Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Borsa karıştı!

2023.05.04 21:27 - Son Güncellenme: 2023.05.04 21:27
A

Sosyal medyada gezinirken, son zamanlarda  "#BorsadaSoygunVar" ve "#BORSA seçimi bekliyor" paylaşımlara ve retweetlenen ifadelere rastlıyorum.

Bunlardan biri ise...

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 18 Kasım 2022 yılında twitter hesabından paylaşımı...

Borsa üzerinden uyarı paylaşımları yapmış.

"Sizlere şişirilmiş fiyatlarla hisse satılıyor, yabancılar da bu fiyatlardan sürekli hisse satıp payını azaltarak kaçıyor. Uyarıyorum, küçük yatırımcı büyük zarar görecek" ifadeleri...

Ve...

"Küçük yatırımcıyı da uyarıyorum. Tasarrufunuz enflasyona ezilmesin diye borsaya giriyorsunuz ama asıl yem bu şişirilmiş değerlerde" ifadeleri...

Baştan algılayamadım, tekrar baktım.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun yedi ay önceki paylaşımları tekrar gündeme gelmiş.

Borsa ile ilgili  bir süredir ilginç durumlar yaşandığını duyuyoruz.

Seçim ya da döviz kaynaklı mı bilmiyorum.

Borsada düşüş var ve haliyle de bu durum küçük yatırımcının tepkisini çekiyor.

İşte bu aralar sosyal medyada sık sık rastladığım paylaşımları yazımın başında paylaştım.

Özetle...

Borsaya tepki yağıyor.

Ardından...

BORSADA NELER OLUYOR?

Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ı aradım.

Sosyal medyada rastladığım paylaşımlardan bahsettim.

"Borsada neler oluyor?"

"Borsa seçimi mi bekliyor?"

"#BorsadaSoygunVar ifadesi ile ne demek isteniyor?" diye sordum.

Şöyle değerlendirdi:

"Büyük fonların alım satımları piyasayı olumsuz etkiliyor."

Sonrasında...

Borsada seçim öncesi satış baskısı artarken BIST 100 Endeksi'nin Kasım ayı seviyelerine gerilediğinden söz ettim.

BIST 100 Endeksi 4 bin 400 puanın altına düşerek, 2022 Kasım ayı seviyelerine geriledi.

Düşüşte bilanço döneminde gelen zayıf sonuçlar ve düşük işlem hacminin etkili olduğundan bahsedildiğine değindim.

"Seçimlere yaklaşık bir buçuk hafta kala Borsa İstanbul fiyatlamalarında baskının arttığını takip ediyoruz. Finans piyasaları belirsizliği sevmiyor. Geçen haftanın son işlem gününden itibaren borsa, seçimlerin ikinci tura kalacağını fiyatlıyor. Çünkü sürecin derinleşmesi ve uzaması anlamına geldiği için sermaye piyasaları ve borsa açısından oldukça dalgalı geçecek gibi görünüyor. Belirsizlik  olduğu için TL varlıklar ve borsa tarafında seçimin ilk turda bitmeyeceği ve döviz kurunun atak yapacağı öngörülüyor. Böyle bir senaryoda seçim ikinci tura kayarsa ciddi bir belirsizlik olacak.15 günlük dönemde piyasada neler olur, kimse bunu tahmin edemiyor."

Ekledi:

"Dolayısıyla belirsizlikler piyasa için risk demek. Yatırımcılar, bir an önce hisse satışı yapalım ve seçim sonuçlansın da önümüzü görelim modundalar. Tabi bu da baskı yaratıyor."

Örnek verdi:

"Senenin başında gelen bilançolar, deprem dönemine denk geldi. Borsaya katkı sağlayamadı. Şimdi gelen bilançolar ise, seçim dönemine denk geldi. Dolayısıyla ekstra bir fiyatlama etkisi yaratmıyor. Bilançolara baktığımızda net karlara ciddi oranda yansıması yok."

"Sebep olarak ne gösterilebilir?" diye sordum:

"Ağırlıklı olarak ikinci turun fiyatlanıyor olması denilebilir. Seçime kadar olan süreçte 4 bin 500'ün altına düşmesi seçime kadar çok ciddi bir risk demektir. Burada önemli olan 4 bin 500'ün altına düşmemesidir. Yoksa yeni dip oluşur."

"Düşerse ne kadar düşer?" diye ekledim:

"İlk dip seviyeler 4 bin 200 civarı. İkinci dip seviye 4 binin altı. Yakın vadede en kötü senaryo olarak 4 bin - 3 bin 500 arası bir dip oluşabilir gibi görünüyor. 4 bin 500 seviyesinde kaldığımız sürece bir nevi daha güvende olacağız. Fakat rahatlayabilmek için tepki hareketleri gelmesi lazım. Asıl sıkıntı tepkinin gelmemesidir. Hacim düşük ve belirsizlik var. Dolayısıyla gelen tepkilerin güçlü olması lazım. Teknik olarak endekste baskı olacağının işareti. Bugün 4 bin 300 seviyelerinden bir tepki geldi, fakat 4 bin 571 seviyeleri yetmez. 4 bin 700'ün üstünde artması gerekiyor."

İhtimalleri sordum:

"En iyi ihtimalle seçim sonuçları netleşene kadar 4 bin 500 - 5 bin 500 arası yatay bir borsa öngörüyorum. Bu hafta itibariyle güçlendi görünüyor. Diğer bir ihtimalle 3 bin 500 - 4 bin 500 arasında bir yerde konumlanır. Güçlü bir çıkış beklenmiyor. Seçime kadar baskı devam eder. Seçimden sonradaki ara dönemde de o baskıyı görmeye devam edeceğiz."

"Küçük yatırımcıya önerileriniz nedir?" diye sordum:

"Seçime kadar ve sonrasında belli bir süreye kadar sepetlerinde borsa hisse tarafını azaltmalarını önerebilirim."

"Peki hisse düştükçe satın alalım mı?" dedim:

"Orta vadede mantıklı, fakat hangi seviyeye kadar düşme gerçekleşir orası net değil. Şu vadede borsa tarafını azaltsınlar."

Son olarak...

"Altın tarafı ne durumda?" diye ekledim:

"Altın tarafı iyi gidiyor, ama orada da bir miktar geç kalındı. Altında tarihi zirvelerdeyiz. Altın ONS ve gram altın tarafında yükselmeler var. Altın tarafında Merkez Bankaları kaynaklı çok ciddi düşmeler beklenmiyor. Altın ONS ve gram altın tarafında çok sert geri çekilmeler olmaz. Uzun vadeli yatırım planı için altın ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) değerlendirebilirler. KKM' de güçlü faizler var. Döviz kuru artacaktır. Borsa tarafını azaltarak devam edebilirler. Özellikle KKM iyi bir alternatif olarak düşünülebilir."


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları