Yazarlar
Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.com'Eğitim' ve 'konut' fiyatları yarışıyor!
2025.05.05 18:42 - Son Güncellenme: 2025.05.05 18:42Nisan ayı enflasyonu geldi. Aylık artış yüzde 3,00. Yıllık enflasyon ise yüzde 37,86.
Geçen yıl ocak-nisan döneminde yüzde 18,72 olan kümülatif enflasyon, bu yıl aynı dönemde yüzde 13,36 seviyesinde kaldı. Nisan sonu itibariyle yıllık enflasyon yüzde 37,86 ile son 40 ayın en düşük seviyesine indi. Aylık enflasyon ise Ocak'taki yükselişin ve sonrasında şubat ve mart ayında düşüşün ardından nisanda tırmanışa geçti.
Kira zam tavan olarak baz alınacak on iki aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise yüzde 48,73 olurken, 10,87 puan manşet enflasyonun yine üzerinde seyretti.
Geçen yıl hazirandan itibaren yıllık enflasyon belirgin düşerken, on iki aylık ortalamalara göre geçen yıl ağustostan itibaren enflasyonda düşüş ise yavaş seyretti. Enflasyonda geçen yıla göre düşüş 10.91 puan.
Yıllık enflasyon bir yılda 31.94 puan düştü.
TÜFE'de ana harcama grupları içinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 6,50 ile giyim ve ayakkabıda yaşandı. Endekste yüzde 7,16'lık ağırlığa sahip olan harcama grubundaki artış aylık enflasyona 0,37 puanlık etki yaptı.
Aylık bazda ikinci yüksek artış yüzde 4,66 ile konutta yaşandı. Endekste yüzde 15,22'lik ağırlığa sahip olan harcama grubundaki artış aylık enflasyona 0,74 puanlık etki yaptı.
Üçüncü yüksek artış yüzde 3,80 ile ulaştırmada yaşandı. Endekste yüzde 15,34'lük ağırlığa sahip olan harcama grubundaki artış aylık enflasyona 0,57 puanlık etki yaptı.
Dördüncü yüksek artış yüzde 3,59 ile lokanta ve otellerde yaşandı. Yüzde 8,32'lik ağırlığa sahip olan harcama grubundaki artış aylık enflasyona 0,30 puanlık etki yaptı.
Endekste yüzde 24,97 ile en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşanan yüzde 2,01'lik aylık artış ise aylık enflasyona 0,51 puanlık etki yaptı.
Dolayısıyla nisan ayındaki enflasyon yoğun olarak harcama grupları içerisinde ağırlığı yüksek olan gıdadan kaynakladı. Sonrasında ise yukarıda belirttiğim gibi harcama grupları içerisinde ağırlığı yüksek olan ulaştırma ve konut takip etti.
Yıllık bazda ise en yüksek artış yaşanan harcama grubu yüzde 79,20 ile eğitim, yüzde 74,07 ile konut, yüzde 41,99 ile sağlık ve yüzde 41,87 ile lokanta ve oteller izledi.
Eğitimin endeksteki ağırlığı yüzde 2,31 ile düşük kalan bu harcama grubunun ağırlığı yıllık enflasyona etkisi 1,60 puan. Konutun endeksteki ağırlığı yüzde 15,22 ile yüksek kalan bu harcama grubunun yıllık enflasyona etkisi 9,98 puan. Sağlık ise endeksteki ağırlığı yüzde 4,09 ile harcama grubunun yıllık enflasyona etkisi 1,71 puan. Lokanta ve otellerin endeksteki ağırlığı yüzde 8,32 ile ikinci yüksek kalan bu harcama grubunun yıllık enflasyona etkisi 3,60 puan.
Harcama gruplarında en yüksek ağırlığa sahip gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık değişim yüzde 36,09, ulaştırma yüzde 22,76 ve konutta yıllık değişim yüzde 74,07 artış olarak yansıdı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyona etkisi 9,21 puan, ulaştırma 3,84 puan ve konut 9,98 puan.
Velhasıl...
Eğitimin fiyatında yıllık yükseliş yüzde 79,20...
Konutun fiyatında yıllık yükseliş yüzde 74,07...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir canlı yayında ekonomiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak ve enflasyondaki düşüşe ilişkin temmuz ayına işaret ederek, "Temmuzdan sonra kiralarda bir normalleşme olacak. Eğitimde de böyle" ifadelerini kullandı.
Emeklilerin zam oranı ne olacak?
Yılın ilk dört ayındaki gerçekleşmelerle birlikte SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 13,36 olarak kısmen şekillendi gibi... Ancak tam oran, mayıs ve haziran aylarına ilişkin verilerin açıklanmasının ardından netleşecek.
BURSADA BUGÜN'DE İŞ DÜNYASININ GÜNDEMİ...
- ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların beklediği kritik faiz kararını Çarşamba günü açıklayacak. ABD Başkanı Donald Trump'ın faiz indirimleri çağrıları altında alınacak kararın ne olacağı merak ediliyor. Uzmanlar, Fed'in faizi sabit tutmasını beklediğini ifade ediyor.
-İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 'Ulaşım Paneli'ni gerçekleştirdi. Panelde, ulaşımın geleceği, kent içi ulaşımın sorunları ve çözüm yolları bilimsel ve teknik olarak değerlendirildi. Bursa'nın ulaşım sorununun sadece bir trafik problemi olmadığını vurgulayan İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, "Bugün Bursa'da yaşanan ulaşım problemleri; sadece bir yerden bir yere gitmenin zorluğu değil, aynı zamanda yaşam kalitesinin düşmesi,iş gücü kaybı, sosyal eşitsizliklerin derinleşmesi ve karbon salımıyla birlikte ekolojik dengenin bozulması gibi çok katmanlı sorunları da beraberinde getirmektedir" dedi.
-Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD), Bursa'da kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki yerini güçlendirmeyi hedefleyen Melek Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Esra İlknur Tekmen ve Yönetim Kurulu Üyelerini ağırladı. DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, "DOSABSİAD olarak, sanayi bölgemizdeki ve genel iş dünyasındaki kadın varlığını güçlendirmeyi öncelikli hedeflerimiz arasında görüyoruz" dedi.
-Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD),Bursa ekonomisinin nabzını tutmak adına üyeleri nezdinde Nisan 2025'te gerçekleştirdiği BUSİAD İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını açıkladı. Anketin değerlendirme bölümünde, Aralık 2024 toplantısının ardından 2025 yılı ilk iki toplantısında da faiz indirimine giden TCMB, para politikasında gevşeme seyrine rağmen finansal koşulların görece sıkılığının korunacağı beklentisine sahipti denildi.
Değerlendirmede, "Mart ayında yaşanan kur şoku yılsonu enflasyon hedefine ulaşmayı riskli kılarken artan faizler büyüme açısından aşağı yönlü etkileri beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Reel sektöre ilişkin mevcut göstergelerin ise olumsuz seyrettiği izleniyor. Nisan 2025 (2025 I. Çeyrek) BUSİAD İktisadi Yönelim Anketine verilen yanıtların; özellikle sanayi sektörünün mevcut görünümünün süreceğini teyit eden ve kur şokunun etkilerini yansıtan bir görünüm sunduğu gözleniyor. Ayrıca firmaların, yatırım eğilimlerinin önemli ölçüde zayıflayacağı beklentisinde oldukları izleniyor" denildi.
-Bursa Defterdarlığı, Fomara Ek Hizmet Binası'nda hizmet vermeye başladı. Bursa Defterdarlığı'nın Fomara Ek Hizmet Binası'nın açılışına dair yaptığı açıklamada, "Yeni Hizmet Binamız, modern fiziki altyapısı ve Kent Meydanına yakın merkezi konumuyla mükelleflerimize daha kaliteli ve erişilebilir bir hizmet sunmayı hedeflemektedir" ifade edildi.
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? 21 Ekim 2026 Çarşamba, 20:52
- Avrupa 'Made in Europe' diyor, Türkiye nerede? 20 Ekim 2026 Salı, 23:35
- Sanayinin bilançosu yemekhanede! 19 Ekim 2026 Pazartesi, 21:03
- Bursa'da otomobil alıcısı neden bekliyor? 16 Ekim 2026 Cuma, 21:52
- Sanayi politikası şart mı? 15 Ekim 2026 Perşembe, 22:01
- Bursa'nın meselesi... 13 Ekim 2026 Salı, 18:10
- Petrolün varili, faturanın yükü! 12 Ekim 2026 Pazartesi, 20:26
- Şimdi gözler Bursa Ticaret Borsası'nda... 09 Ekim 2026 Cuma, 19:30
- Bursa savunmaya hazırlanıyor! 07 Ekim 2026 Çarşamba, 20:25
- Fabrikaların yeni işçisi! 05 Ekim 2026 Pazartesi, 20:33
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'nın o mahallesinde toplam 23 kişi yaşıyor Hasan Yalçın
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Sizin de pul koleksiyonunuz var mı? Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz