Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

elifdidemdanacioglu@gmail.com

Enerjinin geleceği elektrifikasyonda mı?

2026.10.23 19:56 - Son Güncellenme: 2026.10.23 19:56
A

Ekonomi Köşesi'nden merhaba...

Bugün haber ajanslarına yansıyan bir haber dikkatimi çekti.

Haber şöyle:

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Antalya'da düzenlenecek COP31'in ana gündem maddesi olarak elektrifikasyonun önerildiğini ve bu alanda yüzlerce ülkenin imzalayacağı bir taahhütname hedeflendiğini söylemiş.

Hedef:

"Şu anda dünyada elektriğin toplam enerji içindeki payı yüzde 23. Bunu 2035'te yüzde 35'e getirmek için bir taahhütname kuralım ve ülkeler bunu imzalasın."

Çünkü elektrifikasyonla hem enerji güvenliğinin artırılması hem de emisyonların azaltılması hedefleniyor.

Yani...

Güneşten rüzgâra, nükleer gibi üretim kaynaklarından iletim hatlarına, elektrikli araçlardan ısı pompalarına ve sanayide elektrik kullanımına kadar geniş bir alanda yeni yatırımlar anlamına geliyormuş.

Aynı zamanda Fatih Birol, dünyayı etkileyen enerji krizinin 2027'de de devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

Mesele sadece temiz enerji değil...

Enerji güvenliği, tarım ve sanayinin geleceği, ülkelerin rekabet gücü...

Madalyonun diğer yüzü...

Artan elektrik talebini karşılayacak üretim, finansman ve altyapı aynı hızda gelişebilecek mi?

***

Son söz...

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un COP31 öncesi açıklamaları, yalnızca çevreyi değil aynı zamanda ekonominin geleceğini de ilgilendiriyor.

Enerji güvenliğinin güçlenmesi önemli!

Enerjide dönüşüm yalnızca bir çevre politikası değil!

Yani sanayi, rekabet gücü ve ekonomik bağımsızlık meselesi...

Antalya'dan güçlü bir elektrifikasyon taahhüdü çıkarsa dünya enerji tarihinde yeni bir sayfa açılabilir.

Yine de unutmayalım ki...

Taahhütler işaret eder, yatırımlar inşa eder.

Ekonomi Köşesi'nden şimdilik bu kadar...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları