Çetin Sabırlı

Çetin Sabırlı

Futbolun kaynağı Bursa Amatör nerelerde?

2024.03.29 21:41 - Son Güncellenme: 2024.03.29 21:41
A

Yerel seçim arasında bulunan futbol dünyası önümüzdeki haftayı bekliyor. Alt liglerde hafta arası ile start alacak. Zonguldak Kömürspor'a konuk olacak Bursaspor artık sezonu tamamlamak için mücadele edecek. Sonuçlarına dair pek fazla yorum yapılamayan genç futbolcular hem prestij hemde forma için sahada mücadele verecekler.

Dediğimiz gibi yerel seçim arası Bursaspor'da da durgunlığa sebep oldu. Yönetim seçilecek yerel yöneticilere göre vaziyet almayı bekliyor. Pazartesi itibarı ile yeni dönem planlamaları start alacak gibi. Hem mevcut yönetim hemde aday olmayı düşünen başkan adayları yeni dönemi bekliyorlar.

Bu arada benimde dikakatimi çeken bir haber ilgi çekti. Bursaspor daki gelişmelere göre haber beklyen eski futbolcular olduğu yazıldı. Duyunca hafif gülümsedim. Haber güzel mi güzel, ama hala dışa bağımlı bir Bursaspor'un olduğunu düşünmek de ayrıca üzdü beni. Futbolcu kaynağı, altyapı lideri Bursaspor uzun yıllardır kabuğunu bir türlü kıramadı.

A Takım düzeyinde yapılan inanılmaz hataların yanında altyapıya da gerekli ihtimamı gösteremedik. Hatta bir ara başkanlarımızdan biri altyapıyı kapatabiliriz bile demişti.

Buradan gelmek istediğim konu şu kıymetli futbolsevereler. Bu hatalar yapılırken gözden kaçan bir hususa dikkat çekmek istedim. Bursa futbolunda Amatör Futbol takımlarını gözden kaçırdık. Bursaspor'u besleyen ana unsurlardan biri olan amötör dünya uzun zamandır kendi dünyası ile baş başa bırakıldı. Spor kulüpleri, özellikle semt kulüpleri üzerinden hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Yaşı 45-50 üzeri olanlar çok iyi bilirler ki bir dönem Bursa Amatör dünyası tüm Türkiye'nin göz hapsindeydi. Şimdilerde de bir uğraş var ama eski günler mumla aratıyor.

Bu konu ile ilgili geçmişte dikkat çeken bir husus daha var. Bursa da müessese kulüplerin çokluğu futbolcu yetiştirme konusunda önemli bir yer tutuyordu. Tofaş SAS, Oyak Reno, Mako, Robert Bosch, Filament, Asil Çelik gibi  gibi daha adını yazamadığım kulüpler mevcuttu. Aslında futbolcu yetiştirilmesi konusunda fark edemediğimiz en büyük darbeyi bu kulüplerin amatör dünyadan çekilmesi ile yaşamaya başladık. Bilenler bilir bu kulüplerden yetişen futbolcular direk Süper Lig de oynayacak düzeyde yetişiyorlardı. Alt ligleri yazmıyorum bile oralarda her takımda Bursa Amötör kuluüplerinde futbolcu oluyordu zaten.

Başını Bursaspor'un çekeceği bir futbol masası ile Bursa Amatör kulüpleri takibe alınmalı. Gerekli destek koşulları oluşturlmalı. Bu futbol kaynağı sahiplenilmeli. Yalnız bırakılmamalı.

Görüleceği üzere Bursa dışındaki hemen hemen birçok kulüp Bursa da futbol akademileri açıyor. Yani kaynağı keşfetmişler kaymağını yemek istiyorlar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları