Yazarlar
Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comHarcamaya fren!
2024.02.21 18:21 - Son Güncellenme: 2024.02.21 18:25Tüketicilerin genel ekonomik gidişat ve kendi mali durumlarına ilişkin beklenti ve değerlendirmeleri ile harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici eğilim anketine göre hesaplanan Tüketici güven endeksi, şubat ayında yüzde 1,3 düşerek 79,3'le son beş aylık yükselişini sonlandırdı.
Endeks, 2023 Eylül ayında yüzde 5,1 oranında artarak 71,5 ile yükseliş trendine başlamıştı.
Tüketici güveninde başlayan yükseliş, aylar içerisinde belirgin biçimde ivme kazanmıştı.
Şöyle ki;
Ekim ayında yüzde 4,4 oranında artarak 74,6, Kasım ayında yüzde 1,1 oranında artarak 75,5, Aralık ayında yüzde 2,6 oranında artarak 77,4 ve 2024 Ocak ayında da yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 olmuştu.
Yükselen endeksler üzerinden değerlendirme yaparsak;
Hanelerin, hem kendi mali koşulları hem de genel ekonomiye ilişkin umut ve iyimser beklentileri önemli oranda artmıştı.
Düşen endeks üzerinden değerlendirme yaparsak;
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksinin şubat ayı sonuçları açıklandı.
Buna göre, şubatta tüm alt endekslerde düşüş yaşandı.
Tüketici güven endeksi, ocak ayında 80,4 iken şubat ayında yüzde 1,3 oranında azalarak 79,3 oldu.
Mevcut dönemde hanenin maddi durumu, ocak ayında 67,2 iken şubat ayında yüzde 0,1 oranında azalarak 67,1'e geriledi.
Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi, ocak ayında 79,5 iken şubat ayında yüzde 1,6 oranında düşerek 78,2 oldu.
Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, ocak ayında 77,2 iken şubat ayında yüzde 3,4 oranında azalarak 74,6'ya geriledi.
Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi, ocak ayında 97,9 iken şubat ayında yüzde 0,3 oranında düşerek 97,5'e indi.
Özetle...
Tabi şuan için tüketici güveni tepetaklak demek doğru değil.
Fakat alt endekslerdeki düşüş enflasyon beklentisinin yükseldiğini, ekonomik belirsizliklerin arttığını, karamsarlığı ve tasarruf umudunun azaldığını yansıtıyor.
Beş aylık yükselişin sonlanması ise; tüm beklentilerde bozulma, genel ekonomiye dair kötümserlik, harcamalara fren ve aynı zamanda da harcama eğilimlerinin değişebileceğini işaret ediyor.
Maddi durum beklentilerindeki azalış, tüketicilerin gelir düzeylerine yönelik endişelerin arttığını gösteriyor.
Genel ekonomik durum beklentilerindeki düşüş ise, ekonominin seyrine dair belirsizliklerin arttığını vurguluyor.
Sonuç olarak...
Tüketicilerin ülke ekonomisiyle ilgili eğilimleri ölçen Tüketici Güven Endeksi, ekonomideki gelişmeleri yakından izlemek amacıyla kullanılan öncü bir gösterge.
Bir ekonominin sağlıklı işleyebilmesi sadece reel faktörlere bağlı değil, aynı zamanda güvene de bağlı.
Güven, sistemin işlerliğini artıran temel bir faktör.
Enflasyonla mücadelede başarılı olabilmek için güven duygusu önemli bir yer tutuyor.
Bu sebeple de tüketicilerin güveninin düşmesi, tüketim harcamaları ve ekonomik aktivitedeki potansiyel bir zayıflamayı işaret edebilir.
Yazarın diğer yazıları
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! 03 Haziran 2026 Çarşamba, 19:38
- Tekstilden vazgeçmek yok! 02 Haziran 2026 Salı, 23:18
- Büyüme var, ya mühendis? 01 Haziran 2026 Pazartesi, 22:38
- Fabrikalar temkinli çalışıyor! 22 Mayıs 2026 Cuma, 22:11
- Esnafın faiz isyanı! 21 Mayıs 2026 Perşembe, 21:26
- Gençler tarladan neden kaçıyor? 18 Mayıs 2026 Pazartesi, 22:43
- Araç var, piyasa yavaş! 13 Mayıs 2026 Çarşamba, 20:22
- Sanayiciden kritik soru! 11 Mayıs 2026 Pazartesi, 21:03
- Ucuz üretim bitiyor! 08 Mayıs 2026 Cuma, 21:44
- Oyunun kazananı kim? 06 Mayıs 2026 Çarşamba, 20:38
Yazarlar
- Bu iş mahkemede de bitmez: CHP'nin geleceği ... Hasan Boztürk
- Bursa'nın o ilçesi turizmde şaha kalkacak! R... Hasan Yalçın
- Bıyıklıalan'dan geleceğe yatırım! Elif Didem Danacıoğlu
- Şehir mi kent mi, yerleşim mi planlama mı, e... Prof. Dr. Murat Taş
- Başkanın açıklamalarının ardından! Çetin Sabırlı
- Bursaspor'un mali ve gelecek fotoğrafı Cevdet Altınel
- Bursa'da ücretsiz ulaşımla Leylek Şenliği Aylin Tekir
- Bursa'da 'ölümü bekleyen adam' için zamanla ... İsmail Arslan
- İznik'in hikayesi tarihle başladı, boruyla d... E. Pınar Turan Kahraman
- Mudanya'da Muhsine Arda ile bir şiir akşamı... Binay Kazan
- EYT sonrası yeni kriz: İptal edilen sigortal... Ferdi Sönmez
- Zeytinin gölgesindeki miras: Trilye Ramazan Başan
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB... Av. Ezgi Ay Sayma
- Altın düşüyor, konut satışları hareketleniyor Yeşim Mutlu
- Çocuklar geleceğimizin teminatıdır... Tolga Bahadır Şimşek
- Mudanya Mütareke Evi Müzesi Kamuran Vatansever
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz