Yazarlar
Elif Didem Danacıoğlu
elifdidemdanacioglu@gmail.comBursa'da hedef 15 bin istihdam!
2024.12.29 20:52 - Son Güncellenme: 2024.12.29 21:55Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen 'Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni' gerçekleşti.
Bursa iş dünyasının gurur tablosu olarak ifade edilen ve 49'uncusu gerçekleşen Ekonomiye Değer Katanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katılımıyla ödüllerini aldılar.
Bursa iş dünyasının gurur gecesinde 5 ayrı kategoride (ihracat, sektör liderleri, gelir vergisi, kurumlar vergisi, yeşil çevre ve sürdürülebilirlik) 37 ödül verildi.
Ödüllendirilen firmalar şöyle; ihracatta Oyak Renault, Bosch, Tofaş, Yeşim, Döktaş Dökümcülük, Aunde Teknik, Çimtaş Boru, Borçelik ve Yazaki Otomotiv, kurumlar vergisinde Çemtaş Çelik, Keskinoğlu Tavukçuluk ve Erbak Uludağ Pazarlama, gelir vergisinde Sabahattin Gazioğlu, Rasim Çağan ve Egemen Egemenoğlu, sektör liderlerinde Mobipa Mobilya, Karataş Sac ve Boru, Sönmez Çimento, Özbağ Kuyumculuk, Uludağ Perakende Elektrik Enerji, Sütaş, TGS Dış Ticaret, Tara Boru, Serra Sünger, Barsan Global Lojistik, Durmazlar Makina, Sarten Ambalaj, Karsan, Beyçelik Gestamp, Özdilek Alışveriş Merkezleri, Elm Kimya Plastik ve Karesi Polyester, yeşil çevre ve sürdürülebilirlik kategorisinde ise Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi, Burkasan, Sanko Holding Re and Up Geri Dönüşüm Teknolojileri, Revego Çevresel Çözümler ve ART Recycle.
Aynı zamanda gecede TEKNOSAB'da üretime başlayan 15 firma için kurdele kesildi.
BTSO ve Bursa'ya ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak Bursa iş dünyasına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi - TEKNOSAB'ı destekleyici sözlerinde, atılan her adımın kıymetli olduğu ve üretimin lokomotif şehri Bursa'nın teknoloji alanında da diğer illere örnek olacağı vurgusu vardı.
Yüksek teknolojili OSB'de 25 milyar TL'lik yatırımla faaliyete başlayan 15 firmanın toplam istihdamı 5 bin 500.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, 2025 yılının ilk yarısına kadar TEKNOSAB'da üretim yapan firmaların sayısının 34'e, çalışan sayısının 15 bine ve toplam yatırım bedelinin de 50 milyar TL'ye yükseleceğini söyledi.
Bursa iş dünyasının uzunca süredir beklediği konular vardı. Örneğin KOBİ OSB...
Kentin içine sıkışmış halde bulunan ve plansız alanlarda imalat yapan 8 bin 500 üretim tesislerinin kent dışına çıkarılması projesi.
Bu projede BTSO, uzunca süredir çalışmalar yaptı/yapıyor ve yaklaşık KOBİ niteliğindeki 5 bin firmadan talep gelmişti.
Başkan Burkay'ın gündeminde mekânsal planlama ile KOBİ OSB, Uludağ Ekonomi Zirvesi, konut projesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek bekleyen talepleri vardı.
Bursa Business School'da, 'Uludağ Ekonomi Zirvesi' ve 'Uludağ Diplomasi Zirvesi' gibi organizasyonları düzenlemek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istedi.
Planlı sanayi bölgelerinin çevresinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili bakanlıklarla birlikte yaşam alanları ve uydu kentler kurularak çalışanların uygun maliyetlerle konut sahibi olunması da beklenen destekler arasındaydı.
Faiz indirimine finans sektörünün de destek vermesini vurguladı.
Döviz kurlarının enflasyonun altında değerlenmesiyle ihracatçıların rekabetçilikte zorlandığına kadar sorunların çözülmesi de gündemdeydi.
Üretim ekonomisinin desteklenmesi de...
Teşvik politikalarının yüksek teknoloji ve sürdürülebilir kalkınmaya büyük katkı koyacağına inandıkları HIT 30 ve proje bazlı uygulamalarla desteklenmesi gibi çözümler de önerildi.
Velhasıl...
Üretim, istihdam ve ihracatın önemli merkezi Bursa...
Zaman zaman da farklı fikir tartışmalarıyla gündeme gelse de TEKNOSAB, Bursa ve istihdam için önemli.
Ayrıca mekânsal planlama ile kent içinde sıkışıp kalan üretim tesisleri de kentin dışında planlı alanlara taşınabilirse eğer Bursa nefes alacak.
Bursa'nın bugüne kadar bir türlü yapılamayan kentin 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'na acilen ihtiyacı var.
Uludağ Ekonomi Zirvesi...
Bursa'nın tahtını kaptırdığı zirve, sonunda tekrar Bursa iş dünyasının gündemine gelmiş.
Sevindirici...
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? 21 Ekim 2026 Çarşamba, 20:52
- Avrupa 'Made in Europe' diyor, Türkiye nerede? 20 Ekim 2026 Salı, 23:35
- Sanayinin bilançosu yemekhanede! 19 Ekim 2026 Pazartesi, 21:03
- Bursa'da otomobil alıcısı neden bekliyor? 16 Ekim 2026 Cuma, 21:52
- Sanayi politikası şart mı? 15 Ekim 2026 Perşembe, 22:01
- Bursa'nın meselesi... 13 Ekim 2026 Salı, 18:10
- Petrolün varili, faturanın yükü! 12 Ekim 2026 Pazartesi, 20:26
- Şimdi gözler Bursa Ticaret Borsası'nda... 09 Ekim 2026 Cuma, 19:30
- Bursa savunmaya hazırlanıyor! 07 Ekim 2026 Çarşamba, 20:25
- Fabrikaların yeni işçisi! 05 Ekim 2026 Pazartesi, 20:33
Yazarlar
- İş dünyası seçim havasından çıkmalı! Hasan Boztürk
- Bursa'nın o mahallesinde toplam 23 kişi yaşıyor Hasan Yalçın
- Bursa'da şirketler dünyasında neler oluyor? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa havada irtifa kaybediyor! İsmail Arslan
- 2016, 2020, 2024, 2026 derken... Hızlı tren ... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamız miras mı emanet mi? Prof. Dr. Murat Taş
- Sorunsuz akşamda güzel galibiyet! Çetin Sabırlı
- Geçmişin hatıraları, geleceğin rehberidir Cevdet Altınel
- Sizin de pul koleksiyonunuz var mı? Aylin Tekir
- İlk yardım eğitimi zorunlu olmalı artık Binay Kazan
- Bir Bursa klasiği: Gelenek ve modernlik aras... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Emekli aylıkları neden düşüyor? Ferdi Sönmez
- Zeytinde Bolluk Bereket Getirir mi? Ramazan Başan
- Sel felaketinin geleceği belli değil miydi? Yeşim Mutlu
- PISA 2025 verilerine göre ülkemiz için eğiti... Tolga Bahadır Şimşek
- Boşanmada çocuğun velayeti kime verilir? Av. Ezgi Ay Sayma
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz