Yazarlar
Aylin Tekir
a-tekir@hotmail.comBursa'da son perde Çalı'da açılıyor...
2026.08.21 10:44 - Son Güncellenme: 2026.08.21 10:44Bu yaz güzel bir yaz geçirmedik mi?
Henüz güneşe veda etmedik ama yazın sonlarına doğru yaklaşıyoruz yavaş yavaş... Kimimiz tatil planları ile denizin, güneşin ve kumun tadını çıkarırken, kimimiz de kentimizde düzenlenen sanatsal etkinliklere katılarak nostalji yaşadı.
Kısaca hatırlayacak olursak;
Bursa ve ilçelerinde muhteşem kültür ve sanat organizasyonlarına imza atıldı. 64. Uluslararası Bursa Festivali, sahil konserleri, ilçe şenlikleri ve açık hava etkinlikleriyle birlikte bunaltıcı sıcaklardan çok eğlenceli anlar konuşuldu. Aslında düzenlenen organizasyonlara damga vuran bu yıl minik kalplerin unutulmaması oldu... Çocuklarımız özel atölyelerde özgürce keyifli anlar yaşayarak hem eğlendi hem üretti. Tiyatro gösterileriyle de kahkahaya boğuldu. Güneşin batışının eşlik ettiği romantik sahil konserleri de bir diğer ilkler arasında yer aldı.
Detaylara bakacak olursak aslında; sanatın aslında sadece eser üretmek olmadığını, bakmaktan çok bizlere görmeyi öğrettiği bir gerçek... Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde muhteşem bir atmosferde eğlenmek, bunlar yaşamı daha anlamlı kılan güçlü bağlar...
Kültür-sanat yazılarımda elimden geldiğince kentimizde düzenlenen tüm etkinliklerin yer, saat ve tarihlerini yaz dönemi boyunca güncel olarak sizlerle paylaşmaya özen gösterdim... Bu kez yine bir bilgilendirmem olacak.
Gökyüzünün görsel şöleni eşliğinde film izlemek isteyenler için bu kez sizi Çalı Köy Filmleri Festivali'ne davet etmek istiyorum.

Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) ortaklığıyla bu yıl 10'uncusu düzenlenen Çalı Köy Filmleri Festivali, bu yıl 10'uncu kez sinemaseverleri doğayla iç içe, bir araya getiriyor. 20 Ağustos Perşembe günü Pancar Deposu'ndaki Sinema Sempozyumu ile başlayan festival, 21-22-23 Ağustos tarihlerinde Çalı Futbol Sahası'nda sinemaseverleri doğa, kamp deneyimi ve sanatla buluşturarak üç gün devam edecek.
Film gösterimleri, söyleşiler, konserler gibi farklı etkinliklerle dolu dolu geçecek festivale çadırınızı ve sevdiklerinizi alıp gelebilirsiniz. Festivali özel ve anlamlı kılan ise 1930'lu yıllarda Türk sinema tarihinin ilk köy filmlerinden olan "Aysel Bataklı Damın Kızı" filmi Çalı'da çekildiğinde köyde henüz elektrik bile yokmuş. Buna rağmen imkansızlıklar içinde çekilen film unutulmaz bir başarıya imza atmış. Bir diğer detay ise Çalı'da yaşayan insanlar filmde figüran olarak rol alması olmuş.

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Çalı Köy Filmleri Festivali'ne ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in yeni kurulduğu, elektriğin dahi olmadığı o dönemde köylülerimizin filmlerde rol almasının çok kıymetli olduğunu belirterek, Cumhuriyet açısından da bunu çok kıymetli bulduklarını ve farkındalığı artırmak için her yıl bu organizasyonu tekrarladıklarını söyledi.

Başkan Özdemir, geçmiş ile bugün arasında önemli mesajlar veren filmleri izlemek üzere, tüm Bursa halkını ve gençleri çadırlarını kurup burada kalmaya davet ediyor. Kamplı olarak yapılacak festival aynı zamanda, Türkiye'nin ilk ve tek köy filmleri festivali olma özelliği taşıyor.
Şimdiden sizlere iyi seyirler diliyorum. Ve güzel anılar biriktirmeyi de lütfen unutmayın...
Yazarın diğer yazıları
- Bursa'da son perde Çalı'da açılıyor... 21 Ağustos 2026 Cuma, 10:44
- Bursa'nın saklı deresi: Aynı anda 5 derece ile kışı, 40 derece ile yazı yaşayabilirsiniz 19 Ağustos 2026 Çarşamba, 18:14
- Bursa'da tüyleri diken diken eden atmosfer! 18 Ağustos 2026 Salı, 14:20
- Bursa Kültürpark'ta unutulmaz akşamlar başlıyor! 14 Ağustos 2026 Cuma, 12:01
- Bursa'da Merinos Park üç gün boyunca mis kokacak... 13 Ağustos 2026 Perşembe, 11:22
- Bursa'da pek çok duygunun sessiz tanığı! 11 Ağustos 2026 Salı, 14:39
- Ağustos'ta müzik şöleni!.. Bursa sahillerinde ezgiler deniz ile buluşacak 31 Temmuz 2026 Cuma, 13:32
- Bursa'da bir sandığa sığdırılan asırlık gelenekler 29 Temmuz 2026 Çarşamba, 13:26
- Bursa'da Osmanlı döneminin birbirine güç veren kadınları... 24 Temmuz 2026 Cuma, 14:21
- Bu yaz, o yaz... Bursa'da müzik şöleni yarın başlıyor 20 Temmuz 2026 Pazartesi, 17:47
Yazarlar
- NATO zirvesinde Bursa detayı Hasan Boztürk
- Bursa'da yakılan meşale sönmüyor! Gençlere d... Hasan Yalçın
- Ar-Ge'ye bütçe var da, peki eğitim? Elif Didem Danacıoğlu
- Bursa'yı yakından ilgilendiren kabine kulisi! İsmail Arslan
- Ya Yenişehir Havalimanı'nın asıl hikayesi yo... E. Pınar Turan Kahraman
- Bursamızda KOBİ'ler gerçekten taşınabilecek mi? Prof. Dr. Murat Taş
- İlk yarı attık, ikinci yarı baktık! Çetin Sabırlı
- Bursaspor kazandı ama... düşündürdü! Cevdet Altınel
- Bursa'da son perde Çalı'da açılıyor... Aylin Tekir
- Bursa'nın zemini su muhallebisi gibi mi? Binay Kazan
- Bursa siyasetinin ezberlerini bozacak yeni n... Prof. Dr. Celalettin Yanık
- Yıllardır gözden kaçıyordu! Yargıtay'dan Alm... Ferdi Sönmez
- Ömür Akkor: "Hayatımı mutfağa ve yemeğe adadım" Ramazan Başan
- Hakaret suçu Av. Ezgi Ay Sayma
- Yapay zekâ nereye gidiyor? Yeşim Mutlu
- KPSS Lisans Sınavı için geri sayım başladı..... Tolga Bahadır Şimşek
- Kabine değişikliği ve Mehmet Şimşek'in durumu Metehan Demir
- Kazanan yine kasa! Emre Özpeynirci
- Yarın faiz kararı ne yönde olacak? Levent Yılmaz
- Zeynep Sönmez Türk tenisinde bir ilke imza attı Engin Aksöz