yerleşim alanlarının içinden geçiyor. Şu anda Bursa'nın önemli soru yerleşim planı. Bizler inşaat yapıyoruz ve arsaya ihtiyacımız var, fakat güvenli bir yer arıyoruz. Öncelikle bununla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor. Fay hattı ile ilgili çalışmalar yapılırken, hem sanayi master planı hem tarım master planı hem de turizm master planı ile tüm planları ortaya koymamız gerekiyor. Bu planları hep birlikte yapacağız. İş dünyası, çocuklar, gençler, kadınlar ve akademik odalarında da katılımıyla toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde bir plan olması gerekiyor ki, bunun adına biz 'Kent Anayasası' diyoruz. Yani 'Bursa Kent Anayasası' dediğimiz, çevre düzeni planını hep birlikte oluşturacağız."

"Özellikle 1999 depreminin ardından Bursa'mız hormonlu ve sağlıksız bir şekilde büyüdü. Bursa'nın yerleşim planlamasının yeniden yapılması gerekiyor. Şehrimizi yeniden planlamak zorundayız. Bizi dirençli kent haline getirip afetlerden koruyacak çevre düzeni planını oluşturmalıyız."

"23 bölgede kentsel dönüşüm alanları tespit ettik ve Bursa'nın tüm bölgeleri için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm konutların teknik olarak incelenmesi şart! Dirençli bir kent oluşturmanın yolu planlama ve planlamayı büyükşehir belediyesi yapacak, paylaşacak."

"Bursa, yeşiline yeniden kavuşacak. Bursa'mızın tüm ilçelerine kent ormanları kazandıracağız. Herkesin güvenli konutlarda oturmaya hakkı var. Afetlere dayanaklı konutlarda oturulması için kentsel dönüşüm çalışmalarını hızla başlatacağım. Kimsenin şüphesi olmasın kentsel dönüşüm hak sahiplerine öncelik verilerek yapılacak. Kentsel dönüşüm planlarının ardından hiç merak etmeyin, özellikle inşaat sektörü inanılmaz bir artışı görülecek ve istihdama da katkısı devam edecek. Önce planlamayı doğru yapacağız ve kent halkı o plana sahip çıkacak. O planın bozulmasına ise bir daha kimse müsaade etmeyecek."

Başkan Mustafa Bozbey'in mesajı da bu şekilde...

İMSİAD programından gördüklerimi ve duyduklarımızı kısaca sizlere aktarmaya çalıştım. 

Son olarak...

Paylaşmadan yazımı sonlandırmak istemiyorum.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kentsel dönüşüm alanında önemli adımlar atmaya devam edeceklerini ve önümüzdeki dönemde yeni bir yol haritası oluşturup kentsel dönüşümü Yıldırım'da yaygınlaştıracaklarını vurguladı.

Başkan Oktay Yılmaz'a teşekkür...

Neden mi?

Çünkü gecede özellikle gazetecilerin bulunduğu basın masalarını ziyaret eden ve selamlaşan tek Belediye Başkanıydı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları