Yazarlar
Esnafa erken emeklilik!
2024.11.28 20:32 - Son Güncellenme: 2024.11.28 20:44Bugünkü yazımda iki önemli konuyu paylaşmak istiyorum.
Esnafın ve sanayicinin sorunları...
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun (TESK) aylık toplantısı vardı.
Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (BESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Bilgit toplantıda söz alarak, Bursa ve bölge esnafının sorunlarını, taleplerini Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'e ilettiği bilgisini aldım.
Bugünde Başkan Fahrettin Bilgit'i aradım.
Bursa ve bölge esnafının sorunlarındaki paylaşımlarını sordum.
Sadece Bursa esnafının değil, tüm esnafın ortak sorunları...
"Esnafa erken emeklilik ne zaman çıkacak?" sorusu ekonominin ana gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Dolayısıyla esnafa erken emeklilik sağlayan Bağ-Kur 7 bin 200 prim gün sayısının düşürülmesi gündemde yer alan konuların başında geliyor.
Bağ-Kur'luların prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesi yönündeki gelişmeler esnaf camiasında beklenenler arasında...
Paylaşımlardan biri de maliyetler ve enflasyon...
Enerji, kira fiyatları gibi diğer artan girdi maliyetlerin esnaf ve sanatkarları zor durumda bıraktığı...
Esnafın en büyük sorunlarından biri de enflasyon... Paylaşımlar arasında enflasyonla mücadele gündeme gelen önemli konu...
"Bir an önce enflasyon önlenmeli. Küçük işletmeler enflasyon karşısında yenik düşüyor ve maliyet artışlarını yakalayamıyorlar" dendi.
Bir başka paylaşılan konu ise, 'perakende ticaret yasası' konusunun çözülmesi istendi...
Esnaf camiasında, "Yıllardır bir türlü çıkmayan 'Perakende Yasası' var" deniyor.
Dolayısıyla...
Artık yılsonu geldi ve...
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in de vurguladığı gibi esnafın beklentisi 7 bin 200 iş gününü dolduranların emekli edilip aylığa bağlanması yönünde.
"Ancak bu yapılmıyor. Esnaf, zanaatkâr, çiftçi, Bağ-Kur'lu ve hizmet üreten bütün kesimlerin 7 bin 200 prim gününe tabi olması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum" diyor.
Perakende yasasından kira stopajının kaldırılmasına, işyeri kiralarının yüksekliğinden, 9000 gün prim ödemesinin 7200'e düşürülmesi ve girdi maliyetleri gibi esnafın birçok önemli konusu var.
SANAYİCİ DESTEK BEKLİYOR!
Beklenen buluşma gerçekleşti.
Sanayiciler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile bir araya geldi.
"Merkez bankası politikalarının sanayimiz, üretim hayatımız ve finansal istikrar açısından önemi" ana gündemiyle İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin olağan toplantısına katıldı.
Yani sanayiciler taleplerini sıraladı ve...
Döviz kuru, kredi, teminat mektubu, faiz, yaptırımlar gibi konulara odaklanıldı.
Örneğin reeskont kredileri...
Sanayici reeskont kredilerine uygulanan faizin düşürülerek TL kredilerinin daha cazip hale getirilmesini istiyor.
Reeskont kredilerinin doğrudan Eximbank üzerinden kullandırılmasının faydalı olacağını düşünüyor sanayici.
Ayrıca, "Reeskont kredilerinde teminat mektubu şartı kaldırılmalı veya bu konuda bankalara bir üst limit getirilmelidir. Uzun zamandır gündemden kaldırılan döviz bazlı reeskont kredilerinin tekrar kullandırılmaya başlaması için uygun zaman olduğunu değerlendiriyoruz" dendi.
Örneğin döviz...
Bağımsız denetime tabi şirketlerin TL cinsinden nakdi ticari kredi kullanımlarında uygulanan 10 milyon TL üzerinde döviz bulundurmama ve döviz varlıklarının aktiflerine oranının yüzde 5'i aşmama kısıtlamalarının esnetilmesi talep arasındaydı.
"İhracatçı firmalara halen yüzde 30 olan döviz bozdurulma zorunluluğu artık kaldırılmalı veya kademeli olarak azaltılmalıdır" denildi.
Örneğin cezai yaptırımlar...
"Kredi kullanımını kısıtlayıcı uygulamalar nedeniyle bugün sanayicilerimiz cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tür düzenlemelerin büyük bir bölümü kaldırılmış olmakla birlikte halen bir kısmı geçerliliğini korumaktadır" dendi.
Bu düzenlemelerin tümüyle kaldırılması gerektiği görüşünde sanayici...
"İhracat amacı dışında talep edilen döviz bazlı uzun vadeli krediler bankalar tarafından güçlü projelere verilmektedir. Bu doğrultuda, kredi büyümesindeki kısıtlama döviz bazlı uzun vadeli krediler için esnetilmelidir" gibi çözümler de önerildi.
Velhasıl...
Sanayici sis bulutunun dağılmasını bekliyor.
Faiz indirim talep ediliyor.
Kredilerde esnetilmenin gecikmesi halinde sanayinin güç kaybedeceği de vurgulanıyor.
Ve enflasyonla mücadele önemli bir gündem maddesi...
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da kaç riskli konut var? 16 Ocak 2025 Perşembe, 20:47
- İŞKUR'da iş var! 14 Ocak 2025 Salı, 19:56
- Patladı! 13 Ocak 2025 Pazartesi, 17:52
- Bursa'nın 3 OSB'si de ilanda! 11 Ocak 2025 Cumartesi, 20:16
- Bursa yeşilleniyor... 09 Ocak 2025 Perşembe, 21:10
- Vergisini doğru beyan etmeyen yandı! 07 Ocak 2025 Salı, 18:16
- Bursa'dan 76 şirket listede! 06 Ocak 2025 Pazartesi, 19:47
- Bursa 16,7 milyar dolar katkı verdi! 03 Ocak 2025 Cuma, 20:11
- Seçime gidiliyor... 02 Ocak 2025 Perşembe, 22:22
- Dolar / TL? 01 Ocak 2025 Çarşamba, 18:47
Yazarlar
- Suriye'de ne oluyor? Sığınmacılar, terör, AB... Hasan Boztürk
- Bursa'da kaç riskli konut var? Elif Didem Danacıoğlu
- Başkan Enes Çelik tam manası ile geri dönmüş! Çetin Sabırlı
- İskoç CELTİC'in taraftarı kadar bile olamad... Engin Aksöz
- Ne olacak bu üniversite mezunu işsiz gençler... Binay Kazan
- Davut Aydın konuşur mu, konuşmaz mı? Pınar Yeniyiğit
- Bu bir süreç değil Metehan Demir
- 2024'ten kalanlar... Levent Yılmaz
- Bir rekor da ÖTV tahsilatından; 537.587.500.... Emre Özpeynirci
- Restoranlar için bu dönem: Kar zamanı değil ... Ramazan Başan
- Büyükorhan'da kapatılmasıyla gündem olmuştu:... Hasan Yalçın
- Patlıcan Salatalık... Ece Sarı
- Kiralanan taşınmazın tahliye sebepleri Av. Emircan Pirinççi
- ''Genç Sanatçılardan Uluslararası Göçmenler ... Kamuran Vatansever