Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

400 bin Euro'luk proje sanayiyi sallayacak!

2022.09.20 18:15 - Son Güncellenme: 2022.09.20 18:21
A

Bugünkü yazımda iki konuya dikkat çekmek istiyorum.

İlk konunun sanayi boyutu önemli bir nokta...

Coşkunöz Eğitim Vakfı (CEV), Avrupa çapında Endüstri 4.0 üretiminde devrim yaratacak önemli bir işbirliği çalışmasına imza attı.

Avrupa Birliği (AB) projesi 'ADDressForFuture' ile geleceğin teknolojilerinden katmanlı üretime yönelik Avrupa çapında bir eğitim ve işbirliği platformu oluşturacak olan Coşkunöz Eğitim Vakfı'nın projesi, otomotivden medikale, makine üretiminden savunma ve havacılığa kadar pek çok önemli sektörleri kapsıyor.

Proje ile Türkiye'de de sanayide katmanlı üretim teknolojilerinin benimsenmesinin hızlandırılması ve bu alandaki nitelikli iş gücünün artırılması hedefleniyor.

Coşkunöz Eğitim Vakfı (CEV), Avrupa Birliği (AB) iş birliğiyle gerçekleştireceği ADDressForFuture projesi ile ilgili biraz daha detaya girdiğimizde önemli başlıklar yer alıyor.

Örneğin...

PROJENİN DEĞERİ 400 BİN EURO

Yaklaşık 1 buçuk yıl önce bu projenin yapılmasına karar verilmiş ve Bursa Valiliği AB proje bürosu ile beraber 4 ay önce bu proje yazılarak fona sunulmuş ve 400 bin Euro değerinde bir proje meydana gelmiş.

Proje, AB "Erasmus + KA220 (Yetişkin Eğitiminde İş Birliği Ortaklıkları)" programı kapsamında alınan fonla gerçekleştirilecek.

Tanıtım toplantısında  Coşkunöz Eğitim Vakfı'nın 34 yılı aşkın zamandır nitelikli eğitim ve istihdama yönelik yürüttüğü faaliyetlere bir yenisini daha eklediğinin altını çizen Coşkunöz Holding ve Coşkunöz Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Aktaş, sanayi üretiminde geleceğin en önemli teknolojilerinden olan ve 3 boyutlu yazıcılarla üretim yapılan katmanlı üretimi hem Türkiye'de hızlandırmak hem de Avrupa çapında ortak bir eğitim ve işbirliği platformu oluşturmak üzere 'ADDressForFuture'projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Peki,  'katmanlı üretim teknolojisi' nedir?

Otomotivden medikale, makine üretiminden savunma ve havacılığa kadar pek çok sektörde kullanılıyor.

Sanayinin dijital dönüşümüyle birlikte üç boyutlu yazıcı kullanabilen, katmanlı üretim mantığıyla düşünebilen nitelikli iş gücüne ihtiyaç her geçen gün daha fazla artıyor.

Coşkunöz'de bu amaçla 2021 yılında 'Katmanlı Üretim Eğitim ve Deneyim Merkezi'ni (KÜME) açarak geleceğin mesleklerine yatırım yapmaya başlamış.

Şimdi de 'ADDressForFuture' projesi ile katmanlı üretim teknolojilerinin benimsenmesini hızlandırmak için hedef yükseltmiş.

Vakfın amacı ise, finansal zorluk yaşayan bireylere mesleklerinde bir adım öne çıkabilmeleri,  iş bulabilmeleri için ücretsiz fayda sağlamak ve projeyle Avrupa çapında eğitim bölgesi oluşturulması.

30 ay sürecek projede ortak müfredatla fırsatı olmayanlar da katmanlı üretim eğitimlerine dâhil edilerek nitelikli eğitim almaları sağlanacak.

Ayrıca imalat sanayinin katmanlı üretim teknolojisine yönelik farkındalığı ve uygulama seviyesinin artırılması da projenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Ayrıca...

CEV'in koordinatör olduğu projenin ortakları arasında Türkiye'den ve Avrupa'dan pek çok önemli kuruluş yer alıyor.

Bursa Valiliği, Gazi Üniversitesi, infoTRON Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Üretim ve Ticaret A.Ş., Madrid Politeknik Üniversitesi (İspanya), Bolonya Üniversitesi (İtalya), İspanyol Kaynak ve Birleştirme Teknolojileri Derneği (CESOL), Avrupa Toz Metalurjisi Derneği (EPMA) (Belçika) ve LOT-CONSULT EOOD (Bulgaristan - sağlık ve iş güvenliği hizmetleri).

Şimdiden sanayi camiasına hayırlı olsun diyelim...

İkinci konunun esnaf boyutu da bir diğer önemli nokta...

MARKALARA SESLENDİ!

Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası, kırtasiye ve kitap sektörü adına önemli bir açıklama yaptı.

2022 - 2023 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından, "Kırtasiye kırtasiyeciden, kitap kitapçıdan alınır" diyen kırtasiyeci ve kitapçı esnafından tepki geldi.

Şöyle ki,

Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, her gün neredeyse bir iki esnafın kepenk indirdiğine değindi.

Ardından şu paylaşımı yaptı:

"Okul sezonuna hazırlık yapan esnafımızın en küçüğünden en büyüğüne 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında borçlanmak suretiyle hazırlık yapan esnafımızın maalesef malı elinde kalmış dağ gibi önünde duran borçla karşı karşıya kalmıştır."

Perakende yasasının altını çizdi:

"10 yıldır perakende yasasının çıkmasını bekliyoruz. Her meclis açılış döneminde ilk önceliğimiz bu denmesine rağmen Cimer'e yapmış olduğumuz başvurulara gelen cevapta yapılan şikâyetlerin çıkacak yasada değerlendirileceği söylenmektedir. Gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren zincir marketler ile okul sezonunda marketi kırtasiye marketine çevirmesi, kadın çantası satıcısının okul çantası satması, pazarcı esnafının defter kalem satmaya başlaması milyoncu AVM ismi altındaki firmaların kırtasiye dükkânına dönüşmesi kabul edilemez. Herkes kafasına göre istediği zaman istediği ürünü satmamalıdır. Herkesin kendi iş alanı ile ilgili satış yapmasını istiyoruz. 2023 yılı kırtasiye esnafı için milattır. Ya direneceğiz ya yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yerimizi alacağız. Buradan bir uyarıda kırtasiye markalarına yapmak istiyoruz. Hangi marka olursa olsun marketlerde bir tek ürününü gördüğümüz marka ile bundan sonra çalışmayacağız."

Veliler isyan ediyor!

Mevzu kırtasiye malzemelerinden ve kitaplardan açılmışken, bir başka noktaya daha dikkat çekmek istiyorum.

Şu anki ekonomiden dolayı her şeyin fiyatı 2-3 kat arttı.

Geçen sene bir defter 8-10 lirayken, bu sene ortalama 3 katı daha pahalı.

Veliler kitap ve defterlerdeki pahalılığı ana sorun olarak gösteriyor ve yeni defter aldırmak yerine önceki dönemlerden yarım kalmış defterlerin kullanılmasını öneriyor.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları