Zorbalık ömre zarar

Zorbalık ömre zarar

Çocukların arkadaşları tarafından zorbalıkla karşı karşıya gelmesi ömür boyu kalıcı psikolojik yaralar bırakıyor. Araştırmalar zorbalık kurbanı çocuklarda anksiyete, depresyon ve intihar düşüncesinin fazla olduğunu gösteriyor.

2013.02.21 16:06 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:06 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Zorbalık ömre zarar

 

Okulda veya okul dışında çocukların zorbalıkla karşılaşması onlarda kalıcı hasarlara yool açıyor. Uzmanlar zorbalık gören çocukların yetişkin dönemlerinde birçok psikolojik sorunlarla karşı karşıya geldiiğini belirtiyor. Bu tür zorbalıklara maruz kalan  çocukların yetişkin dönemlerinde anksiyete bozukluğu, depresyon ve intihat düşüncesi riskinin fazla olduğu araştırmalar yarafından ortaya kondu.

ABD'de 20 yıllık bir veriyi değerlendiren bilim insanları 1000'den fazla bireyin yaşamını uzun süre mercek altına aldı. Araştırma sonunda zorbalığın etkisinin unutulmadığı ve kolay kolay geçmediği görüldü.

New Caolina'daki Duke Üniversitesi'nden Dr. William Copeland yaptıkları araştırmayı değerlendirirken "Zorbalığın insan üzerindeki uzun süreli etkisini gördüğümiğzde şaşkınlık yaşadık" ifadelerini kullandı. Dr. Copeland "Bu psikolojik hasar hiçbir zaman geçmiyor. Onunla beraber kalıyor. Eğer bunu şimdiden konuşursak ileride çıkabilecek bazı sorunları engelleyebiliriz" dedi.

Araştırmacılar çalışmadaki bulgularını JAMA Psychiatry dergisinde yayımladı. çalışmada 1200 çocuk 9 yaşından yetişkin olduğu döneme kadar izlendi.

Araştırmada çocukların dörtte birinini en az bir kere -kız erkek fark etmiyor- zorbalığa uğradığı ortaya çıktı. Zorbalık görenler yetişkin olduklarında anksiyete sorunu yaşıyor ve daha sık depresyona giriyor. Öte yandan daha agresif oluyorlar.

Yine araştırmaya göre bu çocuklar yetişkin olduklarında intihar düşüncesini sık sık akıllarına getiriyor ve panik bozuklukları yaşıyor. Antisosyal kişilik bozuklukları da yine bu tip zorbalık kurbanlarında sık görülüyor.

Araştırmaya katkıda bulunan ekipte yer alan Duke Üniversitesi'nden Dr. Jane Costello "Zorbalık potansiyel olarak zorbalar ve tabii ki kurbanlar için bir sorun. Zorbalık nornal olarak görülürse ya da çocuklar için çok korkunç olmadığı düşünülürse yetişkin dönemlerinde ciddi sorunlara yol açabilir" görüşünü savundu. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.02.21 16:06 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:06 - HABER MERKEZİ
A