Aylin Tekir

Aylin Tekir

a-tekir@hotmail.com

Bursa'da son perde Çalı'da açılıyor...

2026.08.21 10:44 - Son Güncellenme: 2026.08.21 10:44
A

Bu yaz güzel bir yaz geçirmedik mi?
Henüz güneşe veda etmedik ama yazın sonlarına doğru yaklaşıyoruz yavaş yavaş... Kimimiz tatil planları ile denizin, güneşin ve kumun tadını çıkarırken, kimimiz de kentimizde düzenlenen sanatsal etkinliklere katılarak nostalji yaşadı.

Kısaca hatırlayacak olursak;

Bursa ve ilçelerinde muhteşem kültür ve sanat organizasyonlarına imza atıldı. 64. Uluslararası Bursa Festivali, sahil konserleri, ilçe şenlikleri ve açık hava etkinlikleriyle birlikte bunaltıcı sıcaklardan çok eğlenceli anlar konuşuldu. Aslında düzenlenen organizasyonlara damga vuran bu yıl minik kalplerin unutulmaması oldu... Çocuklarımız özel atölyelerde özgürce keyifli anlar yaşayarak hem eğlendi hem üretti. Tiyatro gösterileriyle de kahkahaya boğuldu. Güneşin batışının eşlik ettiği romantik sahil konserleri de bir diğer ilkler arasında yer aldı.

Detaylara bakacak olursak aslında; sanatın aslında sadece eser üretmek olmadığını, bakmaktan çok bizlere görmeyi öğrettiği bir gerçek... Birlik, beraberlik ve dayanışma içinde muhteşem bir atmosferde eğlenmek, bunlar yaşamı daha anlamlı kılan güçlü bağlar...

Kültür-sanat yazılarımda elimden geldiğince kentimizde düzenlenen tüm etkinliklerin yer, saat ve tarihlerini yaz dönemi boyunca güncel olarak sizlerle paylaşmaya özen gösterdim... Bu kez yine bir bilgilendirmem olacak.

Gökyüzünün görsel şöleni eşliğinde film izlemek isteyenler için bu kez sizi Çalı Köy Filmleri Festivali'ne davet etmek istiyorum.



Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) ortaklığıyla bu yıl 10'uncusu düzenlenen Çalı Köy Filmleri Festivali, bu yıl 10'uncu kez sinemaseverleri doğayla iç içe, bir araya getiriyor. 20 Ağustos Perşembe günü Pancar Deposu'ndaki Sinema Sempozyumu ile başlayan festival, 21-22-23 Ağustos tarihlerinde Çalı Futbol Sahası'nda sinemaseverleri doğa, kamp deneyimi ve sanatla buluşturarak üç gün devam edecek.

Film gösterimleri, söyleşiler, konserler gibi farklı etkinliklerle dolu dolu geçecek festivale çadırınızı ve sevdiklerinizi alıp gelebilirsiniz. Festivali özel ve anlamlı kılan ise 1930'lu yıllarda Türk sinema tarihinin ilk köy filmlerinden olan "Aysel Bataklı Damın Kızı" filmi Çalı'da çekildiğinde köyde henüz elektrik bile yokmuş. Buna rağmen imkansızlıklar içinde çekilen film unutulmaz bir başarıya imza atmış. Bir diğer detay ise Çalı'da yaşayan insanlar filmde figüran olarak rol alması olmuş.



Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Çalı Köy Filmleri Festivali'ne ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in yeni kurulduğu, elektriğin dahi olmadığı o dönemde köylülerimizin filmlerde rol almasının çok kıymetli olduğunu belirterek, Cumhuriyet açısından da bunu çok kıymetli bulduklarını ve farkındalığı artırmak için her yıl bu organizasyonu tekrarladıklarını söyledi.



Başkan Özdemir, geçmiş ile bugün arasında önemli mesajlar veren filmleri izlemek üzere, tüm Bursa halkını ve gençleri çadırlarını kurup burada kalmaya davet ediyor. Kamplı olarak yapılacak festival aynı zamanda, Türkiye'nin ilk ve tek köy filmleri festivali olma özelliği taşıyor.

Şimdiden sizlere iyi seyirler diliyorum. Ve güzel anılar biriktirmeyi de lütfen unutmayın...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları