Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

elifdidemdanacioglu@gmail.com

24 trilyon ürettik! Ne kazandık?

2026.06.26 22:33 - Son Güncellenme: 2026.06.26 22:33
A

Ekonomi Köşesi'nden merhaba...

Bugünkü sorumuz:

Türkiye sanayisi üretmeye devam ediyor. Peki, sanayi gerçekten dönüşüyor mu?

TÜİK'in açıkladığı 2025 Yıllık Sanayi Ürün (PRODCOM) istatistiklerine göre, üretimden yapılan satışlar 24 trilyon 28 milyar 700 milyon TL'ye ulaştı.

2023 yılında 13,3 trilyon TL, 2024 yılında ise 18,8 trilyon TL olan bu rakamın 2025'te 24 trilyon liranın üzerine çıkması, ilk bakışta oldukça güçlü bir büyüme tablosu ortaya koyuyor.

Ancak ekonomide asıl mesele, rakamların büyümesi değil; büyümenin niteliğidir.

Verilere baktığımızda, Türkiye'nin üretim omurgasının hâlâ geleneksel sektörlere dayandığını görüyoruz.

Örneğin;

Gıda sanayi ilk sırada yer alırken; ana metal, otomotiv, makine, kimya ve tekstil sektörleri onu takip ediyor.

Bu tablo üretim kapasitesinin güçlü olduğuna işaret ediyor.

Ancak aynı zamanda katma değeri yüksek sektörlerin henüz istenilen ağırlığa ulaşamadığını da gösteriyor.

Asıl dikkat çeken veri ise, teknoloji sınıflandırmasında karşımıza çıkıyor.

Yüksek teknoloji ürünlerinin toplam üretim satışları içindeki payı yalnızca yüzde 3,6.

Buna karşılık düşük ve orta-düşük teknoloji grupları toplam satışların yüzde 67,5'ini oluşturuyor.

İşte Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır aşmaya çalıştığı eşik tam da burası.

Üretiyoruz!

İhracat yapıyoruz!

Ancak ihracatta kilogram başına değeri artıracak yüksek teknoloji üretiminde hâlâ istediğimiz noktada değiliz.

Oysa küresel rekabet artık ucuz iş gücüyle değil!

Patentle, yazılımla, yapay zekâyla, yarı iletkenlerle ve ileri mühendislikle şekilleniyor.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde başarıyı belirleyecek unsur, üretim miktarındaki artıştan çok üretimin niteliğindeki dönüşüm olacak.

Velhasıl...

Bugün elimizde iki farklı sanayi fotoğrafı var.

Bir yanda üreten, ihracat yapan ve kapasitesini büyüten bir sanayi...

Diğer yanda da yüksek teknoloji liginde üst sıralara çıkmaya çalışan bir sanayi...

Artık asıl hedef:

Daha fazla üretmekten çok, daha yüksek katma değer üretmek olmalı!

Çünkü bundan sonra rekabet ortamında kazananlar en fazla üretenler değil; bilgiyi teknolojiye, teknolojiyi markaya ve markayı değere dönüştürebilenler olacak!

Ne dersiniz?

A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları